Hoe zouden we over honderdvijftig jaar tegen de wereld van nu aankijken?

Over 150 jaar…

Hebzucht, macht, angst en het spel: het zijn de nare kanten van de Westerse samenleving zoals we die nu kennen. Sinds de financiële crisis heeft toegeslagen zijn we allen met onze neus op deze feiten gedrukt, waar een enorme dualiteit uit is ontstaan. Deze was er al, maar nu is het aan de oppervlakte gekomen. Goed en kwaad, daar gaat het dus om.

Hoe zouden we over 150 jaar terugkijken naar anno nu?
Zouden we over 150 jaar terug kijken op de jaren waarin we nu zitten, dan is het qua dualiteit net alsof we naar een Walt-Disney film zitten te kijken, waar het goede het steevast aan de stok heeft met het kwade; maar uiteindelijk wel overwint. Kijk naar de Lord of the Rings of Harry Potter en je ziet hetzelfde.

Dus, nieuwsgierig als we zijn: hoe loopt dit af en wat zien we over 150 jaar als we dan terugkijken op de geschiedenis?

Hoe zouden we over honderdvijftig jaar tegen de wereld van nu aankijken?
Hoe zouden we over honderdvijftig jaar tegen de wereld van nu aankijken?

Revoluties bepalen geschiedenis
Als we nu al terug kijken op de geschiedenis, dan zien we altijd revoluties: plotselinge ontwikkelingen met een grote impact op de samenleving, die vaak ontstaan door een of meerdere uitvindingen. Nu al geschiedenis zijn: Facebook, de Smartphone, 3D printers, Wikipedia enz. De ICT revolutie is nog steeds in volle gang, de privé-fabriek komt er dus aan en het internet wordt steeds meer een Global-Village bibliotheek.

Dit zijn op zich wel goede ontwikkelingen, denk ik. Natuurlijk is er wat te zeggen over het feit dat steeds meer mensen steeds meer met hun neus in een beeldscherm zitten, wat ten koste gaat van de werkelijke wereld. Maar dat is slechts een scherpe kant van een revolutie.

Bestaan er over 150 jaar nog steeds banken?
Maar de kwade kant van het verhaal van de 21e eeuw is natuurlijk nog steeds de grote invloed van bankiers, ingewikkelde financiële systemen waar slechts weinig mensen echt iets van snappen en het energieprobleem. Hoe kijken we hier over 150 jaar op terug? Dat is de vraag.

Deze vraag kun je opdraaien: wat is er in 150 jaar aan gedaan en waar staan we dan?

Het leuke aan deze aanpak is denk ik dat je de tijd neemt om problemen op te lossen en dat je een plan maakt voor de volgende beschaving, met manieren van werken waar je een aantal decennia, zo niet eeuwen mee vooruit kan.

Bestaat er in de toekomst nog wel geld?
Om in dit artikel bij het geld te blijven; dit zullen we over 150 jaar niet meer nodig hebben , omdat:

• geld an sich niet meer de hebzucht opwekt en deze lust dus vrijwel volledig is verdwenen
• we veel gemakkelijker ons voedsel kunnen verbouwen, wat volledig kan gebeuren als ieder mens er per week een dag aan besteedt
• welvaartziektes bijna niet meer voorkomen, omdat mensen het niet meer nodig vinden om te roken, teveel te eten en bewegen juist heel logisch en prettig vinden
• …

Kortom: geld is over 150 jaar niet meer nodig!

Misschien worden mensen die überhaupt nog aan geld denken tegen die tijd wel als krankzinnig verklaard, wordt geld de nieuwe illegale drug en worden mensen met flappen op zak wel gedwongen opgenomen in een inrichting.

Maar goed, dat dus over 150 jaar.

10 gedachten over “Over 150 jaar…”

  1. Rednas, met alle respect, maar dit artikel is weinig inhoudelijk, visionair noch leerzaam. Een opsomming van wat hedendaagse zaken zonder argumentatie. . Een zwakke inleiding met iets dat uitmond in wat hoop.
    Lees eens wat boeken van Arthur C Clarke, bijvoorbeeld 3001, het laatste boek in de reeks van het bekende 2001. Een prachtige toekomstvisie waarin zelfs Douwe zich in zou kunnen vinden ;)

    1. @ Jasper: dit is een artikel waarin ik juist de fantasie probeer te prikkelen; het is door de selectie gekomen, dus wel (net) van voldoende kwaliteit om te plaatsen :-)

      1. Ik moet overigens zeggen dat ik echt niet mee ga in de goed en kwaad retoriek hier. Ik hoop dat mijn stukken over de economie vooral duidelijk hebben gemaakt dat het om de systeemwerking gaat en dat een goed en kwaad spel spelen geen enkel nut heeft omdat het niets oplost. 

  2. Over 150 jaar kijken ze terug naar deze tijd als de tijd waarin we de verkeerde afslag namen op de T splitsing, omdat we zo verblind waren door onze hebzucht, dat we niet wilde weten dat de bronnen eindig waren en de kans daardoor mistten naar een vreedzame en duurzame wereld.

  3. citaat: “Goed en kwaad, daar gaat het dus om”  En zó is het!!
     
    ja, dat kan echt niet missen hoor! moet u zich even voorstellen: de twee kwaaisten van heel de wereld, de absolute werelddictator waar de visionairen onder ons nu reeds zo naar uitkijken en dat walgelijke maatje van hem, welke jullie religieus, sociaal, economisch en politiek volkomen in de tang hield; verbrand, weg dus!!

