Tegenlicht – Cleantech, de schone toekomst

Een inspirerende documentaire van Tegenlicht over de opkomst van schone technologie wereldwijd. Hieronder de tekst zoals het op de site bij hun staat.

Wat als we zouden kunnen leven in een schone wereld? Een wereld waar de energie volledig schoon wordt opgewekt, het water niet meer vervuild wordt, transport echt schoon is en de producten schoon en recyclebaar worden geproduceerd. Zo’n wereld komt er. Tegenlicht verkent wereldwijd de ongekende mogelijkheden van Cleantech, de nieuwe industriële revolutie.

Van China tot de VS en van Europa tot Thailand, overal zijn de tekenen zichtbaar van de nieuwe toekomst. Volledig groene mobiliteit aangedreven door duurzame energie, overal schoon drinkwater door nano-technologie, verven met CO2. Het kan, het gebeurt en het werkt. Tegenlicht laat samen met Nick Parker – de geestelijk vader van Cleantech – zien welke wereld in de komende decennia de onze zal worden.

In onze huidige samenleving gebruiken we veel technologieën die niet duurzaam blijken. We worden wereldwijd geconfronteerd met grote problemen: Het klimaat wordt verstoord; lucht, water en bodem raken ernstig vervuild; grondstoffen en schoon water worden schaars of raken op. Kortom, we vragen meer van onze aardbol dan deze aankan, met verstoring van eco-systemen en drastische afname van biodiversiteit tot gevolg. We vergiftigen onze wereld als we niet snel en collectief ingrijpen

Maar er is een uitweg. De nieuwe industriële revolutie is onafwendbaar en zal een andere wereld brengen. Met Cleantech kunnen we de wereld in het komende tijdperk – de energie- en klimaateeuw – gezonder, rijker, innovatiever, productiever en veiliger te maken.

Tegenlicht reist de wereld rond op zoek naar een schone toekomst.

Bekijk de video in andere formaten.

3 gedachten over “Tegenlicht – Cleantech, de schone toekomst”

 1. Altijd prachtig, Tegenlicht!

  Alleen mijn kanttekeningen bij de “denker” in het stuk, de “pessimist”. Zoiets als @mononomie of een overheids-MPE kan de basis verschaffen voor al deze Cleantech. En het is wel waar dat die basis er éérst moet zijn, anders komt er niets van de grond, dat merken we wel! Als elk land exact zèlf creëert wat het nodig heeft aan ruilmiddel, om welvarend te zijn (dus óók de arme landen, onafhankelijk van leningen van rijke landen!) kunnen onze technologen hen helpen juist WEL die welvaart te bereiken. Het lijkt erop dat die denker het wil gooien op louter het beperken van consumentisme, terwijl een andere economie nodig is!

  Voor nanotechnologie ben ik dan weer wat huiverig, vooral dat spul dat waterafstotend maakt door diep in de vezels binnen te dringen : http://freshgadgets.nl/?s=waterafstotend&x=0&y=0

  Stel je die troep eens voor in ons milieu: (semi)-permeabele wanden (al dan niet zelf gecreëerd), die voorgoed honderd % waterdicht worden. Stel je voor dat je een mens of dier volspuit met die waterafstotende Nanotroep waarmee je hem permanent waterdicht maakt: Geen vocht meer erin of eruit! Wat een gruwelijke, langzame dood zou diegene sterven als de huid nooit meer kan ademen! En wat doen “nano-crèmes” in schoonheidsproducten met je huid? Van die dingen die gewoon *in* je huid gaan zitten. Hoe lang voordat de huidkanker toeslaat? We kunnen er nu alleen maar naar gissen, òf, en wannéér dat gebeurt! Intussen zijn we allemaal proefkonijn, met schoenen, dagcrèmes, en zonnebrandcrèmes. Want het staat er lang niet altijd op, en voor evt. gevaren of onzekerheden waarschuwt men niet.

  Hiermee sluit ik niet uit dat er ook heel veel heel nuttig kan zijn op Nanotech-gebied. Maar laten we in onze ijver alsjeblieft de natuur niet nòg meer kapotmaken, en voorzichtig zijn met juist déze technologie in ons milieu!

  Ook deze Frans Otten denkt weer in “lease-constructies”. Daar word ik zo boos van. Je mag vooral niks zelf bezitten, je moet alles gaan huren. Naast je geiser ook je auto, je fiets, en straks zelfs je verlichting in huis. En zij maar vangen, en zij maar jou afhankelijk maken. Het klinkt allemaal zo mooi, zo “alles samen delen”, maar het zijn niets dan schemes om je aan HEN te verbinden, om naast bankenslaaf, ook nog eens productslaaf te zijn. Trap er NIET in! (ook the Venus project denkt in die richting: Alles moet van iedereen zijn. Heel eng, heel erg ONVRIJ.)

  Voor wat de mythe “we zijn met te veel mensen op een te kleine planeet” betreft. Dat is echt gróte lariekoek. Dat we met zijn allen verkéérd met de aarde omgaan, DAT is waar! Kijk alsjeblieft alle VIJF de filmpjes op deze site over de MYTHE van overpopulatie:
   http://overpopulationisamyth.com/

  (scroll even naar beneden om te beginnen met het 1e filmpje!) 

 2. Zoals Ietsist al schreef, heb ook ik mijn bedenkingen bij de pessimistische denker. Het toont duidelijk de cultuurverschillen en politieke achtergronden waar hij uit voortkomt. Alleen al de gedachte dat het een illusie zou zijn, dat we voor de toekomst geen slaven meer nodig zouden hebben. Verder een heel interessant verslag, met zeer aantrekkelijke en innovatieve opties voor de toekomst. Wel ontbreken hier nog de invloeden van ontwikkelingen in de ruimtevaart, en alle gevolgen die een onbeperkte toevoer van grondstoffen zullen hebben.

Laat een reactie achter