Hoe overleef je de energiecrisis?

Nederland redden is onmogelijk gezien de op natuurwetenschappelijk gebied complete imbecielen die ons regeren en die zich niets aan de bevolking gelegen laten liggen. Maar wat we wel kunnen doen is onszelf en onze vrienden en familie redden. Daarom tips met als thema: hoe overleef je de energiecrisis?

Het zal u niet ontgaan zijn. De energieprijzen gaan als een raket omhoog en dat heeft erg vervelende gevolgen voor ons consumenten. En ook voor ondernemers natuurlijk, zeker ondernemers die veel energie gebruiken. Zo zal een kubieke meter gas waarschijnlijk meer dan € 3 gaan kosten, een kilowattuur € 0,70 of meer. Ter vergelijking deze prijzen waren een paar jaar geleden vier keer zo laag.

Op welke manier kunnen consumenten en ondernemers er voor zorgen dat ze deze betere omstandigheden kunnen overleven? Voor een belangrijk deel kan het door vals te spelen en even alles wat met duurzaamheid te maken heeft de lange middelvinger te geven. Maar je kan ook voor een energiearme levensstijl kiezen. Het beste voor je portemonnee is om allebei te doen. We gaan hieronder in op de methodes die hiervoor te gebruiken zijn.

Energie besparen

De makkelijkste manier om je energierekening te verlagen is energie besparen. En dat is minder moeilijk dan het lijkt. We hebben namelijk een aantal onzinnige gewoontes die weliswaar een klein beetje extra comfort opleveren, maar heel veel extra energie kosten. De voornaamste daarvan is dat we ons compleet huis verwarmen terwijl we eigenlijk alleen maar die warmte tegen onszelf aan willen voelen. ook hebben we heel veel apparaten onnodig veel energie kosten en waar energiezuinige alternatieven voor zijn. Of waar we ook heel goed zonder zouden kunnen. Ik heb bijvoorbeeld een groot beeldscherm dat 33 watt gebruikt. Als ik 8 uren achter de computer zit, scheelt dat toch ongeveer 1/4 kWh. Aan de andere kant scheelt het werken op een groot beeldscherm wel veel tijd.

De drie grote voordelen van de verwarming op 15 zetten

Zeker als je alleen woont is het slim om de verwarming flink lager te zetten. Denk dan aan 15° of lager. Dit heeft verschillende voordelen. Zo hoeft je koelkast veel minder hard te werken. In je koelkast zit een warmtepomp die warmte naar buiten pompt. het energiegebruik van een koelkast is rechtstreeks afhankelijk van het temperatuurverschil tussen buiten en binnen. Dus als het in de koelkast 5° is, dan gebruikt je koelkast twee keer zoveel stroom bij 25° als bij 15°.

Een lage binnentemperatuur lost nog een tweede probleem op. Namelijk de kurkdroge lucht in de winter. Want de luchtvochtigheid is afhankelijk van de temperatuur. Hoe heter de lucht is, hoe meer waterdamp deze kan bevatten. Dus als koude vochtige lucht je huis binnenkomt, en deze wordt opgewarmd, dan verandert dit in droge lucht. Maar als je het binnen 15 graden stookt in plaats van 25°, dan is de lucht veel prettiger om te ademen.

Een derde voordeel van een lage binnentemperatuur is dat je ervan afvalt. Je lichaam moet namelijk meer warmte opwekken. Ook daarom is het fijn om binnentemperatuur laag te zetten. Je huid droogt minder snel uit.

En het gasgebruik? Dat kun je dan terugschroeven tot rond een halve kubieke meter gas per dag in een kleine woning, zeker als deze woning verduurzaamd is. Je kan hiermee in principe je gasverbruik al met twee derde terugbrengen. Daarmee heb je de kostenverhoging al voor een groot deel terugverdiend.

Let op, voorkom wintertenen

Je kan deze lage binnentemperatuur overleven door warme kleren aan te trekken. Een praktisch en redelijk goedkoop kledingstuk is een zogeheten kamermantel. Deze is gepopulariseerd door de Vrekkenclub en ook wel bekend als een Slanket. Deze zijn te verkrijgen voor rond de € 30. Verder helpt het om warme kleren zoals truien te dragen en eventueel een pyjama onder de broek.

Denk vooral aan je voeten. Mensen hadden vroeger veel last van wintertenen omdat hun voeten te veel afkoelden. Daar kan je wat aan doen door pantoffels en dikke sokken te regelen. Een goedkope en effectieve oplossing om warm te blijven is kleren over elkaar aantrekken. Het gevaar van wintertenen is reëel, zeker als je ouder bent. Is jullie liefdesleven de laatste tijd helemaal niets? Er is nu een extra goede reden om ’s nachts tegen elkaar aan te kruipen.

Washandje in plaats van douchen

Behalve verwarming gebruik je ook voor andere dingen gas. Douchen is wat betreft na verwarming de meest beruchte energieslurper. Dat komt omdat het heel veel energie kost om water op te warmen. Om je een indruk te geven: een liter water opwarmen van 12° tot 43° kost (1,163 Wh/K * (43-12) K = rond de 0,03 kWh aan warmte. Zelfs met een spaardouche gebruik je nog 6 liter water per minuut, rond de 0,18 kWh aan energie dus, of Dan moet je bedenken dat zeker bij een korte douche in het begin ook nog veel warmte verloren gaat op weg naar de douchekop. Dus op vijf minuten kom je zeker op 1 kWh.

Dit kan je ondervangen door je maar twee keer per week te douchen, douchen beperkt houden tot 5 minuten en de overige dagen even met een washandje over je lichaam heen. Washandjes zijn tegenwoordig wat lastiger te krijgen in de winkel, maar online nog wel volop voor rond een euro per stuk. Heb je een oude handdoek, dan is er goed nieuws. Deze kan je in stukken knippen, dubbelvouwen en aan elkaar naaien. Ben je geen naaitalent, dan biedt de textiellijm van bijvoorbeeld de Action uitkomst.

Leen of koop een stroommeter en probeer de ergste elektriciteitsgebruikers op te sporen

Elke kilowattuur die je bespaart, scheelt je € 0,70 of meer. Vooral bij sluipgebruik kan dat behoorlijk aantikken. Vraagt een bepaald apparaat bijvoorbeeld 25 watt en staat het continu aan? Dan kost je dit per maand 18 kWh, omgerekend € 12.

Zelf energie opwekken

Heb je eenmaal je energiegebruik flink teruggedraaid, dan wordt het ook een stuk gemakkelijker om zoveel energie op te wekken. Als particulier zijn je mogelijkheden vrij beperkt, het is bijvoorbeeld erg lastig om zelf een stuwdam, een kerncentrale of geothermische put in je achtertuintje te plaatsen. hoewel dat voor de echte techneut natuurlijk een geweldige uitdaging is. In de praktijk komt zelf energie opwekken neer op zonnepanelen, windmolens, een allesbrander of een biogasinstallatie.

Zonnepaneel al binnen twee jaar terugverdiend

Een zonnepaneel levert gemiddeld rond de 1 kWh per Watt power per jaar op. Dat betekent dat zonnepanelen nu echt ongekende rendementen opleveren. De kosten van zonnepanelen liggen ongeveer op de € 1 per Watt power, dit betekent dat je in principe je installatie er al in anderhalf jaar uit hebt. op voorwaarde natuurlijk dat je kan salderen.

In de wintermaanden december en januari schijnt de zon nauwelijks, zonnepanelen lever dan maar 10% van de energie die ze in juni en juli leveren. Dankzij de salderingsregeling kan je dat probleem verplaatsen naar de elektriciteitsleverancier. Zo los je het probleem voor jezelf op. Maar dat maakt wel dat we ons nationaal gezien zorgen moeten maken over gas in de wintermaanden, want dan moeten we zowel huizen verwarmen als elektriciteit opwekken met gas. In de komende winter zal dit niet echt een bijdrage leveren aan je energiegebruik, maar alle beetjes helpen.

Heb je nog een flink stuk dak over, dan kun je ook overwegen om een zonnecollector te plaatsen. Ook is er daar subsidie voor. Het duurt een stuk langer voordat deze zichzelf terugbetalen dan een zonnepaneel, maar met de hoge gasprijzen kan ook deze termijn door drie. Met andere woorden, waar het eerst iets van 15-20 jaar duurde voordat je de kosten van een zonnecollector er uit had, is dat nu 5-7 jaar geworden. Dus dit kan je zeker overwegen, het rendement is met 14-20% een stuk hoger dan je op je bankrekening haalt. Kies dan voor een vacuümbuis zonnecollector. Weliswaar geeft deze in de zomer minder rendement, maar in de winter veel meer. En uiteraard is de winter de tijd dat je deze warmte het hardste nodig hebt.

Alternatieven voor gas: steenkool, oud papier en openhaardhout

Verder kun je natuurlijk je huis warm stoken met andere dingen dan gas. Een kubieke meter gas levert ongeveer 31,65 MJ (8,8 kWh) aan warmte. Deze warmte kan je ook opwekken met een kilo steenkool. Deze kost op dit moment ongeveer een euro, maar je hebt hier dan wel een kachel voor nodig. En natuurlijk de nodige ruimte om de steenkool op te slaan. Vooral als je meerdere kachels hebt, gaat het natuurlijk hard.

Heb je thuis een allesbrander, dan is het slim om na te denken over een energiebron waar je waarschijnlijk nog niet eerder over na hebt gedacht. Namelijk oud papier. In plaats van het oud papier weg te doen, kan je er briketten van persen. Dit is het nodige werk, maar hiermee kan je in principe heel wat hout uitsparen. Papier is in wezen houtpulp en hout levert per kilo net zoveel energie als een halve kuub gas. Hier zou je eventueel nog oude frituurolie in kunnen verwerken.

Heb je een geschikte bron voor openhaardhout dan is ook dat een optie natuurlijk. Maar let op, ook de prijs van hout is flink gestegen. Reken op dit moment op ongeveer een euro per kilo hout. De hoeveelheid energie per kilo hout is ongeveer twee derde van die in een kubieke meter gas. De werkelijke prijs wordt dus € 1,50, de helft van die van gas, en dan moet je ook bedenken dat een kachel natuurlijk een stuk lager rendement heeft dan een hoogrendementketel. Bovendien is hout een waardevol bouwmateriaal waar je nuttiger dingen mee kan doen dan het op te stoken.

Meer exotische oplossingen

Woon je op het platteland, en is er een sloot in de buurt dan is de kans niet denkbeeldig dat er gas uit de sloot naar boven borrelt: brongas. Veel is dit niet maar boerengezinnen kookten hier vroeger veel op. En dat scheelt natuurlijk best een slok op een borrel wat betreft gasgebruik. Een andere mooie oplossing is een biogasinstallatie. Het Israëlische bedrijf HomeBiogas biedt enkele interessante en ook betaalbare producten aan, waarmee je – als er genoeg plantaardig materiaal voorhanden is – voor een deel ofwel geheel in je gasbehoefte kan voorzien. de kosten van biogasreactoren liggen tussen de € 500 en 2.000.

Een biogasinstallatie. Bron: Alex Marshall, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Windmolens voor particulieren waren tot voor kort niet echt interessant omdat de kosten enorm zijn en je windmolens niet zomaar op je zonne-installatie aan kan sluiten. De reden is dat windenergie veel variabeler is dan zonne-energie. Als het hard waait explodeert de opbrengst van windenergie. Je installatie moet die enorme piek kunnen verwerken. Dat vereist speciale vermogenselectronica.

Woon je aan de kust of in een ander gebied waar het hard waait, dan kan het wel degelijk interessant zijn vanwege de extreem hoge elektriciteitsprijzen van nu. Zeker voor offgrid levende mensen biedt windenergie een mooie aanvulling voor zonne-energie, omdat het in de wintermaanden door blijft waaien.

Je kunt windmolens zelfs gebruiken om je huis mee te verwarmen. De zogenoemde warmtemolens waren in de jaren 70 in Denemarken heel populair. Het werken op een hele simpele manier. Door de wrijvingwarmte in huis wordt het huis verwarmd, er komt zelfs helemaal geen elektriciteit aan te pas.

Conclusie

Hoewel er een ongekende tsunami aan energieleed op ons afkomt, zijn deze problemen wel degelijk oplosbaar. Dit kunnen we het beste doen door in eigen huis te zorgen voor het opwekken van meer energie en energie te besparen. In principe zijn enorme hoeveelheden energie te besparen door bijvoorbeeld onze thermostaat drastisch omlaag te draaien en onnodige elektrische apparaten buiten werking te stellen. als je in staat bent de energie die je gebruikt te halveren of meer, zal je erin slagen om deze winter zonder al te veel kleerscheuren door te komen.

Laat een reactie achter