In de comedy Big Bang Theory worden een viertal wetenschappers met autistische trekjes neergezet.

Technische hotspots bedreigd door autisme-epidemie

Er treedt een ware explosie van autisme rond technische hot spots op. Zowel in Eindhoven als in Silicon Valley worden de klinieken overstroomd met kinderen waarbij autisme wordt geconstateerd. Hoe kunnen we dit vreselijke gevaar keren?

Wat is autisme?
Autisme is een ernstige stoornis, die wordt gekenmerkt door het voortdurend herhalen van bijvoorbeeld bepaalde gedragingen, weinig invoelingvermogen, een zeer eenzijdige belangstelling en een sterke gevoeligheid voor prikkels. Geen wonder dat je als ouder nogal schrikt als je er achter komt dat je kind aan een autistische stoornis leidt. Ongeveer één op de honderd kinderen lijdt aan een autistische spectrum stoornis (ASS). Hier in Nederland is autisme reden om iemand als levenslang arbeidsongeschikt te classificeren. Bij de op geneeskundig gebied nogal agressief ingestelde Amerikanen is de reactie niet veel minder fel.

Nuttige autisten

In de comedy Big Bang Theory worden een viertal wetenschappers met autistische trekjes neergezet.
In de comedy The Big Bang Theory worden een viertal wetenschappers met autistische trekjes neergezet.

Maar wacht. Bij bepaalde beroepen zijn autistische vaardigheden juist erg handig. Zo zijn er honderdduizenden soorten kevers. Je hebt een fervente kevermaniak nodig die zelfs op de kleinste details kan letten, niet een  krachtige people manager met groeipotentieel, om er achter te komen welke keversoort zijn chitinekaken in de oude kerk zet. En als die managementspipo zijn zakken flink gevuld heeft bij een bank of woningbouwvereniging om zo meer aandacht aan zijn persoonlijke groei te kunnen  besteden, heb je een onomkoopbare, dwangneurotische forensische accountant nodig om de onderste steen boven te krijgen. Of een dito programmeur om een bug uit je software te halen. Kortom: best wel handig, zo’n autist bij de hand. Niet voor niets hebben veel wetenschappers en technici behoorlijk dwangmatige en autistische trekjes. Daarom is het ook zo leuk ze met visionaire theorieën horendol te maken.

Weinig verrassende ontdekking
De uitkomsten van nieuw psychologisch onderzoek mogen dan ook geen verwondering wekken. Het aantal autistische kinderen blijkt rond gebieden waar veel bètawetenschappers en techneuten actief zijn, zoals rond Eindhoven[1] en in Silicon Valley[2], tot twaalf maal hoger te liggen dan elders in Nederland of de VS. De reden is niet moeilijk te raden. Ook licht-autistische mensen kunnen een partner ontmoeten, doorgaans een collega die ook niet bijster sociaal begaafd is, daar verliefd op worden en een gezin vormen. Technische universiteiten en onderzoeksinstituten vormen een mekka voor mensen die weliswaar sociaal niet erg begaafd zijn, maar wel erg goed in logisch denken en dwangmatig geconcentreerd werken. Geloof me, je hebt een monomane eikel als Bill Gates nodig voor een beetje foutenvrij programma of lab on a chip. Niet een brede progressieve denker als een Maarten van Rossum, hoewel de brave man wel autistisch door blijft zagen over populisme. Dus wie weet.
Aangezien gedrag een behoorlijk grote genetische component kent, is het daarom ook niet verwonderlijk dat er een explosie van autisme optreedt in technische hot spots.

Autisme uitroeien door genetische manipulatie?
Stel dat er ooit een autisme-gen wordt ontdekt en dat mensen door gentherapie worden verlost van autisme. Dan zouden we hiermee onszelf wel eens kunnen beroven van topwetenschappers en vakspecialisten. Weg kenniseconomie. Je zou er toch niet aan moeten denken, dat mensen die vooral goed zijn in zakken vullen of tweedehands auto’s verkopen, straks een nieuwe energiebron moeten ontdekken…

Bronnen
1. M. Roelfsema et al., Are Autism Spectrum Conditions More Prevalent in an Information-Technology Region? A School-Based Study of Three Regions in the Netherlands, Journal of Autism and Developmental Disorders (2011)
2. Autism Spectrum Disorders: Report, State of California (2007)