    Hun baas, een volkomen kuisverrotte god, ( de stiekemerd verrotte het altijd al om zich bloot te geven aan de mannen van Visionair), (vrouwen niet?) de aanstoker van al het kwaad op deze aardkloot; in de boeien, opgesloten!
    Iedereen, tot >1/3 van de bevolking toe, die fout, kwaad dus, bezig is geweest; hartstikke dood, weg dus!!
     
     
    ja, en nog veel gekker: zit jouw kindje van 4 samen met een pofadder in een putje te spelen, jij ziet dat; niks aan de hand! Loopt er een grote hond tussen de schapen, verrekt , help het is een wolf!; niks aan de hand. En nog gekker: loopt er een leeuw tussen de koeien; niks aan de hand: het gras smaakt hem prima!!
     
    en nog wel even schrikken; dat rotjongentje van drie huizen (>50 meter dus) verder is gestorven, dat hoor je toch bijna nooit meer? En hij was pas amper honderd jaar.
     
    over 150 jaar hè? daar ging het over hè? nou dan zit het wel safe hoor, dunkt mij. Het gaat nu zo hard allemaal!
    Het allermooiste: de koning over heel de wereld is dan de gewoon de meest ideale mens die bestaat; geen doedel hoor zoals zovelen in onze decadente tijd nu. Hij is best streng, maar zoals we dat zeggen: streng doch rechtvaardig! Dat kom je hier toch nergens tegen? Leuk hè?
     
    Hij beschikt ook over hele zwermen helpers, akelig zuiver uitgeselecteerd. Met een levenslange opleiding achter de rug, om nu de hoogste posten te kunnen bekleden. Geen lui dus welke, zoals we dat noemen; bij gebrek aan gewicht boven zijn komen drijven, nee psychologisch, ethisch, mentaal, vakkundig, sociaal en vul zelf maar verder in, van het hoogste, nou ja gewoon volmaakte niveau!
    En wat ook wel opvallend is: die lui staan plots naast je, wat bijsturend misschien?, (ze hebben een zekere regeringsbevoegdheid) en zo zijn ze ook weer verdwenen, net als jij nog wat wilde zeuren wellicht.
     
    Heel interessant lui! Verder niks meer over te vertellen? O ja; een heerlijke olijfboom in je tuin om ook lekker onder te kunnen zitten, geen leger meer om anderen aan te kunnen vallen, wat we defensie noemden. en nog veel meer, maar dat zou ik moeilijker hard kunnen maken, daar het afgeleiden zijn; het milieu en het klimaat en zo.
     
    Waar ik dat vandaan haal? Ja, bliksems, daarmee heb ik een probleem. Want Hij laat zich niet door het collectief op het matje roepen ter verantwoording. (zoals hier voorgeschreven). Wel door een ieder persoonlijk hoor, tenminste met in achtname van de verschuldigde hoogachting. Nooit geprobeerd? Ik vaak hoor. Vandaar bovenstaande.
     

  4. Beste Rednas, ik denk dat de mens na 150 jaar netzo terugkijkt als wij nu naar de jaren 30. Toen heeft men geen tijd gehad om na te denken, daar ze alle tijd nodig hadden om te overleven. Daar bovenop volgde de 2e wereldoorlog, met alle ellende vandien, die ook weer tig jaren nodig hadden om weer op te staan en er weer wat van te maken, met alle respect. In iedergeval hebben vele tot zeer vele alle aandacht nodig om deze crisis te overleven, want denk nu niet dat we er zijn, de klappen moeten nog echt komen en zo’n gebeuren als de huidige crisis komt nooit alleen er zullen dus meer negatieve gebeurtenissen komen, dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd. Ik kan me aardig vinden in het geen wat Jasper hieromtrent zegt en persoonlijk zal het mij een rot zorg zijn wat ze over 150 jaar zullen denken, laten we eerst maar zien hoe we dit overleven kunnen, misschien een beter onderwerp om te schrijven van een visionair, hoe kunnen we deze crisis het beste overleven, maar ja dat ben ik.

  5. Wel een interessant idee idd om te bedenken hoe de komende 150 jaar de wereld gaan veranderen. Als ik met mijn Oma praat is het al interessant te bedenken dat zij de opkomst van de TV, de Auto, etc heeft meegemaakt, sterker nog dat ze op haar 80ste ook zelf nog een laptop met interenet kocht. 

    Wellicht dat het energieprobleem opgelost is door grootschalig hernieuwbare bronnen te gebruiken. Doordat we replicators hebben zijn alle materiele wensen ook te realiseren. Wellicht is 150 jaar nog wat snel voor een transporter zoals in star trek, een soort ultieme vorm van transport.

    Ook ben ik heel benieuwd hoe het dan met ruimtevaart staat. Maar durf er weinig zinnigs over te voorspellen. Zou leuk zijn als cryogenics zou werken, kunnen we onszelf morgen invriezen en over 150 jaar daadwerkelijk meemaken.  

  6. Ik denk dat je ten tijde van crisis door in ieder geval twee perspectieven naar de wereld (om je heen) moet kijken: van dichtbij en van veraf. Van dichtbij is nodig om de crisis op het moment zelf het hoofd te bieden en op korte termijn oplossingen te bedenken. Van veraf is nodig om er voor te zorgen dat dit soort crisissen niet meer voorkomen en dat er duurzame alternatieve ‘systemen’ ontstaan. Dit kun je doen door te doen alsof je over 150 jaar terug kijkt op de geschiedenis, of dat je doet alsof je een reis door de ruimte maakt en de beschavingen op verschillende planeten met elkaar vergelijkt (kun je ook nog een artikel over schrijven).
    Waar het om gaat: je hebt wat fantasie nodig om vooruit te gaan. Zonder fantasie waren de iPhone en het vliegtuig ook niet uitgevonden.

Laat een reactie achter