Video: Transhuman – Do you want to live forever?

De Nederlandse filmmaker Titus Nachbauer, deelnemer aan het debat Iedereen perfect?!, heeft een documentaire gemaakt over de mogelijkheid dat we in de toekomst technologie ontwikkelen om de dood te omzeilen: het uploaden van alle informatie en activiteit in de hersenen naar een computer.

Nu is de film in HD online te zien:

Voor meer info, zie Transhumandoc.com.

17 gedachten over “Video: Transhuman – Do you want to live forever?”

 1. Ja de maker had hem ook nog geintervieuwd maar hij heeft de uiteindelijke film niet gehaald. :) Als mind uploading echt gaat lukken zullen de maatschappij en de mensheid totaal getransformeerd worden ieder geval. Ben benieuwd wat Kurzweil bij Google kan bereiken, waar ie nu een hoge functie heeft.

  1. Raar dat Kurzweil de documentaire niet heeft gehaald. In ieder geval als dit zou lukken, dan zou het wel de ultieme technologische mensverbetering zijn. Alleen vraag ik me dan af hoe menselijk je dan nog bent? Er wordt natuurlijk ook niet voor niets over TransHuman gesproken. Mensoverstijgend.

   1. Als de hersenen perfect gekopieerd worden zou de kopie bijna net zo menselijk moeten zijn als wij. Een lichaam is niet het belangrijkste wat mensen definieert denk ik (zie bv meervoudig geamputeerden), wel dingen als emoties, nieuwsgierigheid, taal, gezelschap, dingen maken, liefde. Hoe dan ook kun je tegen die tijd ook een lichaam simuleren, of een fysieke `avatar’ maken.

    De consequentie is dan wel dat eventuele ethische bezwaren dan ook van toepassing zijn ook zo’n kopie.

    1. Bij een digitale kopie van een mens kun je foute veranderingen die een kwalijk effect hebben makkelijk ongedaan maken.
     Bij genetische manipulatie blijf je dan met sneue (Frankenstijn) gedrochten zitten.

    2. Enerzijds klopt dit. Anderzijds vraag ik me af of dit werkelijk ook wel zo is. Ik moet trouwens hierbij ook denken aan een filosofisch gedachte-experiment: Hersenen in een vat. Door te zeggen dat als jij je hersenen kopieert en in digitale leefomgeving kunt laten voortleven, zou je daarmee ook zeggen dat we ons brein zijn. En eventueel ook dat ons brein ook een soort biologische computer is.  

 2. Ik heb net video bekeken. Het is een fascinerende documentaire die elke bezoeker van deze site moet bekijken. Als eerste de volgende opmerkingen die ik interessant vond.

  • – Kennis verdubbeld momenteel elke 1,5 jaar (!).  Hierbij gaat het om alle kennis wat we als mensheid produceren totdat hebben geproduceerd.  En die tijd wordt steeds korter.
  • – Grootste uitdaging:  technologie te ontwikkelen zonder de ecosystemen te laten crashen is de grootste uitdaging 21ste eeuw. We zijn steeds meer technologisch vooruitgang nodig (het is rollende steen die niet kan worden gestopt ), anders kunnen we het huidig kwaliteitsniveau  van leven niet vasthouden en zeker niet de basis levensstandaard bieden die de wereldbevolking  momenteel vereist zoals bijvoorbeeld voldoende voedselproductie.

  Weer terug naar het onderwerp. In theorie zou je dan dus ook een tweeling kunnen worden. Dat jijzelf nog leeft in je fysieke biologische lichaam en daarnaast dus ook een digitale persoonlijkheid kunnen hebben. Meerdere kopieën van jezelf in een digitale leefomgeving als aparte individuele digitale levensvormen.  Een fascinerend idee en vooruitzicht.

  Ik voorzie nog hele rare toekomstscenario’s die kunnen gaan gebeuren, als dit werkelijkheid wordt. We gaan nog hele spannende tijden tegemoet.     

  Het roept tegelijkertijd ook allerlei filosofische vragen op: in hoeverre is er sprake van een ‘bewustzijn’? Wat is leven? Als je een digitaal kopie van jezelf heb en die leeft op een computer, is er dan ook sprake van leven? Ben je werkelijk onsterfelijk?

  De versmelting tussen mens en machine lijkt echter onontkoombaar te worden de komende tientallen jaren. Alleen beseffen veel mensen dit nog niet. Het zou wel de ultieme kunstmatige intelligentie zijn als je kopie van je eigen persoonlijkheid of brein oneindig in een digitale omgeving zou kunnen voortleven los van je lichaam.     

  1. Leven is ook de prettige, spannende sensaties ondergaan, die het hebben van een biologisch lichaam met zich meeneemt. Wat separatie van lichaam en geest betekent, kun je deels werkelijk ervaren als je totaal verlamt bent vanaf je nek. Totdat de mens technisch in staat is om deze sensaties te delen, in een kunstmatig intelligente versmelting met machines en lichaam, vindt ik de uitvoer niet levensvatbaar (zinvol).

  2. Berny, de kwestie van identiteit is erg interessant. Als je een kopie van jezelf laat maken zonder het origineel te veranderen (indien mogelijk), dan is de kopie een ander persoon, omdat je eigen bewustzijn zich al die tijd ononderbroken in het origineel blijft bevinden en niet direct beinvloed wordt door een kopie die elders gebouwd wordt. De kopie heeft in eerste instantie dezelfde herinneringen, eigenschappen, vaardigheden, gevoelens etc, als het origineel en is dus een echt persoon, maar ze zullen steeds meer gaan verschillen omdat beiden hun eigen leven gaan leiden. Als je een kopie maakt en daarna het origineel vernietigt, dan overlijdt het origineel. Als je jezelf wilt verplaatsen naar een digitaal medium zonder een biologisch origineel achter te laten zul je alle informatie die jouw persoon vormt dus geleidelijk moet overplaatsen naar het andere medium.

   Als je eenmaal een digitaal kopie hebt (of bent), kun je er ook miljarden maken als er voldoende computercapaciteit beschikbaar is, en ze wellicht ook veel sneller laten runnen dan onze hersenen. Maar je kunt ze niet zomaar uitzetten, dat staat gelijk aan moord aangezien elke kopie een volwaardig persoon is inclusief mensenrechten. Dus goed nadenken voor je een kopie maakt.

 3. Zolang wetenschappers alleen maar uiterlijke vormen bekijken, steken ze heel veel energie en geld in iets, wat nooit een sluitend verhaal zal opleveren. Want de werkelijkheid kennen zij niet, en zo zullen zij altijd werken met veronderstellingen, zoals meestal in wetenschappen gebeurt.
  De vraag bij deze kwesties zou veel meer moeten zijn: Zou er een mogelijkheid bestaan om het lichaam ‘gezonder’ te maken, zodat veel ziekten niet meer voorkomen in het lichaam? Is er een mogelijkheid, om de materie van het lichaam te ontwikkelen, zodat er een materie ontstaat waarin minder ziekten voorkomen? Is de mens wel het eindpunt van de evolutie, waar veel wetenschappers van uit gaan? De evolutie heeft dan wel een heel erg ziekelijk product als eindproduct geproduceerd.

  1. De evolutie van de mens is nog maar jong, we zijn nog lang niet uit geevolueerd.
   Zo kunnen bijvoorbeeld haaien en naakte molratten niet dood gaan aan kanker, omdat ze daar een afweer foefje voor hebben.
   Misschien kunnen wetenschappers gaan experimenteren met genetische manipulatie in gekweekte of geprinte organen om onze evolutie flink te versnellen.
   En dan misschien ook met genen van andere organisme’s in onze genenpoel.
   Of misschien worden er nog veel meer preventieve inentingen uitgevonden.

   1. Dit zou betekenen dat we in onze evolutie afhankelijk zijn wat wetenschappers uitvinden en mogelijk gaan toepassen. Weten ze dan wel waar ze mee bezig zijn?
    Zou de evolutie niet veel meer een proces zijn dat zijn eigen wetten heeft? Het is maar de vraag of mensen zomaar in dit proces kunnen ingrijpen, zolang ze niet echt weten hoe het spel in elkaar steekt.
    Volgens mij, is de lichamelijke vorm slechts een uiterlijke vorm van een persoon die al in miljarden jaren van evolutie experimenteert met vormen en vermogens van de materie. In de lilaca is dat iets wat al jaren bestudeerd wordt, en dan komt men tot geheel andere uitkomsten over het evolutieve proces van verschillende werelden, zoals de fysieke, vitale, mentale wereld.
     

    1. Evolutie biologen zijn vast wel goed op de hoogte van de evolutie wetten, en na een klein beetje manipulatie moeten ze eerst gaan zien wat voor effect het heeft op de lange termijn.
     Alvorens ze verdergaan met nog meer manipulatie.
     Lilaca heeft niet zo’n goeie reputatie geloof ik, maar dat is dan ook alles wat ik daarvan weet.

  1. De dingen die daar voor nodig zijn, zijn vast ook wel te simuleren in een robotlichaam.
   Misschien zelfs nog beter dan hoe het in je originele biologische lichaam werkt.

Laat een reactie achter