Dit voedsel met een lage glycemische index voorkomt, resp. vermindert diabetes type 2. Bron: Ted Eytan via Flickr

Diabetes type 2 in veel gevallen omkeerbaar

Bestaat er een natuurlijke manier om veel diabetes type 2 gevallen te genezen? Ja, blijkt steeds duidelijker uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Hoe werkt deze natuurlijke methode?

Recente studies laten zien dat diabetes type 2 omkeerbaar is (bron, bron). Dit geldt overigens alleen voor diabetes type 2. Diabetes type 1 heeft een hele andere oorzaak en is vooralsnog niet te genezen.

Diabetes type 2 is niet te genezen in de zin dat je er voorgoed vanaf kan raken. Maar de ziekteverschijnselen van diabetes type 2 kunnen wel in remissie worden gebracht.

Indien men terugvalt in het eten van teveel geraffineerde suikers en koolhydraten zullen de klachten weer terugkomen. Maar zolang men de leefstijl aanpast, blijven de ziekteverschijnselen in remissie. Hoe dat kan, lees je in dit artikel.

Voedsel met een lage glycemische index voorkomt, resp. vermindert diabetes type 2. Bron: Harvard University
Voedsel met een lage glycemische index voorkomt, resp. vermindert diabetes type 2. Bron: Harvard University

Oorzaak van diabetes type 2

Diabetes type 2 kan worden omgekeerd door op de eerste plaats de oorzaak weg te nemen.

Nu is de precieze oorzaak van diabetes type 2 niet bekend maar er is wel een correlatie met voeding. Er is een duidelijke correlatie tussen het gebruik van suiker en diabetes type 2 (bron).

Daarnaast verhogen leefstijl factoren zoals roken, weinig beweging en drank het risico op diabetes type 2. Deze leefstijl factoren verergeren de ziekte indien deze eenmaal is opgelopen.

Bij diabetes type 2 is het lichaam ongevoelig voor insuline geworden. Insuline zorgt ervoor dat het glucose uit het bloed door de lichaamscellen kan worden opgenomen. Door de insulineresistentie gebeurt dit niet meer goed waardoor de bloedglucose te hoog wordt. Deze hoge bloedglucose is overigens de oorzaak van het ontstaan van complicaties.

Diabetes type 2 omkeren

Er zijn veel kleine dingen welke men kan doen om diabetes type 2 om te keren maar één ding steekt daar toch wel met kop en schouders bovenuit.

Het belangrijkste wat men kan doen is zorgen voor een gezond gewicht. Voor een goede bloedglucose is een gezond gewicht zelfs effectiever dan medicijnen (bron).

Het grootste probleem van overgewicht is dat vet vaak rondom de organen wordt opgeslagen. Dit wordt visceraal vet genoemd.

Overtollig visceraal vet verhoogt de insulineweerstand. Tevens worden hierdoor de inflammatiewaarden in het bloed verhoogd (bron, bron, bron, bron).

Mensen welke niet dik zijn maar wel een buikje hebben kunnen ook te veel visceraal vet hebben. Artsen kijken tegenwoordig dan ook steeds vaker naar de buikomtrek in plaats van alleen maar de weegschaal. Voor mannen wordt een maximale buikomvang van 94 cm aangehouden en voor vrouwen wordt 80 cm aangehouden.

Het ideale dieet voor mensen met diabetes type 2 is een koolhydraatarm dieet (bron, bron, bron, bron, bron, bron).  Koolhydraatarme diëten zijn vele malen effectiever dan vetarme diëten en beter vol te houden (bron, bron).

Bij mensen met diabetes type 2 is de alvleesklier uitgeput. Diabetes type 2 begint met prediabetes, een fase waarin het lichaam steeds ongevoeliger wordt voor insuline. Hierdoor moet de alvleesklier steeds meer insuline aanmaken waarna deze uitgeput raakt.

Door koolhydraatarm te gaan eten wordt er minder glucose aan het bloed afgegeven waardoor de alvleesklier tot rust kan komen en gelegenheid krijgt om te herstellen.

Een type koolhydraten zijn juist weer erg belangrijk als je diabetes type 2 wilt omkeren. Dit zijn de koolhydraten welke niet verteerd worden: de voedingsvezels.

Voedingsvezels houden de bloedglucose en insulinewaarden laag (bron, bron, bron).

Je hebt twee type voedingsvezels: oplosbare en onoplosbare. Door onoplosbare voedingsvezels te eten stijgt de bloedglucose minder (bron) terwijl oplosbare er voor zorgen dat de bloedglucose meer geleidelijk stijgt (bron).

Om diabetes type 2 te kunnen omkeren is het van groot belang dat de bloedglucose zo stabiel mogelijk gehouden wordt. Een aantal kruiden kunnen daarbij van grote toegevoegde waarden zijn.

Eén van deze kruiden heeft iedereen wel in zijn keukenkastje staan: kaneel.

Wat kaneel doet is het imiteren van de effecten van insuline waardoor het de opname van glucose uit het bloed bevorderd. Hiermee wordt voorkomen dat de bloedglucose ver stijgt na de maaltijd wat helpt om de bloedglucose stabiel te houden (bron).

De effecten van kaneel op de bloedglucose zijn uitvoerig onderzocht en het blijkt dat kaneel de bloedglucose tot wel 29% kunt verlagen (bron, bron, bron).

Een kruid uit de Chinese geneeskunde blijkt ook erg goed de bloedglucose te kunnen verlagen. Dit is het kruid berberine welke als supplement verkrijgbaar is (bron, bron, bron).

Berberine is zo krachtig in het omlaag brengen van de bloedglucose dat het effectiever is dan de meeste medicijnen welke voor dit doel ontwikkeld zijn (bron, bron). Berberine kan wel de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden, raadpleeg daarom altijd eerst je apotheek voordat je dit kruid gaat gebruiken.

De werking van zwarte komijn is onderzocht bij mensen met diabetes. Het bleek de bloedglucose te verlagen (bron, bron, bron, bron). En als bonus biedt zwarte komijn bescherming tegen veel voorkomende complicaties van diabetes (bron, bron, bron, bron).

Belangrijker dan die dingen die je kunt nemen zijn de dingen welke je niet moet nemen om diabetes type 2 om te keren.

Om te beginnen moet je niet roken en kan je beter helemaal geen alcohol drinken.

Dingen welke je niet moet eten om diabetes type 2 om te keren zijn geraffineerde suikers en koolhydraten en transvetten.

Het probleem van geraffineerde suikers en koolhydraten is dat deze enorm snel de bloedsuikerspiegel laten stijgen waardoor er een piek ontstaat. Dit belast de alvleesklier in hoge mate en de hoge bloedsuikers kunnen schade aanrichten waardoor complicaties kunnen ontstaan.

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat hierdoor ook geen fruit meer is toegestaan vanwege de vruchtsuikers. Fruit heeft echter een heel ander effect op de bloedsuikers dan geraffineerde suikers. Dit komt omdat de suikers dankzij de voedingsvezels van de vrucht langzaam worden afgegeven.

Vruchtensappen zijn een ander verhaal. Deze zijn net zo slecht als frisdranken voor de bloedglucose. Dit omdat de vezels hier uit zijn gehaald waardoor de suikers snel worden opgenomen.

Frisdranken verergeren de insuline resistentie (bron, bron) en zullen daarom vermeden moeten worden. Alternatieven zijn water, groene thee of zwarte koffie.

Dat light frisdranken welke gezoet zijn met zoetstoffen gedronken kunnen worden is ook een misvatting. Light frisdranken hebben ook een negatief effect op de bloedglucose en insuline (bron).

Andere belangrijke aspecten van diabetes type 2 omkeren zijn de juiste vetzuren, eiwitten en mineralen. Je leest in dit artikel op happyhealthy.nl van A tot Z hoe diabetes type 2 omgekeerd kan worden.

5 gedachten over “Diabetes type 2 in veel gevallen omkeerbaar”

  1. Mensen die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn kunnen ook zoeken naar een dieet vorm ‘Ketogeen’ (Ketogenic) genaamd. Een vrij lastig dieet om mee te beginnen maar heel veel mensen hebben hier goede ervaringen mee.

Laat een reactie achter