Wat is een visionair? Een visionair is iemand die zich vragen stelt die verder en dieper gaan dan in het dagelijks leven noodzakelijk is. De antwoorden op deze vragen leiden tot een verder reikend en dieper inzicht. De meeste mensen doen dat maar heel af en toe, en krijgen dit inzicht daarom nooit.
Zijn visionairen uitzonderlijk?
Het heersende beeld van bekende visionair denkenden als Elon Musk, Charles Darwin en Buckminster Fuller is dat het om genieën gaat die een onpeilbaar en zeldzaam talent hebben. Zeker gaat het hier om zeer intelligente en getalenteerde mensen met een sterke verbeeldingskracht.
Maar er zijn meer mensen die deze verbeeldingskracht hebben. En nog veel meer, die aan kunnen leren om zo te denken. Sterker nog, als stichting Visionair.nl geloven wij dat ieder mens kan leren om visionair te denken, en hiermee meer visionair te worden.
Wij mensen worden als galactische burgers, als visionair denkende wezens geboren. De aarde is onze wieg, maar de sterren zijn onze bestemming.
Wij allen zijn geboren als visionair. Kinderen stellen voortdurend “waarom” vragen. Maar dit is er door school en opvoeding uit geramd.
Anders dan je vaak hoort, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen helemaal niet zitten te wachten op andersdenkenden. Die zijn lastig.
Visionair denken is ons geboorterecht, onze lotsbestemming en de ultieme vervulling van ons mens-zijn. Jezelf een “visionair” noemen, zoals bepaalde zelfverklaarde goeroes doen, we noemen geen namen, is daarom lachwekkend.
Je kan jezelf wél een “visionair denkende” noemen. Wat wij ook doen, omdat we weten wat denken inhoudt. En wij hopen dat er veel van ons visionair denkenden bijkomen. Want er is een wereld – wat heet, een Melkweg – te winnen.
Wat is een visionair?
Visionairen denken anders dan normale mensen. Ze denken voortdurend na over hoe het anders en beter kan, voor hen is dit een soort manier geworden om naar de wereld te kijken. Waar een gewoon mens een grasveld ziet, zien zij een ecologische zelfvoorzienende stad of een Huis van de Toekomst. Waar een gewoon mens denkt aan de kosten of de voordelen, zien zij de enorme lange termijn gevolgen die een nieuwe techniek als 3D-printen of kunstmatige intelligentie kan hebben.
Visionairen stellen zichzelf onverwachte vragen als: hoe ziet Nederland er over tienduizend jaar uit? Of de wereld over tien jaar? Zijn er over een miljoen jaar nog mensen of hebben we ons ontwikkeld tot een nieuwe soort? Hoe zou het leven op Mars zijn? Of in een ander heelal? Wat zit er een kilometer diep onder de grond?
Maar ook niet exact-wetenschappelijke vragen behoren tot het visionaire werkveld. Zoals, hoe zou een wereld zonder geld eruit zien? Wat vandaag goed is, is dat over 100 jaar ook nog goed? Is onze opvatting over het verleden wel correct? Wanneer is iets überhaupt ‘correct’?
Visionairen zijn niet bang om onafhankelijk, zonder verdoving te denken. Ze trekken dingen, die iedereen vanzelfsprekend vindt, in twijfel. Omgekeerd twijfelen ze over bepaalde dingen, first principles, niet, waar de gemiddelde mens onnodig over twijfelt.
Rijker, maar niet altijd makkelijk bestaan
Geen wonder dat mensen die denken als wij, vaak impopulair zijn. We zijn gevaarlijk, een bedreiging, ongewenst. Machthebbers weten namelijk dat hun macht berust op een illusie. En dictatoriale machthebbers gaan over lijken om die illusie in stand te houden. Vaak zijn dat de lijken van ons, die niet gehinderd worden door angst voor hun sprookjes en hun leugens doorzien. De vraag “wat is een visionair” is dus minder interessant dan de vraag: hoe word ik een visionair? En wil ik dat ook echt worden?
En is dat echt wat je wilt? Je leven zal veel rijker worden dan voorheen, maar ook veel uitdagender. Het bestaan als braaf schaap, of schaap in wolfskleren, is gerieflijk. Je zal niet snel uitgelachen worden, een functie elders toegewezen krijgen, of worden opgehaald door de geheime dienst. Maar je zal wel missen waar het leven werkelijk om draait.
Hoe word ik een visionair?
Visionair denken vereist oefening. Bij sommigen gaat het van nature, anderen hebben meer moeite om de door opvoeding en maatschappelijke druk opgelegde beperkingen te doorbreken. Het vereist training van je verbeeldingskracht, je kritische en onbevangen denken, je kennis van first principles, ook. En veel afleren. Vooral, af leren om na te praten en dingen te denken die wel vanzelfsprekend lijken, omdat iedereen zo denkt, maar dat niet zijn.
De artikelen op Visionair.nl zijn uitdagend. Ze zetten je aan het denken. Dat is bewust. Op dit manier willen we jou en onze andere lezers helpen trainen, jullie denkraam te verbreden.
Voel je je aangesproken?
Ben je een visionair? Dan zal je je waarschijnlijk op deze site thuis voelen. Sluit je aan bij ons, er is veel werk te doen. Ook zij die af en toe graag over visionaire onderwerpen lezen zijn natuurlijk van harte welkom.
Zijn innerlijk visionairen ook welkom?
immers ” het menselijk visioen is de fotosynthese van het leven” uit “Quantum molecular dynamics”
Groetjes
Natuurlijk, al hopen we dat je wel iets gaat doen met innerlijke visioenen zodat kruisbestuiving tussen binnen en buiten ontstaat.
Ik voel me nu al helemaal thuis hier …
is er geen deel knop voor facebook?
We zullen er aan werken :)
Ik zou graag kijken naar cocreatie mogelijkheden als trendwatcher en visionairy.
Groetjes Nick van Breda
wat voor type ben je als je je dergelijke vragen als peuter al stelde?
Een vroege visionair :) Welkom bij de club, Winston.
Applaudisseer ik de veelvoud aan creatieve onderwerpen waarbij veel discussies naar een hoger niveau getild kunnen worden. Ondanks de verlichting leven we veelal in deze wereld nog steeds met mentaal filter waarbij we niet verder kunnen kijken dan 1000 jaar in de toekomst en dat vaak al veelste ver is. Hoe ziet het menselijke paradijs er straks uit. Onze leefwereld na 1000 jaar. Een eeuwige herhaling van zetten of zullen we dan nog steeds blijven voortbouwen op de tijd van nu, steeds een stapje dichter bij perfectie?
De term visionair is inmiddels een gedateerde term die een wat negatieve bijklank heeft. De visionaire beweging, waar ik heel blij mee ben, omdat dit een stukje ontbrekende visie binnen het intellectuele debat meebrengt. Wat steeds meer nodig is denk ik. We kunnen niet alleen nog maar op de korte termijn denken. Sociaal en levensbeschouwelijk moeten we een lange termijn visie uitdragen om te voorkomen dat er allerlei korte termijn visie elkaar uitroeien .De nieuwe term die inmiddels steeds gangbaarder wordt omschrijft zichzelf inmiddels als futuristen!
Futurologie probeert de toekomst te voorspellen door middel van wetenschappelijk onderbouwde methoden. Futurologie is zeker waardevol, maar visionair denken heeft hier slechts gedeeltelijk een overlap mee. Goed onderwerp trouwens voor een artikel.