Video: laser maakt metaal extreem waterafstotend

Share Button

Een lotusbloem en bijvoorbeeld oo de waterlelie stoot water af. Dat komt niet door vet, maar door de bijzondere structuur van de oppervlaktelaag. Techneuten van de universiteit van Rochester, UK, hebben een vergelijkbaar patroon als op een lotis, in metaal geëtst met een laser. De gevolgen zijn onverwacht, zeg maar gerust: verbluffend.

Dit zou ook bij andere materialen kunnen. Immers: het waterafstotende effect ontstaat door nanostructuurtjes op de oppervlakte, niet door de chemische eigenschappen van de metalen. Nooit meer natte voorruiten of kleren?

De smetteloze aanblik van de lotus, midden in de modder, maakte de bloem heilig in de ogen van Indiërs. De werkelijke verklaring: nanostructuren.

De smetteloze aanblik van de lotus, midden in de modder, maakte de bloem heilig in de ogen van Indiërs. De werkelijke verklaring voor het gebrek aan moddersporen: nanostructuren.

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

2 reacties

  1. bemoeier schreef:

    Slecht nieuws voor de verf en verzinkboeren.

  2. Bas schreef:

    Deze wetenschap heet biomimicry: de kunst van het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen.

    Bron: http://www.biomimicrynl.org

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger