Welvaartsongelijkheid in de VS

Infographics over de verdeling van de rijkdom in de VS, met de nadruk zowel de ongelijkheid en het verschil tussen onze perceptie van ongelijkheid en de werkelijke aantallen. De realiteit is vaak niet wat we denken dat het is.

33 gedachten over “Welvaartsongelijkheid in de VS”

  1. Moerstaal, je aangereikte video bekeken en beluisterd. Mijn eind conclusie was, al ik va de laatste wereld-oorlog 1945 terug ga in de geschiedenis, is er eigenlijk niets veranderd. Na deze laatste wereld oorlog is het socialisme in diverse vormen naar buiten toe getreden, maar heeft uiteindelijk de gewenste stellingen niet bereikt. Eind 70 er jaren, hebben de christen democraten het roer een tijdje in handen gehad, maar hebben ook gefaald, ook toen was er geen progress in een betere verdeling van het financiele gegeven. En zo kan ik tm heden wel doorgaan. Het hele financiele systeem is voor en na de laatste wereldoorlog tm heden geen spat veranderd en het is een utopie om te denken dat het ooit eens gebeuren zal. Ik moet dan altijd denken aan die hond, die een stuk worst voor zn bekkie had hangen en maar steeds harder begint te lopen om die worst te pakken. Zo kijk ik naar het hele financiele systeem. En als je goed kijkt zie je de onbelans in de wereld. De armoede wordt steeds groter en die 1% rijken, steeds rijker. M.L. King sprak “I have a dream”, in zijn graf zal hij dat nog steeds herhalen. Maar het zal niet baten. Dit systeem, wat we hebben, zal nooit door enige andere vorm omgebogen kunnen worden tot een betere verdeeldheid, voor elk mens. Het zit hem denk ik in de genen. We blijven ten slotte een kuddedier. Mvg Paul.

    1. Paul, ik heb em nu al 3 of 4 keer gezien. Het maakt me nog cynischer dan ik al was. De afstand tussen mijn gedachten en die van de meeste mensen is zo groot dat ik soms denk dat ik gek ben. Maar dankzij de harde cijfers weet ik dat er iets gruwelijk mis is alleen weet bijna niemand dat of willen het niet weten laat staan er iets mee doen. Fuck het geld, laten we elkaar leren hoe we met zo min mogelijk toe kunnen. Laten we elkaar hier leren om gezond van lichaam en geest te blijven en vrije tijd over houden. Ter leering en vermaeck…

      1. Moerstaal, mijn vrouw heeft mij een goede stelling geleerd en die hanteren we samen nl: Tel al uw zegeningen. Kijk wat je hebt en geniet daarvan, dat is de kunst van dit leven en van uit dat standpunt gesproken, zijn we weer vele meer bevoorrecht dan menigeen op deze aardkloot. We hebben samen nog een nadeel, doordat we iets verder in de wereld zijn geweest enof nog vertoeven, hebben we ook meer gezien en ervaren dan menigeen. Toen ik in 1973 in Bangladesh was en de mensen zag sterven op straat van de honger, terwijl er in de jungle grote legeropslag was, die vol stonden met voedsel en sommige stoffen nog te verrotten lagen. Daar wordt je echt niet vrolijk van. En zo kan ik nog tal van voorbeelden gegeven. Kom je dan thuis en je verteld er over, dan kijken ze je met koeien ogen aan en kreeg ik doorgaans te horen dat ik het verkeerd zag.Dus ben ik er maar mee gestopt, het had geen zin. Dus mijn eind conclusie was, dat mijn vrouw recht sprak. We hebben een stevig groot huis, elke dag kunnen we eten kopen, kinderen en onze 7 kleinzoons zijn gezond, binnen kort weer 2 mnd naar de middellandse zee. Wat willen wij dan nog meer, dat is rijkdom. Het is inderdaad het systeem, wat je zo moedeloos maakt, maar het zij zo, zolang het volk niet opstaat, zoeken ze het maar uit. Op het moment, dat het volk opstaat, sta ik vooraan. Mvg Paul.
         

  2. Het is wel eenzaam aan de top, maar ergens moet het toch beginnen. Gelukkig gaat het leven niet om geld, al is het geld een middel van vertrouwen. Waaruit blijkt dat ± 1% van de mensen betrouwbaar is, in dit grafiekje prul….
     
    Life is hard for al creatures….kindness is important. Remember that when I’m gone…. ;)

  3. Helaas zit hebzucht in de mens, in ons allemaal en ontkennen heeft geen zin. Voor geld doen we alles, alleen liggen de prijzen ver van elkaar. In ieder mens zit een punt waarop hij een ander mens dood kan maken. En helaas zijn de meeste mensen makke schapen, zo er zal dus niets veranderen.

    1. Ach, Jan je schrijft over jezelf en de mensen die je aanwijst, echter is het bij mij ietjes anders. Dus begrijp me goed hebzucht is een ziekte en staat wel bekend bij bepaalde ras soorten. Schaapjes tellen en lammetjes eten, niet hebzuchtig, anders wordt je dik en vet en zo geslacht. ;)

        1. Jan generaliseert maar ik neem aan dat menigeen daar wel doorheen kijkt? Mensen benoemen stereotypen en generaliseren om iets snel te benoemen. Maar hij stigmatiseert niet een specifieke groep. Dus in het algemeen kan je stellen dat… Zelfs ik zal niet ontkennen dat ik het wel fijn vind om… Been there done that. Neemt niet weg dat ik door omstandigheden er over nadenk en het anders doe. Dat is dan toch weer het mooie dat we ons er van bewust kunnen zijn en eventueel excessen in kunnen dammen. De middenweg dus. Volgens mij deed Nederland het wat dat betreft in de jaren zeventig helemaal niet zo slecht. De rijken en wannebees hoorde je klagen zoals mijn moeder. Maar wij hadden het als maatschappij niet slecht. Enfin, ik wijd weer te veel uit.

  4. Beste Jan,
     
    Je hebt het mijns inziens helemaal bij het juiste eind.
    Die hele non-discussie over linkse ”goede”  mensen en rechtse ”slechte” mensen vind ik zo’n tijdverspilling.
    Het gezegde ‘links lullen en rechts de zakken vullen’ gaat keer op keer op keer op.
    Volg de hele geschiedenis maar.
    Een linkse volksheld die grote beloftes doet voor de verkiezingen raakt maar al te snel verweesd van zijn achterban als hij of zij eenmaal van het pluche heeft genoten.
    En dit is denk ik iets wat ieder van ons, ja dus ook ieder mens die hier reacties neerzet, ook doen, ik ben bang ook ondergetekende.
    En rode leiders die volgens sommigen wel hun beloftes nakomen verrijken zichzelf wel op andere manieren.
    Zie Hugo Chavez. Door Europese linkse intellectuelen kritiekloos op handen gedragen, net als door een flink deel van de Venezuelaanse bevolking.
    Hugo Chavez en zijn familie zal weliswaar niets tekort zijn gekomen en nepotisme was hem bepaald niet vreemd, maar veel van de snelle, makkelijke oliedollars vonden inderdaad hun weg naar de armsten.
    Keerzijde van de medaille is zijn grenzeloze zucht naar bewondering, een ras-narsist die uren naar zichzelf kon luisteren en er geen moeite mee had zich te omringen met leiders van uiterst twijfelachtig allooi zoalsd Muammmar Khadaffi, Mahmud Ahmedinejad en Saddam Hoessein.
    Hij laat een land achter waar het aantal moorden per jaar sinds 1999 ( zijn aantreden ) is verviervoudigt van 4000 naar 16000 !
    Waar gevangenissen overvol, smerig en mensonterend zijn.
    Waar de vrije pers flink aan banden is gelegd, de concurrentiekracht van de economie vernietigd, er een monocultuur van snelle, goedkope olie is ontstaan zonder alternatief, waar critici achter de tralies verdwenen of onteigend worden.
    Een president ook die wegkwam met de meest drieste woede-uitbarstingen, scheldkannonades en bizarre publiek geuite complot theorieen, zaken die een Amerikaanse president zeker de politieke loopbaan hadden gekost.
    Dus laten we als we een land willen aanwijzen waar de zaken eigenlijk nog niet zo slecht geregeld zijn eens kijken naar ons eigen land.
    We leven met een kleine 7 miljard mensen op deze wereld.
    Ruim 6 miljard van hen hebben het minder getroffen dan de gemiddelde reageerder hier.
    En van die minder dan een miljard die het beter zouden hebben als ons valt ook nog maar af te vragen of ze zo’n gelukkig leven leiden.

  5. Deze verdeling komt voornamelijk door de architectuur van het huidige geldsysteem. 

    De pijlers daarvan zijn, wie hebben het recht geld te scheppen in de vorm van schulden en mogen daar rente over vragen. 

    En dan de werking van rente zelf waardoor 80% van de mensen meebetalen aan de 10% rijksten. 

    Als we wat willen veranderen en echt wat willen veranderen dan moeten we deze basismechanismen van ons economische systeem veranderen. 

      1. Er wordt ons altijd verteld dat we in een democratie leven toch dus dan zou op zich als de meerderheid het zou willen…

        Maar de praktijk is idd anders. Tenzij een hele grote groep mensen zichzelf buiten die groep om gaat organiseren of heeeeel duidelijk maakt aan die groep dat er wat moet veranderen zal Nederland de komende 5 jaar ook nog wel verder Griekenland achterna gaan.

    1. Douwe je schrijft: “Als we wat willen veranderen en echt wat willen veranderen dan moeten we deze basismechanismen van ons economische systeem veranderen”. Hier kan ik me niet in vinden en ga zelfs een stap verder, het zit nl in onze genen, niet meer enof minder. Dus m.i. zou je dat eerst door de tijd heen moeten veranderen en dan ben je ook gelijk een paar generaties verder. Maar zoals altijd: niet geschoten is altijd mis. Mvg Paul.

  6. Inge v Bergen

    http://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM is hopelijk de link van de film, want veel gegevens heb ik niet gekregen om hem te vinden (ik kan om veiligheidsredenen niet direkt klikken/elders openen op mijn computer).
    Ter verdieping nog twee links, deze is al 5 jaar oud: Elizabeth Warren (nu senator en hulp v Obama) http://www.youtube.com/watch?v=akVL7QY0S8A en
    http://stateofworkingamerica.org/who-gains/#/?start=1917&end=2008 van Saez, speel met de beweegbare linealen en zie hoe de inkomensvermeerdering voor de top de laatste 30 jaar en 20 jaar was en waar hij terecht kwam
    Ik ben het helemaal eens met dat de oplossing van de problemen met dit geldsysteem niet meer te vinden zijn binnen dit geldsysteem
    i

  7. Naar aanleiding van het filmpje het volgende:
    ‘A Harvard bussiness professor asked more than 5000 americans’ …. 
     
    -Wie was deze professor van Harvard?
    – Hij ondervroeg meer dan 5000 amerikanen …. (hoeveel dan precies?)
    – Is dit onderzoek online te vinden?
     
    en waarom dit filmpje ontsieren met mineur piano?
     
    en waarom wordt de stem in dit filmpje geloofd, en waarom wordt de msm niet geloofd?
     
    Daar draait het toch om? dat we het geloven? 
     
     
     
     
     
     
     
     

  8. Goed dan, laten we het geloven dat het zo is. Het draagt in ieder geval bij aan mijn algemene ontwikkeling te weten dat er welvaartsongelijkheid in de VS bestaat. Maar wat nu?

  9. De democraten die ruim 4 jaar de lakens uitdelen pakken het ook niet aan. Wie gaat het dan aanpakken? Bij sociale onrust  wordt de politie er op gezet, vreedzaam protest laat men langs zich heen gaan.

    1. Het politieke proces zit inderdaad in een impasse nog los van omkoping/lobby en dat bijna de helft niet stemt. Men zou massaal op kleine partijen moeten stemmen of in ieder geval op een onafhankelijke presidentskandidaat. Maar de meeste mensen zijn te druk met overleven en spelen en hebben tevens gewoon weg de interesse niet. Ik heb gewerkt in de USA. Het is droevig gesteld met de algemene ontwikkeling. Nederland is een oase wat dat betreft.

        1. “The wealthiest 10 percent of the population control 24.7 percent of the kingdom’s wealth while the poorest 10 percent only control 2.9 percent.”
          http://www.nationsencyclopedia.com/economies/Europe/The-Netherlands-POVERTY-AND-WEALTH.html

          http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality

          Lijkt mee te vallen maar er zijn nu evenveel euro miljonairs als tien jaar terug gulden miljonairs… Het gaat dus heel hard de kant van de yankees op maar dat was nou ook de bedoeling. Zoveel mogelijk BNP maar niet gelijke verdeling of echt vrije markt. Overigens is dat een hele Amerikaanse discussie aangezien de socialistische Scandinavische landen het heel goed doen op veel vlakken maar ja, daar wonen ook niet zo veel mensen…

    1. Serano, ik bedoelde ermee te zeggen, dat hier qua armoede niet beter zal gesteld zijn dan als in Amerika. M.a.w. we lopen doorgaans op financieel gebied iets achter op Amerika, maar komen dan een paar maanden later, doorgaans in dezelfde omstandigheden terecht. Dus het ev onderzoek in nederland is absoluut niet rooskleuriger als aan de andere kant van de plas. Het is de verhouding qua inwoners natuurlijk wel een groot verschil, maar op zich maakt dat geen verschil. De armoede stijgt ook hier per maand door de crisis. Mvg Paul.

  10. heel leuk, ik besta hier ook nog met toegang tot de discussie.
     
    Maar dat ik m’n Engels niet bijgehouden heb breekt mij hier wel extra op hoor.
    Heel het filmpje kan ik niet volgen, terwijl ik dit juist zo’n interessant onderwerp vind.
    Is het niet mogelijk om de hoofdboodschap in het kort in mijn ‘moerstaal’ (het Nederlands) een beetje weer te geven? (tevens voor andere simpelen van geest misschien?)
     
    (weet je op de LTS hadden we heel weinig Engels; a saw, an axe and a hammer and so on.
    Op de MTS een beetje meer; ‘every little helps’, said Wang Ching Lee, and watered in the Yellow Sea. Maar op het HBO waar ik op zat niks meer. (alleen techniek)
    Dan ben ik wel bouwvakker geweest, maar niet buiten de grootste havenstad van het heelal [in die tijd nog] en met vakantie met tentje naar Brabant of de Veluwe.
    Genade voor mijn onderontwikkeling a.u.b. dus).
     
    Paul wat is je avatar mooi. Ze kijken ook minder donkerbruin J
    Ik ben het met je eens dat de mensheid als zodanig onverbeterlijk is.
    (genetisch bepaald, geloof ik niet zo hoor)
    Losse individuen zijn soms wel verbeterlijk, zo weten we.
    Daarom geloof ik dat er na nu eerst een heleboel ellende, 1000 ‘gouden’ jaren zullen komen. Weet je, ik kijk graag op  http://xandernieuws.punt.nl/?home=1 waar heel veel van de ‘toekomstmuziek’ waar ik ook in geloof ook langs komt. Dat zou voor jou m.i. ook een interessante site moeten zijn, hoewel best extreem hoor. Maar zoals ik hierboven ook lees; het leven is veel extremer als wij ons vaak bewust zijn.
     
    Op het ledenforum (besloten en na deze maand gesloten) van de ChristenUnie, heb ik steeds de boodschap van Douwe inzake de krankjorume gratis geldcreatie als schuld, waarvoor dus rente moet worden betaald aan de 1% financiële topelite, aan de kaak gesteld.
    Maar ze vinden je lastig of zo iets en slapen rustig door als je niet ook bij de politieke elite behoort. (gelijk hebben en gelijk krijgen zijn er immers twee in de politiek)
    Van Jeroen Dijsselbloem viel het mij ook zo op dat hij al aan de ‘financiële markten’ (namen mogen niet worden genoemd) verkocht was al vóór hij aantrad.
     
    Ook http://adbroere.nl/web/nl/artikelen/een-munt-naast-de-euro.php vind ik zo’n goed verhaal, wat ik graag verder draag, omdat het m.i. d.m.v. onze eigen gulden zo goed haalbaar voor ons als land is, om ons mettertijd vrij te kopen van de euroschuld. (de munt zelf mag van mij gerust blijven, als we maar stoppen met hem te lenen) Maar profeten plegen te worden gestenigd; zendelingen plegen te worden opgevreten en ketters plegen te worden verbrand!
     
    Ja, zo wordt de welvaartsongelijkheid ook hier steeds groter. Daarbij lees ik dat het aantal lieden welke kans zien toe te treden tot het corps Grote Graaiers ( die zelf [of hun vriendjes] hun inkomen kunnen bepalen) ook zo schrikbarend toeneemt, i.p.v. dat de maatschappij daar grip op krijgt, ondanks onze kennis aangaande dat gebeuren. Dat parasitisme moet middels onze verarming opgebracht worden, welke nu dus onverminderd doorgaat.
     
    Tel daarbij dat de economie zo overbelast wordt dat de werkloosheid bij ons mede door de ‘stabiliteitsmechanismen’ (onze aftapkraan dus. Is die er t.b.v. de banken ook al? Zou er  komen) net als in het zonnige zuiden zal worden. En we weten hoe de toekomst er uit gaat zien; t.w. nog meer lenen om bestaande leningen te kunnen betalen.
    (aflossen lukte al lang niet meer)
    Gaten met grotere gaten vullen, heette dat, waarbij ik daarnet reeds las hoe twee topbankiers samen gniffelden met het oog op de komende sociale onrust met bijbehorende gevolgkosten welke weer extra gefinancierd zullen moeten worden. Ze geven overigens zelf al toe dat ze zo rot als een mispel zijn hoor. Maar ja, het brengt ze wel veel op, toch?

    1. Ben, in mijn vorige reacties omschreef ik al, tel al uw zegeningen en spiegel dat dan af, dan pas merk je welke rijkdom je bezit en het beetje wat overblijft valt dan in het niets. Dus dat moet te overleven zijn. Mvg Paul.

    2. Ben, aan die avatar heb ik een zeer dierbare herinnering aan nl ik was aan het filmen en fotograferen te gelijk en ineens stond dit jong met bok en geit, op nog geen 2 mtr afstand voor me. Bleef doodstil staan en heb het kunnen filmen en wat mooie plaatjes kunnen schieten. Zo heeft de natuur vaak zeer mooie dingen voor me te beleven. Dat is mede een van mijn rijkdommen. Mvg paul.

Laat een reactie achter