Wat is een visionair?

Iedereen die zich vragen stelt die verder en dieper gaan dan in het dagelijks leven noodzakelijk is, is op dat moment een visionair. De meeste mensen doen dat maar heel af en toe; het dagelijks leven slokt al hun aandacht op.

Visionair denken
Visionairen zijn anders. Ze denken voortdurend na over hoe het anders en beter kan, voor hen is dit een soort manier geworden om naar de wereld te kijken. Waar een gewoon mens een grasveld ziet, zien zij een ecologische zelfvoorzienende stad of een Huis van de Toekomst. Waar een gewoon mens denkt aan de kosten of de voordelen, zien zij de enorme lange termijn gevolgen die een nieuwe techniek als de auto of internet kan hebben.

Visionairen stellen zichzelf onverwachte vragen als: hoe ziet Nederland er over tienduizend jaar uit? Of de wereld over tien jaar? Zijn er over een miljoen jaar nog mensen of hebben we ons ontwikkeld tot een nieuwe soort? Hoe zou het leven op Mars zijn? Of in een ander heelal? Wat zit er een kilometer diep onder de grond? Maar ook niet exact-wetenschappelijke vragen behoren tot het visionaire werkveld; hoe zou een wereld zonder geld eruit zien? Wat vandaag goed is, is dat over 100 jaar ook nog goed? Is onze opvatting over het verleden wel correct? Wanneer is iets überhaupt ‘correct’?

Voel je je aangesproken?
Ben je een visionair? Dan zal je je waarschijnlijk op deze site thuis voelen. Ook zij die af en toe graag over visionaire onderwerpen lezen zijn natuurlijk van harte welkom.

9 reacties op “Wat is een visionair?”

  1. Applaudisseer ik de veelvoud aan creatieve onderwerpen waarbij veel discussies naar een hoger niveau getild kunnen worden. Ondanks de verlichting leven we veelal in deze wereld nog steeds met mentaal filter waarbij we niet verder kunnen kijken dan 1000 jaar in de toekomst en dat vaak al veelste ver is. Hoe ziet het menselijke paradijs er straks uit. Onze leefwereld na 1000 jaar. Een eeuwige herhaling van zetten of zullen we dan nog steeds blijven voortbouwen op de tijd van nu, steeds een stapje dichter bij perfectie?

Geef een antwoord