J147 kan bij twee soorten Alzheimer-muizen Alzheimer stevig afremmen.

Experimenteel anti-Alzheimermedicijn J147 blijkt ook leven te verlengen

Goed nieuws, tenminste als je een muis bent. Een nieuwe verbinding, J147, blijkt niet alleen Alzheimer tegen te gaan in muizen, maar hun levensduur ook behoorlijk te verlengen. Zou dit ook bij de mens kunnen werken?

Wat is J147?
J147, voluit N-(2,4-dimethylphenyl)-2,2,2-trifluoro-N-[(E)-(3-methoxyphenyl)methylideneamino]acetamide, is een molecuul dat bestaat uit twee benzeenringen en een fluorgroep, die via een stikstofbrug aan elkaar vastzitten. Zie afbeelding. Een nogal ongebruikelijk molecuul dus. Ook het werkingsmechanisme is anders dan dat van gebruikelijke Alzheimer-medicijnen. Tot nu toe richtten deze zich vooral op het afbreken van de amyloïde plaques, ophopingen van beschadigde eiwitten die een typisch kenmerk zijn van Alzheimer. Dit medicijn richt zich primair op het terugdraaien van veroudering.

J147 kan bij twee soorten Alzheimer-muizen Alzheimer stevig afremmen.
J147 kan bij twee soorten Alzheimer-muizen Alzheimer stevig afremmen. -pbs.org

J147 werkte, bleek uit eerder onderzoek door de groep van Salk Institute for Biological Studies, al bij de standaard gebruikte Alzheimermuizen. Probleem is alleen dat het ziektebeeld bij die muizen, met erfelijke Alzheimer, maar bij 1% van de menselijke Alzheimer-patiënten voorkomt. Ze maakten daarom gebruik van SAMP8, een ander ras muizen dan gewoonlijk bij Alzheimer-onderzoek wordt gebruikt. De nieuwe variant sluit volgens de onderzoekers beter aan bij de overige 99% van de ziekte-ontwikkeling bij de mens.

Verjongingskuur voor muizenbrein
In het onderzoek werd met drie groepen SAMP8-muizen gewerkt. Jonge muizen, oude muizen die geen J147 toegediend kregen en oude muizen die wél het middel toegediend kregen. De groep onderzocht zowel de veranderingen op moleculair niveau en weefselniveau, als gedragsveranderingen.

De resultaten zijn opmerkelijk. In tegenstelling tot de meeste Alzheimermedicijnen, blijkt J147 wel effectief. Het middel lijkt te werken als een soort verouderingsremmer voor het muizenbrein. De oude met J147 behandelde muizen bleken veel beter dingen te kunnen onthouden.
De reden bleek snel. Bij onderzoek van hun hersenweefsel bleken de gehaltes van biomarkers voor Alzheimer, van het Alzheimer-niveau te veranderen richting de waardes bij jonge muizen.  Ook kwamen er minder hersenontstekingen voor, minder beschadigingen in bloedvaten en verliep de communicatie tussen de uitlopers (synapsen) van hersencellen veel beter.
Kortom: het middel blokkeerde zowel de symptomen als de met Alzheimer geassocieerde beschadigingen voor een groot deel.

Eindelijk een goed geneesmiddel tegen Alzheimer?
Dit is zeer zeker een sterke kandidaat. Vergeet alleen niet dat muizen afwijken van mensen. Wij zijn primaten, muizen knaagdieren. Onze hersenmassa en ons lichaam is honderden malen groter. Ook leven we dertig keer langer. Lange-termijn effecten die bij de mens wel een rol kunnen spelen, tellen bij muizen minder omdat ze hooguit drie jaar leven. Er zullen dus uitgebreide klinische onderzoeken moeten volgen, zodat eventuele bijwerkingen snel opgespoord worden. De bijwerkingen moeten wel heel ernstig zijn om op te wegen tegen Alzheimer.

Dat gezegd hebbende, denk ik dat dit een zeer interessante ontwikkeling is. De eerste klinische proeven op mensen beginnen in 2016.  Op dit moment verwoest Alzheimer de levens van honderden miljoenen mensen, om maar niet te spreken over het afschuwelijke leed bij familie en vrienden. Ook de levensverlengende effecten van J147 zijn zeer interessant, en kunnen de gevolgen van vergrijzing flink terugdraaien.

Bronnen
Experimental drug targeting Alzheimer’s disease shows anti-aging effects, EurekAlert (2015)
A comprehensive multiomics approach toward understanding the relationship between aging and dementia, Aging, 2015

5 gedachten over “Experimenteel anti-Alzheimermedicijn J147 blijkt ook leven te verlengen”

 1. Leuk artikel. Kwam dit onderzoek deze week al eerder tegen, heb het ergens opgeslagen. Interessante ontwikkeling zeker, al is dit nog maar in het beginstadium. Een helaas voorspelbaar en ernstig vertragend probleem met dit soort resultaten is; is dat de farmaceutische industrie er financieel zwaar bij in gaat schieten als dit middel vrij beschikbaar komt voor de bevolking. Ik kan dit hier niet zomaar als een aanname beweren, zonder mij eerst redelijk op de hoogte te hebben gesteld van deze praktijken. Heb deze week met grote verbazing, ergernis, verontwaardiging, een anderhalf uur durende docu gevolgd. In de docu werd op grote schaal het publiekelijk bewezen, maar niet bij wet geaccepteerde resultaat getoond, van met onmiskenbaar gunstige effecten, werkende alternatieve behandelmethoden. Dit steeds begeleid door live getoonde getuigenissen van talloze nu genezen, door de medische wetenschap voorheen terminaal afgeschreven ex-kanker patiënten. In de praktijk dus het nog steeds, en lang levende bewijs dat deze alternatieve behandelingen werkten. Ik zal in een volgende reactie de link voor deze docu plaatsen als dat kan, voor diegenen die Engels verstaan en lezen. Mij is helaas geen vertaling bekend. Bij deze hier wel wat namen, middelen, (geen samenstellingen) en behandelpraktijken.

  Rene M Caisse.
  Herbal supplement, Essiac extract formula- Cancer clinic.
  Praktijk opgeheven bij wettelijk verbod. later overleden.
  Harry Hoxsey.
  Founder Hoxsey Clinic.
  Externe-interne tumoren.
  Kliniek is nog steeds actief. Na verbod verhuisd naar Mexico, waar men de behandeling van patiënten heeft voorgezet.
  Max Gerson .M.D.
  A Cancer Therapy.
  Behandeling is verboden.
  Na jarenlange onrechtvaardige strijd en talloze arrestaties de moed opgegeven.

  O.a. bovenstaande drama’s, behandelingen, en meer van deze gebeurtenissen, kunnen gevolgd worden in de documantaire, alhoewel deze ook beslist niet eenzijdig belicht en geïnterpreteerd moet worden door botte critici. Daarnaast is het waarschijnlijk mogelijk informatie te vinden via verschillende zoekfuncties en browsers op internet. Niet zelf opgezochd, aangezien ik al over dit materiaal beschik.

  Ik wil daarnaast ook met grote nadruk wijzen op het volgende: Dat tijdens bovenstaand omschreven, plaatsgevonden praktijkgebeuren; vanuit het verleden tot op heden, men zeker niet alleen te maken heeft gehad met de steeds goede en integere bedoelingen van mensen, achter door privé personen aangeboden behandelingen. Integendeel; het regende, en regent nog steeds van kwakzalvers, die hun behandelmethoden duur verkopen aan wanhopige mensen die uitbehandeld zijn, of op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. De farmaceutische industrie werd in de eerste plaats aan het begin van de twintigste eeuw juist opgericht, om dit soort praktijken wettelijk te kunnen bestrijden. De latere, professionele opleidings instituten die van daaruit gefinancieerd en opgericht werden, leverden helaas echter niet alleen
  medische kennis op. Inzicht in het ongekende potentiaal; van wereldwijd te verkrijgen winsten op de verkoop van medicijnen, deed menig financieel topmanager een oogje dichtknijpen. Aankomend artsen in opleiding werden bedolven onder dure reizen en cadeau’s, gul gefinancieerd door de farmaceutische industrie. Daar begint men nu eindelijk en langzamerhand een stokje voor te steken. Dit dankzij het open medium internet, en de daarop opererende sociale netwerken.

  Alles voor mijzelf, althans deels op een rijtje gezet; denk ik dat we veel te danken hebben aan de zich positief/negatief ontwikkelende wetenschaps geschiedenis. Er bestaat geen positief, zonder de negatieve opponent daarvan bij ons mensen.

 2. Je geneest ziektes alleen bij de bron. Ruim de elf(gekkengetal/dementiegetal) frequentie/apparaten op en we krijgen geen alzheimer enz. meer op jonge leeftijd. Smart tv is juist niet smart voor de mens. Moet altijd lachen als mensen meedoen met een loterij die op dat moment Alzheimer ter sprake brengt/sponsort voor onderzoek medicijnen en je krijgt zo’n smart tv. Begrijpt nou niemand dat de loterijen onder 1 hoedje spelen met de pharma industrie? Ze geven elkaar geld/werkverschaffing.
  Als je de statistieken van alzheimer naast die van technologie groei legt(neem 1995 als begin), dan zie je duidelijk een stijgende lijn van alzheimer bij steeds jongere mensen in landen waar wifi/pc/mobiel enz. iedereen tot zijn beschikking heeft.
  Het netwerk van de elf frequentie boven/door ons heeft geen goed effect op al het levende. Constante druk/energie verandert de samenstelling van moleculen/atomen enz.

Laat een reactie achter