Stimulatie met chip lijkt effect te hebben bij reuma

Share Button

Ruim een jaar geleden werd op de afdeling Klinische Immunologie en Reumatologie gestart met onderzoek naar een nieuwe vorm van behandeling van reumatoïde artritis (RA): stimulatie van de hoofdzenuw nervus vagus om de ontstekingsactiviteit te remmen.

Bron afbeelding: Wikipedia.

Reuma. Bron afbeelding: Wikipedia.

De nervus vagus speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onder andere ademhaling en hartslag. Bij patiënten met RA is bekend dat deze zenuw bij een deel van de patiënten minder actief is. Het doel van nervus vagus-stimulatie is deze zenuw te activeren om de balans te herstellen. Uit eerder onderzoek in het laboratorium bleek dat stimulering van deze zenuw ontstekingsremmend werkt.

Nervus vagus-stimulatie is geen nieuwe therapie binnen de geneeskunde; het wordt bij de behandeling van epilepsie al vijftien jaar succesvol toegepast. De zenuw wordt gestimuleerd door een soort pacemaker (‘de chip’) die door de neurochirurg wordt geimplanteerd, waarna patiënten zelf via een magneet de zenuw kunnen stimuleren.

Binnen het onderzoek zijn acht patiënten gedurende 1,5 maand met een toenemende intensiteit behandeld, waarbij de ontstekingsactiviteit in de gewrichten en in het bloed werd gemeten. Bij zes van de acht patiënten was er sprake van een verbetering van de RA-activiteit. Hoewel het een kleine onderzoeksgroep betreft, is het een belangrijke stap naar de ontwikkeling van een geheel nieuwe vorm van behandeling voor RA.

Het volgende onderzoek wordt nu gedaan bij RA-patiënten bij wie twee soorten biologicals (zowel anti-TNF middelen als minimaal een van de volgende middelen: rituximab, abatacept of tocilizumab) onvoldoende verbetering gaven.

Bron: AMC.nl

Share Button

Ko

later meer

Dit vind je misschien ook interessant:

4 reacties

 1. Paul.R schreef:

  Reuma is geen pretje, zelf onderhevig aan slijtage, waar dus het gevaar bestaat dat het omgezet kan worden in reuma. Vandaag in de Leeuwarder courant een stukje over kweken van nieuwe knieen, misschien ooit ook eens een mogelijke optie voor de weefsels en in dit geval de nervus vagus. Mvg Paul.http://www.levendmechanisme.nl/pdf/LC-05-01-2013-Kweek-knieen.pdf
   

   

   
   
   
   

 2. spierreuma schreef:

  Ikzelf zit al jaren met spierreuma en ik bezocht deze site hier waar veel info staat over dit topic <a href=”http://www.spierreuma.eu“>meer info http://www.spierreuma.eu/</a>

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger