Levend verbranden van een krijgsgevangen piloot is onderdel van een welbewuste IS-strategie. Bron: IS video still.

De Mein Kampf en ideologie van Islamitische Staat

Ideologische dictaturen hebben een boek dat ze inspireert. Bij de nazi’s was dat bijvoorbeeld het door Adolf Hitler geschreven Mein Kampf, in China was dat Mao’s Rode Boekje. Ook de terreurbeweging Islamitische Staat beschikt over een dergelijk boek, dat alleen het kader te lezen krijgt. Nu is er een Engelstalige vertaling, die boekdelen spreekt over het hoe en waarom van IS.

Waarom is IS zo barbaars?
Waarnemers in de main stream media verbaast het, waarom Islamitische Staat zo graag teruggrijpt op excessief geweld. Bij elk nieuw IS-filmpje wordt er een nieuwe overtreffende trap geïntroduceerd wat betreft wreedheid en schokeffect. In het geval van de levende verbranding van de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh pakte dit strategisch op het eerste gezicht averechts uit. Volgens mainstream soennieten is het levend verbranden een straf die alleen Allah mag uitdelen, wat IS op een uitzonderlijk agressieve fatwa van het ‘soennitische Vaticaan’ Al Azhar en vernietigende wraakbombardementen van Jordanië kwam te staan. IS haalde februari 2015 weer de krantenkoppen met de onthoofding van 21 christelijke Egyptenaren in de Libische kuststad Sirte, met het dreigement dat de groep naar Rome wil oprukken en met een massale afslachting van gevangen genomen Koerdische vrijheidsstrijders. Naar blijkt uit het IS-document dat we hieronder zullen bespreken, zit er een weloverwogen visie achter al deze wreedheid en barbarij.

Levend verbranden van een krijgsgevangen piloot is onderdel van een welbewuste IS-strategie. Bron: IS video still.
Levend verbranden van een krijgsgevangen piloot is onderdeel van een welbewuste IS-strategie. Bron: IS video still.

Beheren van barbaarsheid
Het boek ‘Idārat at-Tawahhush:Akhtar marhalah satamourrou biha l ummah‘ (Het Beheren van Barbaarsheid:de meest kritieke fase waardoor de Ummah zal gaan)[1], is in 2004 geschreven door  Abu Bakr Naji, een pseudoniem van de in 2006 naar verluidt gedode Al Qaeda , strateeg Mohammad Hasan Khalil al-Hakim. Dit boek maakt onderdeel uit van de standaard opleiding van het Islamitische Staat-kader, mensen dus, waarvan de bedoeling is dat ze wat langer meegaan. IS strijders, die massaal aan het front worden afgeslacht, krijgen een opleiding die, naast gevechtstraining, de nadruk legt op agressieve koranteksten en oorlogszuchtige hadith- en tafsierepisodes om de jihad-moordzucht maximaal op te zwepen.

Uitputtingsstrategie
In dit boek straat de strategie van de groep binnen Al Qaeda die later IS is gaan vormen. Hierbij grijpt al-Hakim terug op de vroegste geschiedenis van de islam, waarbij Mohammed en de eerste kalief Abu Bakr gebruik konden maken van de toenmalige anarchie op het Arabische schiereiland en het Midden Oosten, en de geschiedenis van de kruistochten. In de late middeleeuwen bestonden er gedurende iets meer dan een eeuw verschillende kruisvaarderskoninkrijkjes in het huidige Palestina. Deze werden voortdurend geteisterd door guerilla-aanvallen van groepjes islamitische strijders, die de koninkrijkjes afmatten en uiteindelijk rijp maakten voor de slacht door Saladin. Al-Hakim denkt dat deze uitputtingsstrategie ook zeer geschikt is om af te rekenen met de ‘moderne kruisvaarders’, zoals de Amerikanen en Europeanen, en hun bondgenoten in het Midden Oosten, die door jihadisten worden gezien als ongelovige verraders van de ware islam.

Machtige vijanden verhogen status
Hoe meer machtige staten zich tot vijand verklaren, hoe groter de standing van IS wordt. Op dit moment is de groep in oorlog met de Verenigde Staten, een groep Europese landen en een groep Arabische landen. Geen enkele staat, afgezien vanzelfsprekend van de belegerde regeringen van Syrië en Irak,  waagt grondtroepen aan IS. Daarom blijft IS in 2015 al meer dan een jaar overeind en heeft hiermee, in de ogen van veel Arabieren, meer voor elkaar gekregen dan Al Qaeda en Saddam Hussein. Het gevolg: steeds meer rekruten stromen naar IS. Dat deze vervolgens als vogels af worden geschoten door de Koerden en sji’ietische milities, is van minder belang. Dit zijn immers martelaars voor de islam.

Wreedheid als middel om vijanden te kweken
“Vijanden van de islam” op brute en wrede wijze afslachten heeft enkele grote voordelen voor IS. Ten eerste levert het veel publiciteit op. Ten tweede jaagt het de vijanden van IS angst aan. Ten derde worden de staten, waar de slachtoffers onderdaan van zijn, vernederd. De belangrijkste taak van een overheid is veiligheid te bieden. Kan een overheid haar eigen burgers niet beschermen, dan verliest deze haar legitimiteit. Ten vierde, het belangrijkste, moeten deze staten met bruut geweld terugslaan om hun woedende bevolking te sussen. IS staat daarmee op gelijke hoogte als supermachten als de VS en Rusland. Iets waar de gemiddelde Arabier, die zich diep vernederd voelt door het Westen en de rest van de wereld, van droomt.

Bronnen
1. Idārat at-Tawahhush:Akhtar marhalah satamourrou biha l ummah, Engelse vertaling, 2004

15 gedachten over “De Mein Kampf en ideologie van Islamitische Staat”

 1. Deze barbaarsheid is nog erger dan wat de Nazis deden met hun gevangenen. En ik dacht bij mij zelf dat dat niet mogelijk kon zijn na diverse kampen te hebben bezocht in mijn leven…..

  Hoe kan een mens toch zo ver gaan? En de hele wereld kijkt en blijft maar aan de zijlijn staan.

 2. Een verschil met het nazisme is uiteraard de religieuze bron waaruit dit barbarisme voortvloeit. Dat valt NIET te ontkennen. De vele wreedheden & barbaarsheid van IS vindt hoe dan ook, al wordt dit m.n. door de “intellectuele elite” ontkend dan wel gladgepraat, zijn bron in de islam. Dit begon uiteraard met de figuur van de “profeet” mohammed. Hij was, zoals bekend, een (analfabete) zakenman, handelsreiziger, maar bovenal (later) krijgsheer. In wat later de koran geworden, en vooral in de later ontstane hadiths, wordt op niet mis te verstane wijze gevonden hoe er bv. dient te worden omgegaan met de “ongelovigen” . Hiermee wordt dan bedoeld de niet-moslims. DIt is m.i. tamelijk ironisch, aangezien een Christen en een Jood gelovigen zijn o.b.v. geloven vele eeuwen ouder dan de islam, maar dat even terzijde.

   1. LOL: zeg eens, Venus, welk gedeelte van wat ik gepost heb klopt volgens jou niet???
    Jouw antwoord, die link, is een hilarische islam-reclame videootje voor o.a. de haatimams “van Rijswijk” ? Daarmee zou ik me moeten “educaten” ???? Hahahahaha.

    1. Nee flapdrol, het zijn juist onwetende figuren die “denken” kennis te hebben van de Islam door de media te geloven of andermans prietpraat. Jouw haat geeft jou al een negatief vooroordeel.

     Net zoals die sukkels die dit soort geleerden juist weren ipv welkom heten. Ik wilde jou alleen maar laten zien dat jou vooroordelen niet kloppen. Want had jij zo een interview verwacht eerlijk gezegd? Nee tuurlijk niet. Jij had gehoopt dat hij dezelfde haatdragende onzin zou vertellen als jij zou doen.

     Er zijn genoeg van dit soort filmpjes te vinden. Zelf van Nederlandse professoren!

 3. @Venus:
  Maar ondertussen heb je mijn vraag nog steeds niet beantwoord.
  Doe die hoofddoek eens een keer af, misschien helpt het de bloeddoorstroming, kun je wat minder geïndoctrineerd denken.

  1. Tja ik ga verder niet veel tijd verspillen aan een leeghoofd als jou. Waarom leeghoofd? Racisten hebben wat minder inhoud ;)

   Je hele bericht is onzin. Zelfs nazis gebruiken legendes en saga’s als het bewijs van hun “godheid”. Dus daar ga je al de mist in. Zij geloofden heel erg in bepaalde mythen en voorwerpen die “goddelijke krachten” bezaten. Maar goed, ik had ook niks bijzonders van je verwacht…

   Daarnaast staat de Islamitische profeet niet bekend als krijgsheer. Maar enkel bij de racisten die enkel door een haatbril kijken.

   De veldslagen van hem zijn niet heel veel. Daarnaast was hij altijd in de minderheid.

   De Koran predikt geen haat jegens ongelovigen tenzij je net als Geert Wilders gecontextualiseerde inhoud weg zal laten.

   De haddiths daarin tegen zijn geschreven vele eeuwen later en sommige zijn eerst geldig daarna ongeldig soms weer geldig verklaart. Maar soms spreken ze de Koran ook tegen. Dus haddiths zijn NIET(!) de juiste wegen voor een moslim om te bewandelen als ze de Koran tegen spreken.

   En moslim moet zich houden aan de 5 kerntaken/zuilen. Besnijdenis, geloofsgetuigenis, naar mekka, armenbelasting en het vasten.

   Dat sommige extremistische gekkies diverse haddiths erbij halen en daarna leven ipv de Koran. Tja…. Dat is levensgevaarlijk. En zoals je ziet, gevaarlijker voor moslims dan voor niet moslims. Want wie worden nu bij bosjes vermoord door IS. Verbrand bijv? Moslims….

   Dus beste leeghoofd, zet die haatbril af. Ontwikkel je zelf want je houding lijkt op die van het gedachtegoed SS kampbewaarder.

   Ik weet zeker dat jij net zo onmenselijk bent als IS. Als er geroepen wordt laten we alle islamieten, ook kinderen en vrouwen uitroeien dat jij vooraan zou staan om ze kapot te maken. Zo niet. Dan mag je heel wat doen aan je houding/bewoording.

   Als de islam net zo gevaarlijk was als de SS. Was jij allang dood. Als elke moslim een bom zou planten en 100 man zou meenemen. Dan was de kans klein geweest dat we met elkaar hadden gediscussieerd.

   Maar goed. Jij zal IS net zo Islamtisch vinden als de Zionisten Joods en de KKK Christelijk. Flapdrol.

   1. Hmmmm …. je hebt de hoofddoek nog strakker aangespannen, zo te zien. Ik begin bij de “kern” van jouw antwoord: dat ik een racist zou zijn. Echter, jammer voor je: ben allesbehalve racistisch. Zo is mijn vrouw Surinaams; zijn al 11 jaren getrouwd, gaat prima en kan ook heel goed opschieten met mijn schoonfamilie, toffe figuren allemaal. Heb ook een aantal Antilliaanse vrienden, ook niks mis mee. Mijn issue is met moslims & de islam. En daardoor kun je me per definitie niet beschuldigen van racisme, want voor zover bekend is de islam een “religie” en geen ras (LOL: hoezo leeghoofd ?). De islam is een abject intolerante “religie” . Kijk alleen al naar jouw antwoord, en ik citeer: ” De Koran predikt geen haat jegens ongelovigen …..” : “ongelovigen” ??? Ik ben Christelijk, een religie die 600 jaren ouder is dan die van jou, dus hoezo “ongelovig” ???? Verder is het zo dat ik in de afgelopen decennia geen terreuraanslagen, onthoofdingen, verbrandingen van levende slachtoffers, moorden op cartoonisten & Joodse supermarkthouders en genocide daden in het algemeen heb gezien van Christenen onder het roepen van “God is groot” of “we komen Jezus wreken”. Tevens wens ik je op je vocabulaire te wijzen: het hanteren van scheldwoorden (“flapdrol”, in herhaling zelfs) is een teken van onmacht, typisch weer een karaktertrek van moslims, wanneer een “religie” ter discussie wordt gesteld. Maar ja, jullie hebben nog een lange weg te gaan, he ?

 4. “Vijanden van de islam” op brute en wrede wijze afslachten heeft enkele grote voordelen voor IS. Ten eerste levert het veel publiciteit op. Ten tweede jaagt het de vijanden van IS angst aan. Ten derde worden de staten, waar de slachtoffers onderdaan van zijn, vernederd.

  Een moderne ‘Little Boy’ erover zou ze gauw op andere gedachte brengen bij de eerst volgende onthoofding.
  Of hadden we het idee dat een jaartje of vijftig ‘knoeien’ voordat men eens met de rest van de wereld om kan gaan ook wel werkt.
  Nee dus als deze ‘groepering’ vleugellam is staat de volgende weer op.

 5. Wat een onzin. Noemen ze dit visionair? Het is van kinderachtig niveau. Zoveel aannames en onwaarheden.
  Ga toch NOS kijken naar mr Smith, mr Smith en mr Smit en daarna naar miss Smith, miss Smith en miss Smith.

Laat een reactie achter