Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.
Vandaag nummer 70 van de 118 elementen, Ytterbium (Yb).
Toepassingen
Ytterbium wordt onder andere toegepast in optische elementen, bijvoorbeeld in glasvezelversterkers, fosforen en lasers. Het vindt ook toepassing in de katalyse en de metallurgie.
Opmerkelijke eigenschappen
Het metaal is zacht en niet al te bestendig aan de lucht, het lost op in verdunde zuren en reageert langzaam met water. Het ondergaat een faseovergang bij 798 °C naar een lichaamsgecentreerde kubische structuur. Het is een metaal maar onder hoge druk gedraagt het zich als een halfgeleider.
Ytterbiumchemie wordt zoals de meeste lanthanidechemie beheerst door de neiging drie elektronen af the staan en een Yb3+-ion te vormen. Echter omdat de configuratie van dit ion 4f13 is, ontbreekt er maar één elektron aan de 4f-schil. De tweewaardige toestand Yb2+met een volle 4f14-configuratie komt daarom ook voor.
Verschijning
Zoals alle andere lanthaniden komt ytterbium alleen in gebonden toestand voor in sommige mineralen. De belangrijkste commerciële bron is monaziet, dat ongeveer 0,03% ytterbium bevat.
Weer het filmpje vergeten ?
Raar, ik had het gisteren direct dit ook al even gecontroleerd en toen leek het goed te zijn maar er is iets verandert in de software dus misschien dat dat iets heeft verandert. Ik heb er nog maar even weer bij gezet.Â
Bedankt voor de melding opnieuw iig.
Vast een complot, je weet maar nooit……….
Ik denk dat ik het persoonlijk eerst maar bij de elementen laat maar wie weet komt er nog eens wat leuks voorbij. Ik vind Scheikunde op zich wel een zeer boeiend vak gezien het legokarakter ervan en hoe eigenlijk ons hele universum eruit is opgebouwd.
Lichjaamsgecentreerd? Is dat niet een slechte vertaling van Body Centered Cubic ofwel Kubisch ruimtelijk gecentreerd?
Dat zou zeer goed kunnen, de Nederlandse wikipedia loopt op dit gebied niet over van de informatie en ik weet zelf te weinig van scheikunde om dit soort dingen goed te kunnen inschatten. Misschien kun je het even nakijken op de wikipedia en eventueel de Nederlandse wikipedia over dit artikel wat bijwerken?Â
Ben zeer benieuwd wanneer de triljoenen chemische verbindingen, als artikel per verbinding zullen verschijnen, dat is nog eens scoren. :)
Niet te filmen. ;)
Dan hebben we als visionair iig nog een aantal millenia inhoud :-)