De verticale boerderij

Share Button

Tegen 2050 zal ruim 80% van de bevolking in stedelijke gebieden wonen.
Conservatieve schattingen stellen dat de mensheid zal groeien met ruim 3 miljard.
Om deze mensen te voeden is de verticale boerderij een uitstekende optie.

De hoogte in
Ruim 40% van de landbouwgrond in de wereld is ernstig aangetast. Het ergste is de situatie in Centraal-Amerika, waar 75% van het land aangetast is en Azië, waar 11% van de oppervlakte ongeschikt is geworden voor landbouw. Dit is te wijten aan mismanagement en korte-termijn denken van kapitalisten.

Zo kan een verticale boerderij er uitzien.

Zo kan een verticale boerderij er uitzien.

Hoe kunnen we voor de toekomstige wereldbevolking toch voldoende voedsel creëren? Door de hoogte in te gaan. Verlaten waren-
huizen, flats en andere gebouwen zijn ideaal voor de groene revolutie zoals dat heet. Ze worden gevuld met rekken van groenten en fruit. Eén voorbeeld hiervan is de Green Spirit Farms in Michigan, USA. Als deze operationeel is, zullen op een vloeroppervlakte van 3,25 hectare ruim 17 miljoen planten worden verbouwd.

Voor- en nadelen
De voordelen zijn legio.
-De gewassen worden dicht bij de mensen verbouwd zodat vervoer en de daarmee gepaarde uitstoot van CO2 verminderd wordt.
-Ze kunnen gevoed worden door zuinige bodemvrije hydrocultuursystemen en verlicht d.m.v. LED’s die het zonlicht nabootsen.
-Er kan het hele jaar door verbouwd worden, stormschade is een non-issue.
-Luchtontvochtigers zorgen voor het recyclen van water en voorkomen bladschimmel.

Wel een nadeel is dat de LEDs van tegenwoordig slechts een efficiëntie hebben van 28%. Indien wordt gekozen voor een opzet met alleen kunstlicht kunnen de stroomkosten nog aardig oplopen. Dit drijft de kostprijs van de groenten op. Philips Nederland heeft echter al LEDs met 68% efficiëntie in ontwikkeling, dit zal een aanzienlijke besparing opleveren.

Boeren op afstand
Met besturingssoftware kunnen rekken met planten zodanig gedraaid worden dat iedere plant dezelfde hoeveelheid licht en water krijgt. Het hele systeem kan vanaf een afstand gevolgd worden op een smartphone of tablet.
Met een app ontwikkeld door Daniel Kluko van Green Spirit Farms kunnen zelfs de hoeveelheid voedingsstoffen en pH worden aangepast. In de toekomst zullen boeren dan ook met gemak meerdere boerderijen in de gaten kunnen houden.

Bronnen:
Vertical farms sprouting all over the world, New Scientist
www.verticalfarm.com

Share Button

Atlantean

Microbiologisch analist / liefhebber van koken / fan van standup comedy

Dit vind je misschien ook interessant:

2 reacties

  1. M schreef:

    Jacque Fresco (13 maart 1916) is industrieel ontwerper, auteur, uitvinder en oprichter van The Venus Project. De vooruitgang van de technologie zou meer middelen beschikbaar kunnen stellen aan meer mensen waardoor corruptie en hebzucht verdwijnen en in plaats daarvan krijgen de mensen meer kans om elkaar te helpen. Het Venus Project is gebaseerd op het idee dat armoede wordt veroorzaakt door de verstikkende werking van de op hoge winsten gedreven systemen. Het Venus Project is prominent aanwezig in de in 2008 gemaakte documentaire Zeitgeist, als een mogelijke oplossing voor de mondiale problemen. Naar aanleiding van de film is The zeitgeist mouvement opgericht om de overgang te steunen van een monetaire economie naar een resource-based economy.

  2. Stalin schreef:

    Vind t wel grappig hoe een “visionair” terug lijkt te willen naar het communisme

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger