Mae Yokoyama ontwikkelde Lux: een halsketting met zonnepanelen en parels die tot vier uur blijven gloeien. Meer informatie: ecouterre.com

Zonnecellen moeten meer ‘knuffelbaar’ worden

Zonnecellen zijn nuttig, goed voor een duurzame samenleving maar meestal foeilelijk. Wordt het niet tijd dat we daar wat aan gaan doen?

Mae Yokoyama ontwikkelde Lux: een halsketting met zonnepanelen en parels die tot vier uur blijven gloeien. Meer informatie: ecouterre.com
Mae Yokoyama ontwikkelde Lux: een halsketting met zonnepanelen en parels die tot vier uur blijven gloeien. Meer informatie: ecouterre.com

Afgelopen week liep ik eens naar een andere supermarkt dan waar ik normaal gesproken boodschappen doe. Op mijn weg hier naartoe kwam ik langs een klein, oud, typisch winkeltje. In de vitrine lagen voornamelijk accu’s. Op het dakje boven de ingang lag een drietal zonnepaneeltjes duidelijk in het oog. Toen ik verder liep zag ik dat ook in de vitrine een klein zonnepaneel was aangesloten. Ongetwijfeld ving het daar weinig zon, maar ik ervoer wel iets geks. Ik bedacht me dat ik nog nooit eerder een zonnepaneel van zo dichtbij had gezien.

solar-panels-692834_1280En is dat niet een probleem van zonnepanelen? Eigenlijk zijn ze een beetje vreemd. Iets voor hipsters en nerds, niet voor Jan Modaal. Bovendien liggen ze vaak buiten bereik en uit het zicht. Je hoopt dat een dak met zonnepanelen uitstraalt dat je hip, modern en bewust bent – maar niets is minder waar. Als zonnepanelen al zichtbaar zijn, maken ze je dak lelijk en rommelig. Je bent een uitzondering, een ‘outsider’, zo lijkt het uit te stralen. Dat kan toch anders?

In plaats van outsider moet het uitstralen dat je trendsetter en hip bent, het moet ook voor gewone mensen een statussymbool worden. Net als je auto of smartphone.

VTT Research ontwikkelde dit mooie bladvormige zonnepaneel. Way to go! Bron: vttresearch.com
VTT Research ontwikkelde dit mooie bladvormige zonnepaneel. Way to go! Bron: vttresearch.com

En een statussymbool of iets dat onderdeel is van je identiteit plaats je niet uit het zicht op je dak. Die plaats je op ooghoogte of duidelijk in het zicht zoals in het winkeltje. En als je dat doet, wil je wel dat het er ook een beetje mooi uitziet. En dat het past bij je kozijnen, je gevel, je gordijnen… noem het! Er moeten verschillende design– uitvoeringen komen, waarbij niet de opbrengst maar de knuffelfactor het belangrijkst is. Als we willen dat iedereen aan de zonnepanelen gaat, zal het die kant op moeten. Pimp your own solar panel! Wat maakt het uit dat een zonnepaneel op je voorgevel niet zoveel energie oplevert als op je dak? Als het maar aanzien oplevert! Energie-opbrengst is dan mooi meegenomen. Zul je zien dat met een paar jaar huizen met voorgevel op het zuiden opeens veel populairder worden, dan heb je tenminste een reden om je panelen te showen. Hoppa!

Ik zie het al voor me. Nu nog die lelijke dingen wat hipper en meer sexy maken.

 

4 gedachten over “Zonnecellen moeten meer ‘knuffelbaar’ worden”

 1. Als ze goedkoper worden zullen ze wel gewilder zijn, en dan gaan er een hoop mensen brood in zien om ze te maken.
  En dan zal het uiterlijk wel belangrijk worden vanwege de concurrentie.

 2. Het wordt inderdaad tijd dat we wat meer kleur en glitter in deze onrustige, gestreste samenleving gaan aanbrengen. Ik heb totaal geen problemen met hoe de zonnepanelen er nu uitzien, maar ben ook zeker niet ongevoelig voor de esthetische uitingen van kunst en creativiteit, die jij in de voorbeelden die je ons gaf toonde.

 3. Hoezo knuffelbaar?
  Op mijn dak liggen al sinds oct. ’99 6st. panelen. In 2011 uitgebreid zodat ik rond 1000 kWh per jaar “over” heb. Volledig vergoed door Greenchoice.
  Daarnaast bespaar ik 2700 Co2 per jaar; of dat niet het belangrijkste is!
  Gemiezemau over mooi of lelijk is een gotspe.
  Hoogspanningsleidingen zijn ook niet mooi doch je hebt ze wel nodig om je lampen te laten branden en je mobiel op te laden.
  Toen de eerste treinen liepen tussen Amsterdam en Haarlem steigerde ook iedereen. Men moet niet zeuren over mooi of lelijk. Er zijn ook mooie en minder mooie mensen. Wordt ook niet over gezeurd.

Laat een reactie achter