Zo kan een verticale boerderij er uitzien.

De verticale boerderij

Tegen 2050 zal ruim 80% van de bevolking in stedelijke gebieden wonen.
Conservatieve schattingen stellen, dat de mensheid zal groeien met ruim 3 miljard.
Om deze mensen te voeden, is de verticale boerderij een uitstekende optie.

De hoogte in

Ruim 40% van de landbouwgrond in de wereld is ernstig aangetast. Het ergste is de situatie in Centraal-Amerika. Daar is 75% van het land aangetast is. Maar niet alleen daar. Ook in Azië is 11% van de oppervlakte nu ongeschikt voor landbouw. Dit is te wijten aan mismanagement en korte-termijn denken van kapitalisten.

Zo kan een verticale boerderij er uitzien.
Zo kan een verticale boerderij er uitzien. – Wikimedia Commons door Chris Jacobs, http://www.chrisjacobs.com

Hoe kunnen we voor de toekomstige wereldbevolking toch voldoende voedsel creëren? Dat kan, door de hoogte in te gaan. Verlaten waren-
huizen, flats en andere gebouwen zijn ideaal voor de groene revolutie, zoals dat heet. Ze worden gevuld met rekken van groenten en fruit. Eén voorbeeld hiervan is de Green Spirit Farms in Michigan, USA. Als deze operationeel is, dan zullen op een vloeroppervlakte van 3,25 hectare ruim 17 miljoen planten worden verbouwd.

Voor- en nadelen van de verticale boerderij

De voordelen zijn legio.
-De gewassen worden dicht bij de mensen verbouwd zodat vervoer en de daarmee gepaarde uitstoot van CO2 verminderd wordt.
-Zuinige bodemvrije hydrocultuursystemen voeden en verlichten ze d.m.v. LED’s die het zonlicht nabootsen.
-Verbouwen kan het hele jaar door, stormschade is een non-issue.
-Luchtontvochtigers zorgen voor het recyclen van water en voorkomen bladschimmel.

Wel een nadeel is dat de LEDs van tegenwoordig slechts een efficiëntie hebben van 28%. Indien de boer kiest voor een opzet met alleen kunstlicht, kunnen de stroomkosten nog aardig oplopen. Dit drijft de kostprijs van de groenten op. Philips Nederland heeft echter al LEDs met 68% efficiëntie in ontwikkeling. Dit zal een aanzienlijke besparing opleveren.

Boeren op afstand

Met besturingssoftware kunnen rekken met planten zodanig gedraaid, dat iedere plant dezelfde hoeveelheid licht en water krijgt. Het hele systeem kan vanaf een afstand gevolgd op een smartphone of tablet.
Met een app ontwikkeld door Daniel Kluko van Green Spirit Farms kan de boer zelfs de hoeveelheid voedingsstoffen en pH aanpassen. In de toekomst zullen boeren dan ook met gemak meerdere boerderijen in de gaten kunnen houden.

Bronnen:
Vertical farms sprouting all over the world, New Scientist
www.verticalfarm.com

2 gedachten over “De verticale boerderij”

  1. Jacque Fresco (13 maart 1916) is industrieel ontwerper, auteur, uitvinder en oprichter van The Venus Project. De vooruitgang van de technologie zou meer middelen beschikbaar kunnen stellen aan meer mensen waardoor corruptie en hebzucht verdwijnen en in plaats daarvan krijgen de mensen meer kans om elkaar te helpen. Het Venus Project is gebaseerd op het idee dat armoede wordt veroorzaakt door de verstikkende werking van de op hoge winsten gedreven systemen. Het Venus Project is prominent aanwezig in de in 2008 gemaakte documentaire Zeitgeist, als een mogelijke oplossing voor de mondiale problemen. Naar aanleiding van de film is The zeitgeist mouvement opgericht om de overgang te steunen van een monetaire economie naar een resource-based economy.

Laat een reactie achter