First-principles denken gaat uit van de bekende natuurwetten. Alles wat natuurkundig gezien mogelijk is, is mogelijk en haalbaar.

First principles-denken: de sleutel tot rijkdom

Sloppenwijken en villawijken bestaan uit dezelfde atomen. Het verschil is de manier waarop de atomen zijn gerangschikt. Als je uitgaat van first principles, leer je hoe armoede te veranderen is in rijkdom.

First-principles denken gaat uit van de bekende natuurwetten. Alles wat natuurkundig gezien mogelijk is, is mogelijk en haalbaar.
First-principles denken gaat uit van de bekende natuurwetten. Alles wat natuurkundig gezien mogelijk is, is mogelijk en haalbaar. Wormgaten zijn bijvoorbeeld mogelijk volgens de algemene relativiteitstheorie. Bron: Genty/Pixabay

First principles

De first-principles methode komt er op neer dat je teruggaat naar die dingen waarvan je absoluut zeker weet dat ze waar zijn, en vanaf dat punt verder redeneert of ontwerpt.

It’s physics, stupid

Sinds ongeveer een eeuw of twee weten we dat de wereld waarin we leven, beheerst wordt door onveranderlijke natuurwetten. Waar op aarde, of de rest van het bekende heelal we ook komen, er gelden dezelfde natuurkundige wetten. De natuurkundige wetten vormen de basis van alle andere natuurwetten. Als het Belgische of Nederlandse parlement een wet uitvaardigt dat het verboden is om te vallen, val je nog even hard. Kortom: als iets volgens de natuurkundige wetten kan, en je de rest in de hand hebt, kan het in alle gevallen. Deze natuurkundige wetten vormen hiermee de first principles.

Natuurkundige wetten zijn universeel, dus first principles ook

Als je een mep geeft tegen een tennisbal, vliegt deze bal vanaf de Ka’aba in Mekka even hard weg als in de Gouden Tempel van Amritsar. Of op Mars, wat dat betreft. Of Pluto. OK, skip dat laatste, want de bal (en racket) zullen vermoedelijk verpulveren bij de temperaturen vlak boven het absolute nulpunt.

Natuurwetten hebben als prettige bijkomstigheid dat techniek, die gebaseerd is op deze natuurwetten, overal blijft werken. Je horloge loopt op Gliese 674-b, de dichtstbijzijnde bekende exoplaneet, even snel als hier op aarde. Een baksteen die deel uitmaakt van de villa van filmster Leonardo di Caprio, gedraagt zich precies hetzelfde als een baksteen van hetzelfde type in een Mexicaanse krottenwijk.

Een tweede prettige bijkomstigheid is dat in principe alles mogelijk is dat volgens de natuurwetten toegestaan is. Wil je een mooie stikstofgeiser, model-Triton, in je achtertuin? Geen punt. Regel even een supergeleidende kabel, een privé-energiecentrale, een plek waar je de enorme hoeveelheid afvalwarmte kan dumpen en je bent de man. Of vrouw, alhoewel die vermoedelijk zinniger dingen bedenken.

Problemen terugbrengen tot natuurkunde

De natuurkundige beperkingen zijn streng, maar ruim. Zo is het niet mogelijk sneller te gaan dan het licht. Het is -in theorie- wel mogelijk, om de ruimtetijd waarin je je bevindt zo te vervormen dat je via een wormgat of in een warpbubble sneller dan de rechtstreekse route reist. Op andere terreinen zijn er minder problemen. Zo kan je in principe alles maken wat je maar wilt, door de juiste atomen bij elkaar te zoeken en aan elkaar te plakken. Als je maar voldoende vrije energie hebt, een ander belangrijk natuurkundig concept. En, die is er. Zonlicht. Wel ben je gebonden aan de materiaaleigenschappen, maar door atomen en verschijnselen als plasmonen, fononen en kwantumvelden creatief toe te passen, zijn er meestal kleine wonderen mogelijk.

“Onoplosbare” wereldproblemen door een natuurkundige bril, met first principles

Ieder probleem is in principe door het inzetten van de first principles methodiek op te lossen. Als voorbeeld, het wereldarmoedeprobleem.

Het wereldarmoedeprobleem is in drie stappen op te lossen. Ten eerste moet je er voor zorgen dat er heel veel vrije energie beschikbaar komt. Daar hebben we een goede techniek voor: zonnepanelen. Als we iedere wereldbewoner het West-Europese energieverbruik gunnen, dat wil zeggen: rond de 150 kilowattuur (500 MJ) per persoon per dag, hebben we rond de 50.000 Wp per persoon zonnepanelen nodig, bij de gemiddelde zonneschijn in de wereld (164 Wp per vierkante meter) dus 25 vierkante meter zonnepaneel of, anders uitgedrukt, 25 000 euro. Dit zal dalen als zonnepanelen efficiënter worden. Er zijn prototypes in labs die tot 60% efficiëntie halen, dat is drie maal die van nu. Dit zou de benodigde oppervlakte laten dalen tot acht a negen vierkante meter. Hier meer, in woestijngebieden en de tropen minder.

Ten tweede moet je iedere wereldbewoner voorzien van voldoende atomen van de juiste soort. De atomen die we het meeste gebruiken, zoals koolstof, zuurstof, waterstof, silicium en ijzer, zijn in werkelijk onvoorstelbare hoeveelheden aanwezig in de aardkorst, water en lucht. Kortom: als er voldoende energie is, is het verkrijgen van deze atomen triviaal.

Ten derde moeten de atomen op de juiste manier aan elkaar geplakt worden. Hiervoor moeten wij mensen processen ontwikkelen. Dit lukt al vrij aardig. Het enige wat we moeten doen is deze processen energiezuiniger maken, krachtiger maken en verspreiden over de hele wereld. En er voor zorgen dat de vrije energie, atomen en denkkracht waarover we nu beschikken, niet worden verkwist aan bijvoorbeeld oorlogen, patentstrijd en bureaucratie, maar doelmatig worden besteed aan zonnepanelen en innovatie.

17 gedachten over “First principles-denken: de sleutel tot rijkdom”

      1. ach meneer de kletsmajoor denkt dat ie slimmer is dan ik. Nou dan vraag ik je welke logica erin zit dat de hele mensheid zoveel geloof en vertrouwen in een paar muntstukjes of zelfs bankbiljetten heeft, dat er oorlogen voor gevoerd worden? De intrinsieke waarde van papiergeld en muntstukken is nul komma nul. Mijn fiets bezit meer ijzer dan het geld dat ik op de bank heb staan. Maar de ijzerboer wil er nog geen stuiver voor geven. Toch rennen we als bezetenen achter geld aan omdat we onszelf wijs hebben gemaakt dat het wardevol is. Nou jij weer.

        1. als ik mijn fiets om laat smelten tot muntstukjes en de drukker print op iedere munt “10 euro” dan weet ik zeker dat dezelfde ijzerboer in zijn pyama middenin de nacht door de stromende regen naar mij toekomt om het geld op te halen. Geld is dus een vorm van geloof; namelijk geloof in Mammon.

  1. Zo lang de mensheid zijn verantwoordelijkheid weg(stemt) aan gezag/regering, zal de mensheid nooit gelijkheid kennen, en zeker geen beschikbaarheid van VRIJE energie.
    De machthebbers die boven het gezag/regering staan zullen dat de mensheid nooit toestaan……
    Net als de A-label auto`s, als er genoeg van zijn zal het belast gaan worden, en hoe meer, hoe hoger de belasting……

  2. achja nou ben ik een trol, dat is het enige wat de links intellectuele kapsones kunnen zeggen. Maar reageer eens op mijn antwoorden. Ik heb in elk geval de moeite genomen om op jou te reageren.

      1. Geld gaat verder dan geloof; het is voor de meeste mensen een obsessie. Ze doen voor stukjes metaal en papier dingen die ze anders nog niet onder hypnose zouden doen. Mensen maken elkaar af voor geld. Dit is alleen verklaarbaar vanuit een supra-natuurlijke macht.

        1. En wat fluisterde die supra-natuurlijke macht jou dan wel niet in jouw van hersenkoorts rammelende oor?????

  3. Ik weet niet waar de schrijver van dit stuk zijn data vandaan haalt maar we gebruiken echt geen 150 Kw/h per persoon per dag. Dat zou namelijk 150 x 365 = 54.770 Kw/h per jaar zijn, en een gemiddeld gezin gebruik “slechts” 3500 Kw/h per jaar. Just saying

Laat een reactie achter