In mei 2013 verscheen er een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) over eetbare insecten als mogelijke oplossing in de strijd tegen het wereldwijde voedsel- en milieuprobleem. Door de stijgende wereldbevolking en wereldwijd groeiende middenklasse, komt de mondiale voedselvoorziening onder druk te staan. Vlees is voor veel mensen een belangrijke bron van dierlijke eiwitten. Door de eerdergenoemde ontwikkelingen zal de mondiale vraag naar vlees ook gaan stijgen.
Van voer naar vlees
Het probleem met de conventionele vleesproductie is dat de omzetting van voer naar vlees niet efficiënt is. Je bent redelijk veel voer nodig om vlees te krijgen. Als de vraag naar vlees stijgt, zal ook de vraag naar verschillende graansoorten stijgen wat als voer voor het vee dient. Dit betekent uiteraard dat er ook meer landbouwgrond nodig zal zijn om aan deze stijgende vraag te kunnen voldoen.
Onderzoekers hebben in 2003 berekend dat je voor 1 kg hoogwaardige dierlijke eiwitten, vee dient te voeden met 6 kg plantaardige eiwitten. Uit een Amerikaans onderzoek uit 2002 blijkt dat een gemiddeld Amerikaans vleesproductiesysteem voor 1 kg levend kip 2,5 kg voer nodig heeft. Voor varkens is dit 5 kg voer en voor rund 10 kg. Bij insecten ligt deze verhouding gunstiger. Om een voorbeeld te geven: voor 1 kg krekels is 1,7 kg voer nodig.
Culturele invloed
In de westerse cultuur is het eten van vlees de norm. Het eten van insecten wordt al gauw als iets merkwaardigs of als iets smerig beschouwd. Er heersen hardnekkige vooroordelen waardoor mensen niet snel insecten zullen gaan eten.
Waarom is het eten van insecten in de westerse cultuur nooit populair geworden? Het is een gedachte dat doordat vee, naast de productie van vlees, ook andere voordelen hadden; het houden van insecten nooit populair is geworden. Enkele uitzonderingen, als het houden van bijen, nagelaten. Het houden van vee heeft als voordelen dat je melkproducten kunt maken, het kan worden gebruikt als transport en dat je bijvoorbeeld wol hebt.
In andere delen van de wereld spelen deze vooroordelen met betrekking tot insecten niet of minder. Het eten van insecten (ook wel entomofagie genoemd) is daar onderdeel van de cultuur of religie. Insecten worden er als een delicatesse beschouwd of als normaal onderdeel van het dagelijks eetpatroon. Inheemse gemeenschappen in bijvoorbeeld Peru, Bolivia en Nigeria eten insecten. Hierbij moet worden gedacht aan mieren, kevers, termieten, krekels en sprinkhanen. In Thailand is gefrituurde sprinkhaan een lekkernij. Het is een schatting dat wereldwijd 2 miljard mensen regelmatig insecten eten.
Insectenhouderij of insectenkwekerij
Een mogelijke grootschalige vernieuwing is om insecten te gaan houden, zoals het nu normaal is om vee te houden. Of beter gezegd: insecten te kweken. De gekweekte insecten kunnen dan worden gebruikt als voer voor andere dieren of voor menselijke consumptie. Overigens gebeurd dit al op kleine schaal. In ons land zijn al insectenkwekerijen te vinden waar bijvoorbeeld meelwormen of sprinkhanen worden gekweekt. Ook is er al een brancheorganisatie voor insectenkwekers: de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik).
Nou ik hoop dat kweekvlees een groter succes wordt.
Die mening kweek ik ook uhhh… deel ik ook. ;)
Mooi thema, heeft wel iets te maken met paradigma’s. Ik wist niet dat er een woord voor het eten van insecten bestond. Omdat er weleens aandacht op TV (in survival progamma’s bv.) is de mogelijkheid van entomofagie bekender geworden. Er zijn bv. insectenlollies en ik heb die meelwormen en sprinkhanen al bij de groothandel zien liggen. Ik hoef ze niet zo te proberen, maar het lijkt me een goede ontwikkeling om deze grens te verleggen.
Dit heeft inderdaad veel met paradigma’s te maken. :) Het is een grote paradigmaverandering.
“In Thailand is gefrituurde sprinkhaan een lekkernij” is waar als “In Volendam loopt men op klompen” Misschien in het Noorden / Noord-Oosten, maar hier in het Zuiden in HatYai, een stad met een half miljoen monden moet je er echt naar speuren. Blijkbaar is het niet commercieel haalbaar. Het is natuurlijk wel een interessant idee. Maar van de andere kant, het idee is al duizenden jaren oud, en er zal vast en zeker een goede reden (anders dan aangedragen in het artikel) voor zijn dat het nooit is aangeslagen.
Ik heb dit even opgezocht en het schijnt inderdaad vooral in het noorden van Thailand te gebeuren. En dan vooral Isaan heb ik begrepen wat dus in het noorden ligt.Â
Orgaanvlees, lever, hart en nieren bijvoorbeeld staan erom bekend gezonder te zijn dan spierweefsel. En toch wordt ’t nauwelijks meer gegeten. Waarom niet? Dit is in het Westen slechts bij-productie. Ik bedoel je hoeft ’t niet eens speciaal te kweken, het is er gewoon…
Ik denk dat het een mogelijkheid zou kunnen bevatten om insecten te eten , daarnaast is het hele verhaal rondom voedsel tekort volgens mij een gegeven wat vooral bestaat en gebaseerd is op gegevens komende uit studies gefundeerd op overconsumptie in de westerse samenlevingen.Men eet er op bepaalde valse aannames zoals dat men vlees noodzakelijk nodig zou hebben en men drinkt zuivel op de claim dat het gezond zou zijn.Ja dat kan kloppen voor jonge kalfjes en maar eigenlijk niet voor mensen.Vegetariërs hebben over het algemeen genomen een gezondere lichaams conditie minder hoge proteine inname en veel westerse ziekten zijn te wijten aan de vlees en zuivel consumptie en te hoge proteine innames.Neem daar nog eens het feit bij dat in bepaalde producten additieven zitten die het seintje richting de hersenen blokkeren dat men genoeg gegeten heeft en het recept is klaar voor overconsumptie met als gevolg obesitas en andere ziekten zoals ouderdoms en zelfs jeugd diabetis en artritis of hartkwalen.
Vele ziektes en ook kankergezwellen in het westerse zijn te wijten aan het dierlijke product vlees en een aantal producten die ook zeer vet houdend zijn in de zuivel zoals kaas en melk of ijs.Als men zou overschakelen naar vegetarisch eten zou men veel minder nodig hebben voor een veel gezondere levenswijze en eventueel insecten deel laten uitmaken van dat nieuwe dieet.Men zou vitaler zijn , helderder kunnen denken en overall gezonder. , allemaal gewenste voordelen.richting een gezonder leven.Perma -cultuur zou ook een grote bijdrage kunnen leveren aan dit alles.Een leerzame video over deze zaken betreffende de weerlegging van de valse aannames dat vlees en melk gezond zou zijn en dat melk zou bijdragen aan calcium tekort heet Food That Kills http://youtu.be/KNCGkprGW_o
Deze video is gepresenteerd door Dr. Michael Klaper gemaakt in het jaar 1993 ,interessant zijn ook de linken die te vinden zijn als men op het vakje show more klikt en de verdere info bekijkt.
Ja, dit onderwerp is eigenlijk al een zeer oud gegeven, dus niets nieuws onder de zon. Insekten zijn doorgaans een van de meest eiwit rijkste diertjes, dus zou het een goede basis zijn voor ons lichaam. Maar mijn geest is er toch niet van gediend om het te eten, ongeacht de wijze van bereiding. Ik denk eerder dat onze vleescomsumptie op de schop moet en zoals hier boven al vermeld, de juiste groente eten. Hierin is een ruime variatie mogelijk om te voldoen aan onze benodigde eiwitten. Daarnaast 1 enof 2 x in de week een stukje vlees enof vis is ruim voldoende. Dan kan de plofkip voor het laats ploffen. De echte scharrelei weer in de schappen. En zo kunnen we doorgaan, maar het is mede in het verleden door de politiek bewerkstelligd om grotere bedrijven op te zetten met alle gevolgen van dien. De baten dragen de kosten niet meer. Monsanto kan dan eindelijk zijn vergif fabriek sluiten etc etc Mvg Paul.
Mee eens Paul , ik denk ook dat het gedrag van de consument bepalend zal en kan zijn in alles.Dat zou mensen moeten laten nadenken over hun ingenomen positie in deze de voordelen spreken voor zich.Mvg Jasper.
Wij zijn van nature omnivoren, zo zijn we geëvolueerd. Maar vet eten, naar een hamburgertent, of patatzaak gaan, daar kan het lichaam zich slecht aan aanpassen. Daarnaast wordt gedurende de opfok van dieren, kunstmatig tot snelle groeiprocessen geforceerd, d.m.v. stoffen die later fysieke effecten op ons kunnen hebben, (o.a. kanker bijvoorbeeld). Ook is zogenaamd biologisch voedsel voor dier en mens, nog altijd besmet met stoffen die onontkoombaar in de atmosfeer hangen, en op al het land terecht komen waar men zich direct, of indirect van voed. Biologisch voedsel is dus slechts in mindere mate besmet, met stoffen die niet goed voor ons zijn. Veganisten hebben hetzelfde probleem, maar ook perma-culturen, het komt uit de lucht als het regent. Helemaal belangrijk maar destijds nog onderkend, is het feit dat je als mens wel degelijk ernstige, soms fatale tekorten oploopt, als je ondeskundig alleen plantaardig voedsel tot je neemt. Daartoe moest uit schade en veel leed (o.a. beide partners onvruchtbaar) het dieet in de loop der tijd aangepast worden. Dat is ondertussen bewezen kwalitatief gebeurd, als je je maar aan de voorschriften houd. Maar dit later overwonnen feit, geeft niemand het recht om de oudere (terechte diagnoses) versies van inzicht en diagnose, sprookjes te noemen. Verder, insecten doen mij de maag omdraaien, maar de oorzaak daarvan is het beeld dat ik daarvan heb. Een stevige paradigma verschuiving in mijzelf, (bah wat een irritant vervangend woord voor verandering) zit er niet in. Dat heb je met mensen die ouder zijn, zoals ik. Zo heb je, en hou je dit met alle genaraties, van jong tot oud, op elk vlak. Wil je de maatschappijen effectief een nieuwe revolutionaire verandering doen ondergaan, dan moet je de oudere generaties letterlijk bewust ingrijpende, (moord) laten sterven. Het waren telkens de negatieve activisten, (ook als negatieve escapisten te noemen) waar we dit beuls werk aan dankten. De werkelijkheid verandert niet door de geschiedenis te herhalen, of je nou geniaal bent of niet.
Â
Een hoog IQ is geen garantie voor echt inzicht of werkelijkheids bevinden, eerder voor een geestelijke stoornis. Teveel zelfvertrouwen in eigen oordeel, gaat daarbij ook nog eens de hoofdrol spelen. Bewust charismatisch, individueel overtuigende intelligentie en communicatie, is de hoofdoorzaak van onnoemelijk leed. Daarom denk ik zelf, op filosofen doe ik niets. Denk en kijk zelf om je heen, is mijn advies. Maak je eigen stroming, dat is pas vrijheid.
Â
Eet smakelijk, maar ik lust die insecten niet.
Voor wat betreft de invloed van vlees en fabeltjes op de intelligentie, klik de link maar eens aan als u nieuwsgierig bent. Göbekli Tepe werd 11500 jaar geleden gebouwd door jager/verzamelaars, hun voedsel bestond in hoofdzaak uit vlees. Ze hadden zelfs een stenen stad. NGC boodt deze documantaire onlangs aan op tv, (oh wat is de tv toch slecht geïnformeerd) de titel was, “ Cradle of The Gods”.Â
Â
Wie had dat gedacht….. ;)
Andre, onze jongste dochter is vegetarier, ze heeft in die periode 3 gezonde jongens op de wereld gezet. daarnaast heeft ze alle 3 borstvoeding gegeven. Voordat ze hier aan begon heeft ze zich eerst ingelezen betreffende vegetarisme en samen met mijn kennis hieromtrent een weg uitgedokterd die zeer goed werkt. Dus waar een wil is, is een weg. Dat houdt niet in dat je vlees uit hoeft te bannen, zo af en toe een stukje vlees is absoluut geen probleem. We behoren inderdaad tot de omnivoren, maar net zoals de herbivoren ook goed melk leveren om hun jongen groot te brengen, kunnen wij mensen dat ook. Dus net zoals jij, kunnen ze die insekten wel aan de marsmannetjes geven, dan beginnen ze misschien er wat menselijker uit te zien. Mvg Paul.