Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.
Vandaag nummer 68 van de 118 elementen, Erbium (Er).
Toepassingen
Erbium is essentieel voor het hedendaagse internet. Het wordt veelal toegepast als fotografisch filter en de veerkrachtige eigenschap maakt het een bruikbaar additief in legeringen. Erbium wordt ook veel gebruikt in fotonica, omdat de band gap overeenkomt met de golflengte waarbij glasvezel de hoogste transmissie heeft. Andere toepassingen zijn:
- Verstevigingsmiddel in fiber vezels.
- In nucleaire installaties zorgt het neutronen absorberende vermogen van erbium ervoor dat het als neutronenvanger kan worden gebruikt.
In de glasindustrie wordt erbiumoxide, dat een roze kleur heeft, gebruikt voor het kleuren van glas. Dit glas wordt vaak gebruikt voor zonnebrillen en goedkope juwelen.
Opmerkelijke eigenschappen
Erbium is een vrij zacht en buigzaam metaal met een heldere metallieke glans dat bij standaard temperatuur en druk minder snel wordt aangetast in de lucht dan veel andere lanthaniden. In zichtbaar licht, ultraviolet en nabij infrarood vertoont erbium een karakteristiek spectrum. De meeste zouten van erbium hebben een roze kleur.
Verschijning
In de natuur komt erbium niet voor als vrij element, maar het komt voor in meerdere mineralen waarin ook andere lanthaniden worden aangetroffen zoals gadoliniet, monaziet en bastnäsiet. De belangrijkste commerciële bronnen van erbium zijn de mineralen xenotiem en euxeniet.
Dus het versterkt licht in glasvezelkabels, en het absorbeert licht in lasruitjes, is dat niet een beetje tegenstrijdig ?
Dat hoeft niet per se toch, aangezien het wellicht over hele verschillende golflengtes kan gaan? Maar goed, ik wou dat ik meer verstand had van deze zaken maar ik kom zelf qua kennis niet verder dan de filmpjes en de Nederlandse wikipedia. Misschien dat een goede chemicus dit weet?