Video: duik in een zonnetornado

Stel je voor: een tornado zo groot als een continent. Waanzin? Nee, althans niet op de zon. Hoe zou het zijn om een reis te maken tot de diepste ingewanden van een magnetische zonnetornado? Een experiment met dodelijke afloop, dat gelukkig met een computer in grote lijnen te simuleren is. In deze video de kans, deze ervaring mee te maken.

Deze zonnetornado’s transporteren energie van het inwendige van de zon  naar de zonnecorona, de zeer ijle, maar extreem hete atmosfeer van de zon. Al langer is het een raadsel waarom de corona zo heet is. Zonnetornado’s en (vooral) de extreem sterke magnetische velden die er mee samenhangen, zijn mogelijk de langgezochte verklaring. Mogelijk verklaren elektromagnetische velden ook de raadselachtige neutrinoflux bij zonnevlammen: de extreme versnellingen door de velden smakken atoomkernen zo hard op elkaar, dat kernreacties plaatsvinden die anders vele miljoenen graden vereisen.

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Niek schreef:

  Jammer dat er niet bij staat wat het allemaal voorstelt (waar staat welke kleur voor bijvoorbeeld?). Wel interessant!

 2. Bemoeier schreef:

  Dus fotonen doen er geen miljoenen jaren over om vanuit de kern naar de oppervlakte te komen ?

 3. Picobyte schreef:

  Ondanks deze weersystemen denk ik nog steeds dat de fotosfeer van de zon zo heet is puur door de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald.
  Er zijn maar weinig deeltjes per m3 dus die paar atomen krijgen de volle mep aan licht van DC tot super röntgen met zichtbaar licht als een smal bandje er ergens tussen.
  De zon is een kernreactor zonder weerga,daarom is het zo grappig dat de anti kernstroomlobby juist een kernreactor met een smile heeft gekozen als logo.
   

Geef een reactie