Laten we moslims naar binnen of niet? De meningen zijn verdeeld.

Moeten we de grenzen sluiten voor moslims?

De controversiële Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump liet veel stop opwaaien met zijn stelling dat de VS het inreizen van moslims moet verbieden. Is dit idee goed of slecht?

Het probleem met de islam
Vrijwel elke godsdienst heeft nare kanten gehad, denk bijvoorbeeld aan de etnische zuiveringen in het land Kanaän door de joden (zie bijbelboeken Jozua en Richteren) en de Inquisitie met gedwongen bekeringen door de christenen. Of, wat dat betreft, het hindoeïstische kastenstelsel.  Toch lijken vrijwel alle godsdiensten zich nu in een humanistischer vorm te ontwikkelen. Een opmerkelijke uitzondering hierop is de islam. De reden is dat de islam zowel een geloof als een politieke ideologie is. De islam is zowel kerk als staat.

Waarom is er islamitisch terrorisme?
Terrorisme is het zaaien van angst om politieke doelen te bereiken. False-flag terreuraanslagen zijn daarom erg nuttig. Op die manier kan haat tegen een tegenstander worden gezaaid. Terreurbeweging Al Qaeda heeft als expliciet doel, de Amerikanen te verzwakken door terreuraanslagen en zo te dwingen zich uit het Midden Oosten terug te trekken, waarna daar een islamitische staat kon worden uitgeroepen. De voor zichzelf begonnen Islamitische Staat-beweging heeft precies dat gedaan. IS is begonnen als terreurgroep in Irak en heeft zich omgevormd tot een staatachtige entiteit (het kalifaat). IS beschikt niet over vliegtuigen of intercontinentale raketten, maar met terreuraanslagen kan het gewenste doel ook bereikt worden.

Laten we moslims naar binnen of niet? De meningen zijn verdeeld.
Laten we moslims naar binnen of niet? De meningen zijn verdeeld.

Het doel van de IS-terreur is om angst aan te jagen en zo het gezag van het kalifaat toe te laten nemen onder moslims. Het Arabische woord ’taqwa’ drukt het doel van IS goed uit. Dit woord betekent zowel vrees als respect. Ook wil IS (zie het IS-magazine Dabiq) de ‘grijze zone’ van moslims opdelen in een pro-IS en een anti-IS deel. Als moslims terreuraanslagen plegen, zal hierdoor de haat tussen moslims en niet-moslims toenemen en verdwijnt de ‘grey zone’. Aldus IS.

Extremistische moslims werken mee aan Al Qaeda of IS-terreur omdat zij het als religieuze plicht zien om de kalief te gehoorzamen. Ook delen zij de politieke en religieuze visie van Al Qaeda en/of IS. Zij zien zich als soldaten van de islamitische staat, die als ze sterven voor de islam, gegarandeerd in het paradijs komen.

Helpt het weren van moslims tegen terrorisme?
Moslimterroristen bewegen zich binnen de moslimgemeenschap. Als er geen moslims binnen de landsgrenzen zijn, daalt de kans op moslimterrorisme tot vrijwel nul. In Japan, bijvoorbeeld, wonen vrijwel geen moslims en er zijn ook geen islamitische terreurdaden binnen Japan bekend.

Wel ontvoeringen van Japanners buiten Japan door IS, overigens. Ook kunnen terreurgroepen gebruik maken van inheemse bekeerlingen. In het IS-geschrift Black Flags over Rome worden de voordelen van bekeerlingen als terrorist hoog geprezen. Deze bekeerlingen kunnen echter door geheime diensten, data sniffers en politie-infiltranten worden opgespoord. Vaak zijn ze namelijk nogal luidruchtig aanwezig op sociale media.
Kortom, los van de ethische kanten: het weren van moslims is een behoorlijk effectieve maatregel tegen moslimterreur.

Is het ethisch verantwoord om moslims te weren?
Op het eerste gezicht in het geheel niet. Het weren van moslims is immers het discrimineren op levensovertuiging.
De zaak verandert, als we ons realiseren dat de islam zowel een geloof als een politieke ideologie is. Als iemand het doel heeft om het bestuur van een land omver te werpen of te ondermijnen, zoals islamisten hebben, is zo iemand een  vijandige agent en staat een overheid in haar recht om deze de toegang te weigeren. Echter: niet alle moslims zijn islamisten. Er zou dus een instrument ontwikkeld moeten worden, waarmee kan worden vastgesteld of een moslim een islamist is. Dit is niet makkelijk. Wellicht kan dit met geavanceerde gedragsanalyse en deep-learning netwerken, die door middel van patroonherkenning vaststellen of de moslim een islamist is. Zo zijn islamisten gewoonlijk erg actief in de strijd voor gebedsruimtes, hoofddoeken, recht op bidden, respect eisen voor de uitvinder van de islam en dergelijke. Wel is de rechtsgrond hiervoor problematisch, er is immers geen hard bewijs.

Is Trump’s plan on-Amerikaans, zoals het Witte Huis beweert?
De Verenigde Staten kennen een lange traditie van het vervolgen van vermeende staatsvijanden. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor werden Amerikanen van Japanse afkomst massaal opgepakt en in interneringskampen opgesloten. Opmerkelijk genoeg gebeurde dit niet met etnische Duitsers, of de vele Amerikaanse aanhangers van het nazisme.
In de jaren vijftig, toen de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie op zijn hoogtepunt was, woedde er een felle binnenlandse strijd tegen al dan niet vermeende communisten. Communisten verloren hun baan bij de overheid. Senator McCarthy leidde een heftige kruistocht tegen linkse intellectuelen. Leden van de Communist Party of the USA (CPUSA) werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van enkele jaren, zonder dat een strafbaar feit bewezen was. Kortom: Trump is met zijn oproep niet uniek.

19 gedachten over “Moeten we de grenzen sluiten voor moslims?”

 1. Ik denk dat het tijd wordt voor een grote internationale beweging die de islam maar ook andere religies keihard gaat debunken. Hèt wapen: wetenschap. Ik roeptoeter al langer dat er een internationaal standaardwerkje (o.m. een boek en een website dus) moet komen dat alle claims van religie die te weerleggen zijn inderdaad moet weerleggen met glasheldere wetenschappelijke feiten. Het beste wapen tegen achterlijkheid is het gezonde verstand en veel publiciteit. (En keiharde satire…) En natuurlijk wat internationale druk op conservatieve regimes!

  1. vreemd, als ex-atheïst verdiep ik me al jaren in de bijbel. Ik ben nog geen tegenstrijdigheden tegengekomen. In tegendeel is het zo dat ik me ook in de kritiek op de bijbel heb verdiept. Die kritiek is vaak zeer oppervlakkig. Critici zijn vaak slecht geïnformeerd.

   1. Dat geld voor iedere godsdienst als de gelovigen maar radicaal genoeg zijn.
    Het onderscheid tussen een ‘normale’ gelovige en een ‘politiek’ gelovige is niet te maken.
    Verder is het screenen aan de grens op politieke vezindheid ook niet te verdedigen onder de nederlandse grondwet.

    1. Nee, dat geldt niet voor iedere godsdienst. Er zijn godsdiensten die expliciet het stichten van een staat op religieuze grondslag afwijzen. De bekendste hiervan is het christendom. Er zijn ook bij uitstek politieke godsdiensten, zoals de islam, en godsdiensten die een mengvorm vormen, zoals het jodendom.

    2. Germen ik geloof dat je vergeten bent dat het christendom in belangrijke mate beinvloed in door de romeinse keizers.
     Dit begon met constantijn de grote tijdens het concilie van nicea dacht ik.
     Het doel van deze beinvloeding was om van het christendom een alternatief machtsmiddel te maken voor de staat.
     Als je kijkt naar het gebruik dat vele absolute vorsten van het geloof gemaakt hebben dan is het zeer effectief.

 2. Jolanda Groenewoud

  Beste Germen,

  Je blog zit vol met haatzaaien. Toeval? Klakkeloos overnemen van de stemmingmakerij door de leugenmedia? Een academicus (echte dan) kijkt dieper dan de oppervlakte.

  Je roeptoetert o.a. dit:
  “Terreurbeweging Al Qaeda heeft als expliciet doel, de Amerikanen te verzwakken door terreuraanslagen en zo te dwingen zich uit het Midden Oosten terug te trekken,

  Pertinente leugen, stoelt op niks. Dan doe je niet de geringste moeite geopolitiek te fileren en de waarheid boven water te halen.
  Een lees tip (er zijn er echt zát, alleen je moet de waarheid wíllen vinden):

  Advertisements, paid for from CIA funds, were placed in newspapers and newsletters around the world offering inducements and motivations to join the Jihad. http://www.washingtonsblog.com/2012/09/sleeping-with-the-devil-how-u-s-and-saudi-backing-of-al-qaeda-led-to-911.html

  Consistent with Brzezinski’s account, a “Militant Islamic Network” was created by the CIA.
  The “Islamic Jihad” (or holy war against the Soviets) became an integral part of the CIA’s intelligence ploy. It was supported by the United States and Saudi Arabia, with a significant part of the funding generated from the Golden Crescent drug trade:
  “In March 1985, President Reagan signed National Security Decision Directive 166 … [which] authorize[d] stepped-up covert military aid to the Mujahideen,

  The Central Intelligence Agency using Pakistan’s ISI as a go-between played a key role in training the Mujahideen. In turn, the CIA-sponsored guerrilla training was integrated with the teachings of Islam.
  http://globalresearch.ca/articles/RAW109A.html

  1. Beste Jolanda,
   In tegenstelling tot de main stream media laat Visionair zich leiden door first principles, niet door politieke correctheid of haat. De ideologie van het jihadisme is niet nieuw en bestond al lang voor de Pilgrim Fathers van boord gingen van de Mayflower.

   het is inderdaad een feit dat veel leden van de harde kern van Al Qa’idah door de Amerikanen zijn getraind en hun gevechtservaring op hebben gedaan in Afghanistan. Dit is ook algemeen bekend. De meest plausibele theorie, die ook niet in tegenspraak is met de bekende feiten, is dat Al Qa’idah een Monster van Frankenstein is geworden en zich tegen de voormalige broodheren keerde omdat ze zich verraden voelden door de Amerikaanse geheime dienst. Belangrijkste onderdeel van Al Qa’idah vormen de zogeheten Egyptenaren, een militante tak van de Egyptische Ikhwan. Deze werden geinspireerd door de islamist Sayyid Qutb, door Nasser ter dood veroordeeld. Ook de voornaamste ideoloog van Al Qa’idah en mentor van Osama Bin Laden, Muhammad Azzam, was een Egyptenaar.

 3. De islam heeft in 1400 jaar nog nooit iets anders gedaan dan dood en verderf zaaien!Deze totalitaire ideologie is verschrikkelijk en moet liefst helemaal uit onze samenleving worden verwijderd!Zolang er islam op deze wereld bestaat zal er geen vrede zijn.…

Laat een reactie achter