‘Uitvindersprijs’ De Vernufteling 2011

Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. Onder het motto ‘Be good and tell it’ wordt sinds 2005 jaarlijks De Vernufteling prijs uitgereikt, met als doel meer bekendheid aan het werk van advies- en ingenieursbureaus te geven. Het advies of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt, wint.

Soms ontwikkelt een bureau een compleet nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie an bestaande technieken. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. Voor de editie van 2011 zijn inmiddels al 30 projecten ingediend, welke te bekijken zijn op de website. Helaas voor de uitvinders onder ons is de inzendingsmogelijkheid al gesloten.

 

DHV – Winnaar De Vernuteling 2010

Met een methode om stikstof en fosfaat uit het rioolwater te halen won DHV De Vernufteling 2010. Het project past geheel in de nieuwe duurzaamheidsopgave om zuivering van afvalwater niet langer te beschouwen als noodzakelijk kwaad, maar als bron voor grondstoffen en energie. De stikstof wordt omgezet in ammoniak, waarmee in een brandstofcel elektriciteit kan worden gewonnen; het fosfaat dient als grondstof voor kunstmest. ‘De prijs heeft heel veel aandacht voor het project opgeleverd’, vertelt waterexpert ing. Peter Luimes van DHV. Nadat afgelopen jaar laboratoriumproeven met de brandstofcel zijn gedaan, staat nu de bouw van een proefinstallatie bij de rioolwaterzuivering in Scheemda van het waterschap Hunze en Aa’s voor de deur. ‘We denken dat we daarmee in juni kunnen beginnen.’

Bron: De Vernufteling

Laat een reactie achter