Stamcelbehandeling bij kraakbeenschade

Zo nu en dan lees je er iets over in de media, maar eigenlijk hoor je nog maar vrij weinig over concrete toepassingsgebieden. Een van de toepassingsgebieden is kraakbeenschade, zoals bijvoorbeeld bij een voetbalknie. Ik heb het hier over stamcelbehandeling. Promovendus en orthopedisch chirurg i.o. Joris Bekkers (UMC Utrecht) promoveerde vandaag op de door hem bedachte nieuwe MRI-scan waarmee herstel van behandeling met stamcellen bij kraakbeenschade eenvoudiger zichtbaar is.

Stukje kraakbeen. Bron afbeelding: Wikipedia.

Het repareren van kraakbeenschade met stamcellen wordt snel populairder, maar het vergt momenteel twee operaties. Een om patiëntcellen te oogsten en een om de vermenigvuldigde cellen terug te plaatsen. Bekkers testte in proefdieren een methode waarbij maar één operatie nodig is. Bij de nieuwe operatie mengde hij kraakbeencellen van de patiënt met beenmergstamcellen uit een stamcelbank. Hierdoor had hij in één stap genoeg cellen om het kraakbeendefect op te vullen.

In proefdieren werkt de nieuwe stamcelbehandeling beter dan de standaardbehandeling. De nieuwe behandeling leidt tot een betere kwaliteit van het nieuw gevormde kraakbeen, dat blijkt uit nauwkeurig weefselonderzoek. Bij de standaardbehandeling worden kleine gaatjes gemaakt in het bot onder het kapotte kraakbeen. Dat stimuleert de reparatie van het kraakbeen.

De volgende stap zal zijn om de nieuwe behandeling toe te passen in mensen. Dit onderzoek start begin 2013 bij het UMC Utrecht onder de naam ‘IMPACT-trial’. Patiënten met een geïsoleerd kraakbeendefect komen in aanmerking voor de nieuwe behandeling.

Nieuw type MRI-scan
In zijn promotieonderzoek ontwikkelde Bekkers ook een nieuw type MRI-scan waarmee zichtbaar wordt of kraakbeen echt herstelt. Op de scan zijn kraakbeeneiwitten, de bouwstenen van kraakbeen, zichtbaar te maken. Daardoor is zichtbaar of er echt nieuw kraakbeen ontstaat. “Het betekent dat we niet alleen kunnen zien óf een gat in kraakbeen opgevuld is, maar ook waarméé”, legt Bekkers uit.

Patiënten met een kraakbeendefect in de knie hebben baat bij de nieuwe behandeling. Bekkers: “Het repareren van kraakbeenschade zal mensen nooit meer op hun oude niveau brengen, maar wellicht wel tot tachtig procent. Het lijkt er bovendien op dat nieuwe stamcelbehandelingen langduriger effect hebben dan de huidige behandelingen.”

Bron: UMC Utrecht

Eh... Delen?

Ko

later meer

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Ludwig schreef:

  Leuke ontwikkelingen. Dit zou redelijk wat mensen heel wat pijn kunnen sparen en hen functionaliteit kunnen teruggeven :)

 2. Paul.R schreef:

  Inderdaad een zeer goede ontwikkeling. Zelf ben ik lichamelijk aardig versleten, dus mocht het ooit zover komen, dat pijn niet meer dragelijk is, dan is er toekomst gericht toch nog wat hoop. :-D 
  .Mvg Paul. 

 3. antares schreef:

  Ben anders ook benieuwd naar wat dit voor gevolgen kan hebben voor reumapatienten.

 4. Julie schreef:

  Ik heb alleen maar een flinke schaafwond op mijn knie en daar mijn broek kapot, toen ik moest uitwijken op de fiets.  En die verbandgaasjes kleven aan de wond…au!

  • antares schreef:

   Arme Julie, een beetje zuurvrije vaseline ontsmet de schaafwond en voorkomt vastplakken van verbandgaasjes. :)

   • Julie schreef:

    Dat heb ik gelukkig nog wel in huis, tegen droge plekjes. Dankjewel voor de tip!
    (Je zou een prima dokter zijn :).) 

    Is je longontsteking al weer een beetje genezen? 

    • antares schreef:

     Gelukkig wel, maar kreeg door gebrek aan weerstand gelijk een stevige verkoudheid er achteraan. Daar ben ik nu ook zo goed als vanaf, heb nu alleen nog een schrale rode neus en lippen. Gebruik ik nu die vaseline weer voor, anders zien ze mij met de kerst voor het kerstmannetje aan. :)

    • Julie schreef:

     Hm, als ik jou was zou ik ivm. je rode neus, de wijn ook laten staan :).

    • Julie schreef:

     Sorry arme Antares,
     ik lijk wel een cliniclown nu ;).

    • antares schreef:

     Ha, laat ik nu juist zitten te genieten van de weerspiegeling van mijn glimmende rode neus, in een fijn glas wijn. Uit de keuken mengen zich ondertussen de geuren van vier stevig gekruide flinke kippepoten met deze godendrank. Lekker de tv op zwart en alleen met mijn kattekwaad uitvretende kater. Ik ga straks lekker smullen, jammie, jammie. :)

    • Julie schreef:

     Heerlijke verwennerij voor jouw neus en lippen, eet smakelijk Antares. Als je kat er met een stukje vandoor gaat weet je misschien dat hij geen botjes mag eten? Zie:
     http://z14.invisionfree.com/IJslanders/ar/t17517.htm
     Er achteraan dus :)

    • antares schreef:

     Kippebotjes krijgt hij niet van mij, die ga ik zometeen lekker afkluiven. De boef krijgt mals kippevlees tot ie vol zit. :)

    • Elrandy schreef:

     Excuus een kat is geen hond, mijn kat kan niet zonder. Moeilijke tijden…..

 5. Julie schreef:

  Antares,
  okè, lief dat je voor hem koken gaat (hij wil geen kruiden!) maar sorry kip is eigenlijk nog geen volwaardige maaltijd; de samenstelling van volledig kattenvoer, als je toch bezig bent, is kip (>30%), maïsmeel, dierlijke vetten, zalm (>4%), bietenpulp, cellulosepoeder, sorghum, gierstmeel, rijst, eieren, gedroogde hele eieren, kaliumchloride, biergist, fructo-oligosacchariden, DL-methiomine, calciumcarbonaat en natriumchloride. (Zie samenstelling Iams adult-kattenvoer).

  • antares schreef:

   Nou, meneer wou helemaal niks deze keer, omdat hij zich net had volgevreten aan de Sheba. Hij loopt ongeveer één op één op dat spul, daarnaast krijgt hij droge brokken van Felix. Daar zit echt alles in wat hij nodig heeft, meneer ligt dan ook uitermate tevreden voor het kolenfornuis te ronken, vier pootjes omhoog. Het wordt vannacht koud, dus slaap ik beneden bij het fornuis. Hij maakt me dan steeds wakker als het fornuis uit dreigt te gaan, of gaat als ik geen zin heb, boven op mij liggen te spinnen. :) 

 6. Elrandy schreef:

  Zal het allemaal de jaarlijkse abortussen in nl., van ± 38000 waard zijn? Misschien kunnen ze het beenmerg van kweekjes, slachtdieren en overledenen ook hiervoor gebruiken?

Geef een reactie