Tegenlicht kijkt in de laatste aflevering van dit seizoen met transitie-hoogleraar Jan Rotmans naar de kiemen van het nieuwe Nederland.
Onze samenleving bevindt zich op een kantelpunt; een spannende tijd die de maatschappij instabiel en kwetsbaar maakt voor verstoringen, maar ook de deur opent voor radicale veranderingen. We bevinden ons midden in het omslagpunt van een hiërarchische top-down samenleving naar een duurzame, bottom-up netwerkmaatschappij. Die transitie gaat gepaard met de pijn van een crisis. Maar dwarse denkers en doeners zien in deze crisis juist nieuwe kansen, gecreëerd door een energieke beweging van onderop. Om écht fundamentele veranderingen van de grond te krijgen moet het misschien nog wel wat meer pijn gaan doen. Tegenlicht kijkt met transitiehoogleraar Jan Rotmans naar de kiemen van het nieuwe Nederland. Lees verder op de website van Tegenlicht…
Aanverwante artikelen en informatie
-) Dossier Tegenlicht bij deze aflevering
Bij de uitzending van Een Vandaag van gisteren was ook een heel item besteed aan de ruil- en deeleconomie.
Bedoel je dit?
Leuk stuk op EenVandaag met stuk video.
http://www.eenvandaag.nl/economie/45455/de_economie_van_het_delen_is_booming?autoplay=1
Sinds de crisis in 2008 vindt er een kentering plaats. Niet langer is het bezit van spullen belangrijk, maar delen is het nieuwe hebben aan het worden. Van auto’s, huizen, gereedschap tot zelfs eten, alles kan je delen.
Sites die mensen bij elkaar brengen schieten als paddestoelen uit de grond. En de populariteit van de economie van het delen groeit. Wie zijn deze ‘delers’ en is de trend ‘here to stay’?
Morgenmiddag zullen voor het eerst de oprichters van Nederlandse deelsites samenkomen in De Balie om kennis te delen. Het is een bijeenkomst van de nieuwe stichting ShareNL waarin de platforms zich hebben verenigd.
De trend van de deeleconomie wordt onderschreven in het trendrapport van MVO Nederland. Directeur Willem Lageweg: “Tegelijk met grote, duurzame transities, zien we dat mensen steeds vaker zelf de verantwoordelijkheid pakken. Want al blijft de inzet van multinationals en overheden onverminderd belangrijk, ook burgers, werknemers en kleine ondernemers komen erachter dat ze samen meer kunnen dan ze misschien dachten. Goede voorbeelden zijn het delen van (elektrische) auto’s, hergebruik van producten en kleinschalige initiatieven in energie-opwekking en in de zorg.â€
Bekijk het gehele trendrapport hier.
Dat is het inderdaad. Dat is ook wat Rotmans bedoelt met de ‘nieuwe macht’. Systemen die door en voor consumenten – van onderaf – worden opgezet.
Met enige bewondering de video bekeken en het dossier gelezen. Het zou inderdaad de omslag kunnen zijn naar een beter systeem en niet te vergeten stuk goedkoper. Wat mij opviel bij het onderwerp auto op waterstof (is geen nieuws, daar de mogelijkheid allang bekend was) was het gegeven dat Shell dit heeft gesponsord, krijg je de vraag: moet je dat willen, want hoelang blijft het dan goedkoop ? Hier nog een krantenartikel over Hyundai: http://www.levendmechanisme.nl/pdf/LC-16-04-2013-Elektrice-auto-rijdt-600km-op-waterstof.pdfÂ
Laat me een suggestie doen, stel dat we ‘goedkoop’ weldra vertalen als ‘duurzaam’ en ook dat een deel is van de switch waarvan sprake. Duurzame producten worden dan goedkoper waardoor weinig duurzame producten stilaan uit het wereldbeeld zullen verdwijnen omwille van veel te duur en niet meer van deze tijd. Zachtjes aan maar doelgericht. :)
Klinkt veelbelovend voor de komende jaren zoniet eeuwen. Enige kanttekening is gooi de gecentraliseerde Energie niet weg, laat het gewoon op een laag pitje draaien met behoud van capaciteit voor als het zonnetje er genoeg van heeft doordat de donkere wolken bestaan, de wind maanden niet wil bazen door een serieuze klimaatverandering met weinig variatie. En er zijn nog wat dingetjes waar men niet al te vlug mee moet uitbreiden daar zij gewoon hun nut nog moeten bewijzen. En vergeet niet dat er mensen, deze dingen dagelijks moeten kunnen onderhouden met de nodige bescherming tegen vernietigende mensen massa’s met andere idealen. Psalm 23… ;)