De wetenschap van productiviteit

Een interessant filmpje wat ingaat op hoe onze hersenen werken en hoe je dit kunt gebruiken om effectiever te werken.

Made in collaboration with Sparring Mind, the behavioral psychology blog. Read the full productivity post: The Science of Productivity: A Proven Way to Get More Done (in Less Time)

 

En hier ook een filmpje over uitstelgedrag en hoe je dat eventueel aan kunt pakken.

 

Wellicht dat lezers hier ook nog goede tips hebben om productiever en met meer focus aan de gang te gaan? Deel die dan vooral in de reacties.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) The Science of Productivity: A Proven Way to Get More Done (in Less Time)
-) Lifehacking.nl – â€œWat ik nu doe, kan dat handiger of slimmer?”
-) Tips for Success – Articles
-) How to set exciting goals you can reach (pdf) (o.a. over hoe goede doelen voortbestaan en geluk dienen te bevatten en uitdagend dienen te zijn)

10 gedachten over “De wetenschap van productiviteit”

 1. Voor de vervelende dingen die wel gedaan moeten worden gebruik ik lijstjes. Het afstrepen van een volbrachte taak geeft mij plezier. Het werkt het best in combinatie met weinig tijd en daarna iets leuks gepland hebben. 
   
  De grotere en meer ingewikkelder zaken lukken mij het best wanneer ik alleen ben zonder afleiding, dus werk ook wel eens thuis als de kinderen naar school zijn.

 2. Als het gaat over werk in het bedrijf waar ik mijn tijd verdoe om geld in het laadje te brengen dan hoeft het niet efficiënter daar doen ze er alles aan om voorstellen die het werk efficiënter maken af te keuren tenzij het niks van investering kost dan heb je een kansje. 
  Als het gaat om nuttig werk thuis of hobby dan ben ik het efficients als ik alleen ben en niet moet werken die dag en zelfs de dag ervoor.Gaan werken en gezelschap van de doorsnee mens haalt alle energie en ideeën bij me weg.Op vrije dagen en met andere creatieve mensen om me heen dan loopt alles op wielletjes en worden vaak simpele maar geniale zaken geboren.
  Helaas is echt vrije tijd erg beperkt want je wordt altijd wel gestoord door iets of iemand en schooltijden zijn een ramp voor iemand als ik.Net als ik ga ’toppen’ tingeling daar gaat de bel en de rust.
  Het gebrek aan vrije tijd en rust zijn voor mij persoonlijk de 2 ergste beperkingen in mijn leven.
  Moraal van het verhaal ; ik ben op de verkeerde plaats en vooral verkeerde tijd geboren.
  Productiviteit in een Just In Time systeem zoals bijna overal tegenwoordig vind ik om te lachen…perioden draaien als gekken en nieuw volk aanwerven/opleiden om wat later economische werkloosheid te hebben en het nieuwe net opgeleide volk dumpen.
   

   1. Ik ben nu reeds veel s’nachts wakker en geniet idd. van de rust en stilte…de sterren zijn mijn beste vrienden.lol
    Ik woon in een rij en de buren hebben ondertussen door dat ik vaak s’nachts op ben en denken daar waarschijnlijk het hunne van.
    Maar school start ook vroeg en vaak moet ik nog vroeger op om te gaan werken.Het schoolprobleem lost zichzelf wel op naarmate de kinderen ouder worden en zelf hun plan kunnen trekken,iets waar ik nogal op hamer omdat ik zelfstandigheid belangrijk vind en zelf ook heel snel zelfstandig was en vooral opstandig zoals ze het noemen.
    Het grootste probleem is dat het sociaal niet aanvaard wordt als je zo denkt en leeft.Je wordt pas sociaal aanvaard als je netjes de maatpakjes gehoorzaamd,een religie aanbid,werkt tot je totaal versleten bent,je druk maakt om een verloren voetbalwedstrijd,het koningshuis volgt ,het erg vind als een filmster een gebroken nagel heeft en de corrupte wetten volgt.
    Ik ben deze wereld zo beu,ik zou zelfs beginnen hopen dat de wereld vergaat de 21ste zodat de planeet gezuiverd wordt van het ras der idioten.
     

 3. Mijn 1e advies is: Lees veel op visionair, dat houd de geest scherp en alert. 2e advies is: Als je de CP neemt en deze niet regelmatig schoon houd, zal er een moment aanbreken, dat het steeds trager word, tot dat het ding de brui er aangeeft. Zo kijk ik ook naar onze hersenen. Regelmatig schoon maken. Ja en hoe doe je dat, dat is m.i. per persoon verschillend. Het opgeslagen gegevens bestand in de hersenen kun je niet even opschonen. Het enige wat er over blijft is om de druk (lees kracht) te verminderen. Hier zijn vele wegen voor. Zelf vind ik het belangrijkste gegeven hierin, om tijd te nemen om jezelf te ontspannen. Al is het maar een paar minuten op de werkvloer, door even te stoppen en naar buiten te lopen en een frisse neus te halen door diep adem te halen. Dan weer opgeladen naar binnen. Je geeft hier de hersen mede een moment dat het de gegevens kan verwerken. Ben je vrij enof thuis heb je dus meerdere mogelijkheden om de druk van de ketel te halen. Een ieder weet wel voor zich zelf wat voor invulling daar het beste bij past. Mvg Paul.    :-D 
                                                                    

 4. Zebbie, of het sociaal wel of niet aanvaard wordt ligt er ook maar net aan in welke sociale kringen jij je begeeft ;-). Ik merk zelf dat naarmate ik mij hier meer aan onttrek, ik ook vanzelf meer mensen aantrek die meer hetzelfde denken.. en daarnaast zijn fora zoals dezen ook een bron voor inspiratie.. 
  Mbt tot dit het onderwerp productiviteit; ik ben hier zelf altijd erg veel mee bezig geweest en merk dat het belangrijk is om niet in de val te trappen om hier in door te slaan. Na een tijdje neem je door je hoge productiviteit die je ontwikkeld hebt zoveel hooi op je vork (en zeker als je veel zaken interessant vindt en een energiek persoon bent zoals ik) dat je gewoon geen speling meer overhoudt als er eens iets tussen komt. En ook dat je gewoon minder gaat genieten van de zaken omdat je er zo productief mogelijk doorheen rushed.. Je leeft dan gewoon continu in de 6e versnelling.. Ik ben nu steeds meer en meer mezelf aan het leren om goed te kunnen switchen tussen productief zijn als het moet, maar ook gemakkelijk weer terugschakelen naar een relax en mindful-modus. 

 5. Boeiende materie moet ik zeggen. De meeste mensen zijn tegenwoordig toch kenniswerkers of worden steeds meer een kenniswerker. Dan is deze materie erg interessant om  zelf toe te passen.  

Laat een reactie achter