Volgens veel doempredikers zullen we veel grondstoffen nodig hebben om over te gaan op duurzame energiebronnen. Zij stellen dat er op aarde niet genoeg grondstoffen zijn om dit te verwezenlijken. Maar kloppen deze beweringen wel? Op het uitstekende YouTubekanaal Just Have a Think wordt de vloer aangeveegd met deze stelling.
Het zal een ieder bekend zijn dat de aarde enorm groot is. Dat betekent dat van alle chemische elementen die van natuur voorkomen, er onafzienbare hoeveelheden voorhanden zijn. Het meest zeldzame niet radioactieve element op aarde, het metaal osmium, komt voor in een concentratie van 1 op de miljard. Dat betekent dat er in de aardkorst nog steeds vele honderden kilo’s per aardbewoner aanwezig zijn. Overigens is osmium in metaalasteroïden een stuk minder zeldzaam, enkele delen per miljoen, dus ga voorlopig toch maar even niet je spaarpotje leegkieperen voor een osmium baar. Want de metaalasteroïde Psyche is een brok metaal van 200 km in doorsnede.
Gelukkig komen de mineralen die wij nodig hebben voor zonnepanelen en batterijen voor elektrische auto’s, duizenden malen meer voor dan in dit extreme geval. Toch denken veel mensen dat er een tekort is aan bijvoorbeeld lithium, voor onze autobatterijen, of zeldzame aardmetalen, zoals samarium, voor krachtige magneten die nodig zijn voor sterke elektromotoren. Dit is domweg onjuist. Trap er dus niet in.
Ook worden apparaten in de loop van de tijd steeds slimmer en zuiniger vormgegeven. De eerste zonnepanelen uit de jaren tachtig waren erg lompe dingen die maar een paar procent rendement opleverden. Op dit moment hebben we zeer dunne membraanzonnepanelen die tussen de tien en twintig procent rendement leveren, standaard zonnepanelen zelfs ruim over de twintig procent. Ook hebben we minder energie nodig dan vaak gedacht, omdat elektrische energie veel efficiënter is te benutten dan fossiele energie. Dat betekent dat de omschakeling naar duurzame energie aanmerkelijk goedkoper kan dan vaak gedacht.
Het wordt wel weer eens tijd voor een nieuw artikel !
Check de voorpagina, Joep!