Felisa Wolfe verzamelt monsters bij het Mono Lake.

Arsenicum-gebaseerd leven ontdekt op aarde?

Uit de volgorde van sprekers op de NASA-persconferentie is af te leiden dat waarschijnlijk het bestaan van arsenicum-gebaseerd leven op aarde wordt onthuld.

NASA kondigt een persconferentie aan aanstaande donderdag. De sprekerlijst is als volgt:

– Mary Voytek, director, Astrobiology Program, NASA Headquarters, Washington
– Felisa Wolfe-Simon, NASA astrobiology research fellow, U.S. Geological Survey, Menlo Park, Calif.
– Pamela Conrad, astrobiologist, NASA’s Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Md.
– Steven Benner, distinguished fellow, Foundation for Applied Molecular Evolution, Gainesville, Fla.
– James Elser, professor, Arizona State University, Tempe

Dat Mary Voytek als eerste spreekt, is logisch. Zij is de directeur van het NASA astrobiologie programma.
Interessant is nummer twee, Felisa Wolfe-Simon.

Felisa Wolfe verzamelt monsters bij het Mono Lake.
Felisa Wolfe verzamelt monsters bij het Mono Lake.

Felisa doet onderzoek naar bacteriën in het arsenicumrijke Mono Lake die volgens haar in hun DNA geen op fosfor gebaseerde nucleïnezuren hebben, maar de fosfor vervangen door arsenicum. In een uitzending van VPRO Labyrint werd kort geleden al aangekondigd dat ze binnenkort met resultaten naar buiten zou komen in die richting.
Het ontdekken van een organisme op aarde dat gedijt op het voor mensen dodelijke gif arsenicum in plaats van fosfor zou een revolutie in de biologie betekenen en zeker enorme gevolgen hebben voor de zoektocht naar buitenaards leven.

UPDATE: een tweetal valsspelende Britse kranten heeft onthuld dat het inderdaad gaat om de ontdekking van een bacterie die op arseen leeft in plaats van op fosfor.

UPDATE 2:  een ander onderzoeksteam heeft de arseenbacterie voortgekweekt in een voedingsoplossing met arsenicum en heeft het DNA geanalyseerd. Zoals het er nu naar uitziet, bevat het DNA geen arseen. Toch geen leven, mede gebaseerd op arseen?

5 gedachten over “Arsenicum-gebaseerd leven ontdekt op aarde?”

  1. Dat kan het toch niet zijn? Dit heb ik deze week nog op een van de discovery zenders gezien in de serie Through the Wrmhole gaat het over het feit dat leven niet 1x maar minstens 2x is ontstaan op aarde. Als voorbeeld werd deze bacterie genoemd!
    Niet echt een nieuwe ontdekking dus die al die heisa rechtvaardigt…

  2. Hm volgens mij hadden ze het bij die documentaires over nitriet- en nitraatbacterïen, bacterïen die het voor elkaar krijgen te leven van de zeer giftige stof arsenicum is echt uniek hoor! ze zijn dus blijkbaar in staat arsenicum om te zetten naar energie, interessant..

  3. Dit is een indicatie van hoeveel we eigenlijk niet weten. De grap hieraan is natuurlijk, dat je er niet achter komt voordat je het weet. Het gezegde ” Hoe meer men weet, hoe meer men weet dat men niet weet ” is hier wel op z’n plaats, en geeft het nut van de visionair ook aan. Het zien van zaken die nieuw en onbekend zijn.

  4. Pingback: Bouwstenen. – Jezus zit in ons hart

Laat een reactie achter