21 gedachten over “Technische hotspots bedreigd door autisme-epidemie”

  1. whahahahahaha…lolllll…dit artikel is hilarisch :)))

    Pas geleden werd ik nog door iemand die peter heet (germen weet wie ik bedoel) vergeleken met maarten van rossum. Maar goed, de pauze van the Big Bang Theorie is voorbij, ik ga nog ff de laatste 10 minuten kijken.. :P

  2. Je kunt het beter neurodiversiteit noemen. Net als in mensen zit er tussen hersenbouw van mensen ook diversiteit. Kortom er zit diversiteit in menselijke hersenen en hoe ze werken. Wat psychologie en psychatrie al jaren probeert is bepaalt gedrag het etiket ziekte te geven zodat ze het kunnen medicaliseren, pillen voorschijven en er geld aan verdienen maar dat is natuurlijk volledige onzin. Gedrag kan ongewenst zijn voor mensen zelf of de omgeving maar dat betekend niet dat het een ziekte is. Autisme zou hier net als ADHD en veel andere moderne psychologische ziektes mee verklaard kunnen worden.

    Zelf ben ik iig groot voorstander van diversiteit. Tussen mensen, in ecosystemen en ook in onze hersenen. Lekker verschillend denken is het gezondste wat er is. :-)

    1. Douwe,

      Ik ben het helemaal met je eens, gaat heen en vermenigvuldigd u…wereld wijd.

      Ik woon in Limburg en we hebben hier dorpen waar echt opvallend veel mensen wonen met het Downsyndroom.

      Hoe zou dat nu toch komen? (retorisch)

        1. Julie,

          Nee omdat ze hier dol zijn op elkaars familie en diversiteit wordt zo niet echt bevorderd.

        2. Downsyndroom betekent een extra kopie van chromosoom 21. Niet echt erfelijk. Maar misschien is er watanders aan de hand. Kinderen op zeer late leeftijd krijgen schijnt een vergroot risico op Down met zich mee te brengen.

    2. Douwe, ik vermoed dat dit een mening is van Scientology die èèn voorbeeldje van hyperactieve kinderen noemt, die ook gewoon druk kunnen zijn i.p.v. hyperactief. Maar vele ziektes -sorry- maken goed functioneren onmogelijk. Er ligt een ziekte aan ernstig disfunctioneren ten grondslag, somatogeen of psychogeen, die op zijn beurt wordt bepaald door erfelijke predispositie en omgevingsfactoren.
      Door symptomen samen te voegen tot syndromen, kon een taxonomie van psychische stoornissen worden ontwikkeld, geclassificeerd in de DSM-IV.

  3. Onderzoekers zijn ook erg druk met wat genetisch is bepaald (erfelijk) of wat omgevingsinvloeden zijn.
    Stigmatisering komt ook veel voor en vormt een probleem op zich..en ik vind dat eerst gekeken moet worden naar alternatieve geneesmiddelen, zoals homeopathie, maar de behandelaars hebben gewoon contracten met de reguliere farmacie. Zelf zou je dan naar een homeopaat of antroposofische arts (deze heeft na artsenopleiding specialisatie gevolgd) kunnen gaan, en hiervoor verzekerd zijn. Therapieën zijn in de geestelijke gezondheidsinstellingen te volgen, maar liever doet men dit ook in combinatie met hun eigen medicijnvoorschrijving, die ze kunnen controleren.

  4. Je hebt heelveel vormen van autisme, van licht tot heel erg. Met een lichte vorm is(was) nog wel redelijk te leven. Alleen moet iedereen tegenwoordig van de toppers houden anders tel je niet mee. Helaas is dat mijn niveau niet. Dan maar liever autist. Zo ook in het onderwijs: als je boven het maaiveld uitsteekt dan wordt je al gauw nerd of autist genoemd. Ook de juffen snappen je niet. Jammer dat nitwits de norm zijn tegenwoordig.

  5. Eigenlijk is dit een beetje dezelfde discussie als bij de vraag of we vooral mensen willen hebben die breed opgeleid zijn of zich slechts in 1 ding gespecialiseerd. De trend lijkt de laatste tijd dat er wat meer breed-opgeleide mensen komen.

