Het periodiek systeem Zink (Zn)

Share Button

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 30 van de 118 elementen, Zink (Zn).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

 

Toepassingen

In de industrie wordt zink veelal gebruikt in legeringen. Enkele belangrijke toepassingen zijn:

 • Bescherming tegen corrosie door verzinken.
 • Voor messing, zilvernikkel en soldeertin.
 • In batterijen.
 • In een balanceringsgewicht op de stalen velg van een auto. Het wordt vaak lood genoemd, het is echter zink dat als een milieuvriendelijker vervanger wordt gebruikt.
 • Zinkoxide wordt in de verfindustrie gebruikt als kleurstof.
 • In de geneeskunde wordt zinkoxide gebruikt als werkzaam onderdeel van diverse zalven bij eczeem. Het heeft een indrogende, verkoelende en adstringerende (samentrekkende) werking. Zink wordt ook als voedingssupplement toegepast.
 • Bij de bewerking van rubber wordt zinkoxide als katalysator gebruikt.
 • In de organische chemie wordt dimethylzink (Zn(CH3)2) gebruikt voor verschillende syntheses.

Zink is een belangrijk biologisch sporenelement.

Share Button

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook interessant:

1 reactie

 1. Rob schreef:

  Verzinkerij van Aert is gespecialiseerd in thermisch verzinken van staal! Al meer dan 40 jaar kwaliteit in duurzaamheid. De Verzinkerij is een familiebedrijf waar de klanten zich met recht koning mogen noemen!
  Verzinkerij van Aert
  Winnerstraat 101
  6031 NK Nederweert

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger