De film I Robot, gebaseerd op het gelijknamige boek van SF-grootmeester Asimov, verkende de sociale en ethische gevolgen van bewuste kunstmatige intelligenties.

Korte film: Rise – Moeten we kunstmatige intelligenties mensenrechten geven?

Het is 2017. Het ondenkbare is gebeurd: er is een kunstmatige intelligentie ontstaan die ongeveer gelijk is aan die van de mens. De kunstmatige intelligenties, die zichzelf voortdurend verbeteren, worden steeds slimmer en eisen mensenrechten op. Er ontstaat een burgeroorlog. Wie trekt er aan het kortste eind?

Moeten we kunstmatige intelligenties mensenrechten geven? Op dit moment lijkt deze discussie voor de gemiddelde mens science fiction. Schijn bedriegt. Over pakweg tien jaar tot vijftien jaar – en misschien wel eerder, als kwantumcomputers echt gaan doorbreken, waar het nu op lijkt –  zal het rekenvermogen van de gemiddelde personal computer die van het menselijk brein overtreffen. We kunnen maar beter gaan nadenken over het vraagstuk, of, en hoeveel mensenrechten we moeten toekennen aan kunstmatige intelligentie.

Persoonlijk denk ik dat we het niet zover moeten laten komen, maar dat we KI moeten koppelen aan ons brein. We kunnen beter te maken hebben met superslimme mensen, dan met een superslimme laptop. We hoeven ons dan ook niet als soort bedreigd te voelen door kunstmatige intelligenties. Die zijn we dan namelijk zelf….

De film I Robot, gebaseerd op het gelijknamige boek van SF-grootmeester Asimov, verkende de sociale en ethische gevolgen van bewuste kunstmatige intelligenties.
De film I Robot, gebaseerd op het gelijknamige boek van SF-grootmeester Asimov, verkende de sociale en ethische gevolgen van bewuste kunstmatige intelligenties. – Youtube.com

2 gedachten over “Korte film: Rise – Moeten we kunstmatige intelligenties mensenrechten geven?”

  1. Hm, heb toevallig vanavond op Netflix een aflevering van Terminator weer eens bekeken. Zojuist een artikel op FB gelezen waarin o.a. professor Stephen Hawking ons op de risico’s wijst:

    http://www.sciencealert.com/stephen-hawking-says-most-of-our-history-is-the-history-of-stupidity

    Volgens mij is alles wat er om ons heen gebeurt gewoon een direct resultaat, van de omgeving gebonden natuurlijke omstandigheden, en de evolutionaire ontwikkelingen die een intelligente soort zou kunnen ondergaan.

    Ik neem aan dat het universum barstensvol zit met kunstmatige intelligentie. We zijn onmogelijk de enige beschaving die dit ontwikkelen in onze nabije toekomst, of ontwikkeld hebben. Het is denk ik beslist niet zo dat dit mis hoeft te gaan, elke soort moet gewoon op passen waar ze mee zijn. Bouwt een beschaving de vaak zo irrationele biologische belangen in, (zeker niet rationele, en vooral materialistische wereld beelden) dan is die soort gedoemd.

Laat een reactie achter