Koude ster of hete planeet?

Share Button

Een ster, zo warm als een tropisch bad of een planeet, zo heet dat deze uit zichzelf al aangename temperaturen bereikt? De nieuwste ontdekking van infraroodtelescoop Spitzer, een gasreus zeven keer zo zwaar als Jupiter, is waarschijnlijk de missing link tussen planeet en ster.

De bruine dwergster, op 63 lichtjaar afstand van de aarde, wordt voorlopig aangeduid met de weinig poëtische naam WD 0806-661 B en staat op 2500 astronomische eenheden (een AE is de afstand aarde-zon, 150 miljoen km) van de A-ster, een witte dwerg. Toch heersen op de oppervlakte van deze dwergster met dertig graden boven nul, aardse temperaturen.

Een bruine dwerg in een baan om een witte dwerg. Bron: Gemini Observatory

Een bruine dwerg in een baan om een witte dwerg. Bron: Gemini Observatory

Bruine dwergen zijn gasbollen met te weinig massa om kernfusie in gang te zetten. Witte dwergsterren zijn het uitgebrande, witgloeiende restant van een ster met ongeveer de massa van de zon. Eigenlijk is zeven maal de massa van Jupiter te klein om voor ster door te kunnen gaan. Omdat het object te ver afstaat van zijn ster om zich uit een planetaire schijf te kunnen vormen (volgens de op dit moment populaire astrofysische modellen, althans; bijvoorbeeld Jupiter staat maar op vijf astronomische eenheden van de zon) wordt er toch van uitgegaan dat WD 0806-661 B een bruine dwerg is.

Onderzoekers denken door de ontdekking van dit mysterieuze object de invloed van de inwendige temperatuur op atmosferische patronen te kunnen vaststellen.
Het geeft ook exobiologen een nieuwe habitat voor leven om over na te denken. Wellicht komen er waterwolken voor en kunnen door het universum zwervende bruine dwergen, zwevende levensvormen die hierbinnen leven van inwendige energie voorzien.

Bronnen
Astronomical Journal Letters
New Scientist

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

4 reacties

 1. Lennart schreef:

  Apart die temperatuur zonder fusie, misschien opgewarmd tijdens de rode reuzenfase… of het lijkt alleen maar een dubbel’ster’ system maar zijn ze feitelijk niet gebonden. Dat zou wel toevallig zijn met die afstand en vergelijkbare snelheid.

 2. Germen schreef:

  Idd, wat ook kan is dat de planeet zich gevormd heeft door de uitstoot van gas aan het eind van de rode-reuzenfase en dat de energiebron zwaartekrachtscontractie is. Probleem met die theorie is dat er aan het einde van de rode-reus fase een sferische planetaire nevel ontstaat. Het is dus wachten op geavanceerde spectrale metingen aan dat object.

  Mogelijk geeft de samenstelling van het gas enige informatie. Hij moet anomaal rijk aan helium zijn als die theorie klopt.

  • Lennart schreef:

   Een leuk idee ja, planetaire nevels hebben de gekste configuraties, om zo’n zware planeet te vormen zou je een schijfvormige nevel nodig hebben, dus met veel impulsmoment. Of het is misschien een combinatie, een bestaande planeet die naar die als kern fungeert en gas uit de (platte) nevel accreteert, maar dan zou ie om te beginnen al op enorme afstand van de ster hebben moeten staan. Hopelijk kunnen we zulke wijde planetensystemen binnenkort waarnemen. En iid een spectrum zou erg nuttig zijn.

 3. Wolter schreef:

  Germen,
  Ik zou “gedeeltelijek bachelor” toch maar eens aanpassen.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger