TED-Video: De route tussen leven en niet-leven

De grenzen tussen leven en niet-leven waren tot ver in de twintigste eeuw duidelijk. Nu is dat anders. Projecten als OpenWorm en kunstmatige cellen vertonen gedrag als levende organismen. Ook hedendaagse techniek lijkt steeds meer weg te hebben van levende organismen door de snel toenemende mogelijkheden en complexiteit. Waar ligt de grens tussen levend en dood?

Volgens denkers in het veld, zoals Martin Hanczyk die deze TED-lezing verzorgt, moet er iets als auto-assemblage plaats hebben gevonden. Hij slaagde er inderdaad al in cel-achtige structuren te produceren, uitgaande van ‘dode’  chemicaliën. Deze vertonen enkele gedragingen die griezelig veel overeenkomen met die van levende organismen zoals bacteriën. Kunnen we met deze inzichten kunstmatig leven scheppen en leven-achtige eigenschappen aan onze techniek geven?

5 gedachten over “TED-Video: De route tussen leven en niet-leven”

  1. Synthetisch XNA bestaat al, en is al levensvatbaar. Verder bestaat ons hele lichaam uit georganiseerd samenwerkende dode stoffen, volgens natuurlijke, tot stand gekomen programma’s. Wat ons brengt op het feit; dat een (elke) gecompliceerde organisatievorm, geëvolueerd uit samen werkende dode stoffen, die leidt tot intelligent bewustzijn, zichzelf tot leven kan verklaren. Leven is een activiteit van de materie in ons universum. Zonder materie is leven niet mogelijk. Materie kun je organiseren, energie kent dit matrix vormende proces niet.  

    1. In principe staat de weg naar intelligentie uitsluitend open voor georganiseerde vormen (samenwerkende) van materie. Zowel natuurlijke, als daaruit mogelijk voortvloeiende kunstmatige intelligentie, blijft altijd gebonden aan een organisatievorm. De organisatievorm bepaalt dan weer de efficiëntie van het denkproces. 

Laat een reactie achter