  6. ik heb zelf ook authisme welliswaar een lichte vorm maar toch
    ik heb zelf jaren van training er op zitten en het gaat prima
    met me ik kan gewoon sociaal zijn , met mensen omgaan, chillen met vrienden
    eigenlijk alles wat iemand zonder authisme ook kan en natuurlijk heb ik met verschillende dingen ook moeite maar dat wordt ook steeds minder

    ik vind het alleen wel jammer dat authisme hier als een soort epidimie wordt gezien
    een plaag, een ramp kortom : diep triest
    ik vraag me af wie dit geschreven heeft

  7. Ik heb ook ASS gediagnotiseerd gekregen. Zelf merk ik er niet veel van maar ik kan rustig stellen dat er meer mensen rondlopen in de wijde wereld die nog niet ASS gediagnosticeerd zijn in vergelijk met mensen die wel een stempeltje ASS gekregen hebben. Ik kom uit zo’n tech hotspot in het zuiden. Na 10jaar bij de instantie rondgelopen te hebben die me van ASS af zou moeten helpen, heb ik het zorgwereldje vaarwel gezegd. Het helpt geen donder en soms dacht ik wel de mensen die mij bezig houden, doen dat alleen maar omdat ik een stukje bestaansrecht voor hun goedverdiende baantje bezorg. Na een aantal jaar zonder begeleiding draait de wereld nog steeds rond. Ik merk ook dat er een heel cirquit voor Autisten is. Bij uitkering aanvraag willen ze ook graag weten of je handicaps hebt.. dit naar aanleiding van Subsidie potten waar ze dan gebruik van kunnen maken…

  8. heb zelf ook de diagnose ass gekregen toen ik 13 was nu z`on 2 jaar geleden het enige dat ik ooit gemerkt heb is dat leeftijds genoten bijna nooit over dezelfde dingen konden meepraten en dat ik asociaal was (maar daar had ik geen last van)

    1. Als jouw gedrag als asociaal geïnterpreteerd wordt, komt dat omdat mensen niet weten dat jij autistisch bent. Je kunt er daarom beter open over zijn, waardoor anderen in jouw omgeving zich daarop in kunnen stellen, als ze willen en kunnen. Daarbij komt, autisme en intelligentie gaan meestal hand in hand, waardoor het geen wonder is dat jij haast geen leeftijdsgenoten aantreft die met jou kunnen meepraten. 

      1. Mijn ervaring is dat als je mensen verteld dat je ASS (autisme spectrum stoornis) hebt dat ze je dan anders gaan behandelen.Er komt denk je meer begrip maar de mensen gaan je ook mijdden alsof je een zieke of gehandicapte bent.In het Bijstandsuitkeringswereldje word je opeens ook gestimuleerd om tijdens gesprekken, in bijzijn van een getuige te verklaren dat je zelf ook vind dat je autisme hebt.Ik kan dat alleen maar verklaren als dat ze dan je uitkering uit een ander potje kunnen halen.
        Verder zie ik ook bij vrienden die vergelijkbare problemen hebben dat, nadat ze de diagnose Autisme hebben gekregen ze opeens allemaal niet meer willen conformeren aan wat de maatschappij van een (normaal)mens verwacht. Deze personen met verse diagnose ASS gaan zich dan overgeven aan de gedragsuitingen van autist.Ze doen niet veel moeite meer om zich aan te passen. ALs je ze dan aanspreekt op hun gedrag dat ze zich anders voordoen als bijv.10jaar terug toen ze meer moeite deden voor hun dagelijkse bestaan. (ze moesten toen als niet autist meer ploeteren), krijg je te horen ja maar ik ben autist en kan er niets aan doen. Het ondersteunende ggz wereldje is ook niet stimulerend naar uittreding van het hulp-traject want immers dan sturen ze hun werkgelegenheid weg.
        Ben nu een 2jaar uit dit wereldje weg. Kan op technisch gebied een hele hoop maar communicatief ben ik niet sterk. Als je dan vragen krijgt over het gat op je cv en je legt eerlijk uit dat het om ASS gaat dan wordt je wederom anders behandeld, en krijg je veelal de baan niet. Ik raad dus mensen met een vorm van ASS aan selectief hun mond dicht te houden, maar beter nog is om helemaal hun mond te houden als het toch bijna niet opvalt. Want dat loop je minder kans dat mensen negatieve aannames over je persoon gaan doen.

Laat een reactie achter