Het moment dat de magische Ring oplost in de gloeiende lava van Mount Doom, is het afgelopen met Sauron's rijk van het kwaad.

‘Sauron was held’

Een Russische schrijver interpreteert Tolkiens Lords of the Rings-epos op een totaal andere manier. Hij ziet Gandalf als een agressieve oorlogshitser, de elfen als laffe, achterbakse gifmengers en Mordor als het enige beschaafde land op Midden-Aarde. En dan wordt het interessant. Want wie weet zijn onze legenden ook wel zo tot stand gekomen…

De wraak van Mordor
De overwinnaars schrijven de geschiedenis. Met dit uitgangspunt is de eigenwijze Kirill Yeskov aan het sleutelen gegaan aan Toliens verfilmde fantasy-epos. Al eerder werd Tolkien er door SF-schrijver Isaac Asimov van beschuldigd een techniek-hater te zijn die de vrije natuur en organische techniek ophemelde (wat Tolkien verontwaardigd ontkende), maar Yeskov zet het idee door tot het bittere einde. Dat Mordor net als Rusland in het oosten ligt, zal daar zeker aan bijgedragen hebben.

Het moment dat de magische Ring oplost in de gloeiende lava van Mount Doom, is het afgelopen met Sauron's rijk van het kwaad.
Het moment dat de magische Ring oplost in de gloeiende lava van Mount Doom, is het afgelopen met Sauron's rijk van het kwaad.

Tolkiens verhaal gaat ongeveer zo, voor wie het boek of de monumentale films van regisseur Peter Jackson gemist heeft. Een boosaardige geest, Sauron, probeert het mythische continent Midden-Aarde in handen te krijgen.

Hij heeft zijn hoofdkwartier gevestigd  in de stad Barad-Dûr in Mordor, een door hoge bergen omringd woestijnachtig land in het verre oosten van het continent. Sauron heeft een deel van zijn macht opgesloten in een magische ring, die zoek is geraakt, maar gevonden wordt door hobbits, kleine mensachtige wezens. Om Sauron definitief te vernietigen, moet de ring worden vernietigd in de lavan van de Doemberg, de enige actieve vulkaan in Midden-Aarde, die uitgerekend in het gehate Mordor ligt.

Sauron’s tegenstanders, de elfen, de boomachtige enten en de hobbits, leven in harmonie met de natuur, waar Saurons dienaren, de orcs, zijn donkerhuidige bondgenoten uit het diepe zuiden en zijn bondgenoot Saruman massaal bossen platbranden voor hun oorlogsindustrie. Niet dat het ze baat: ze worden uteindelijk afgeslacht door de nobele blanke elfen, de wijze tovenaar Gandalf en hun menselijke bondgenoten.

In zijn roman gaat Kirill er vanuit dat de Lord of the Ring oorlogspropaganda is, geschreven door de overwinnaars, de elfen. Sauron is niet de geest van het kwaad, maar een dynastie van verlichte koningen die heersen over het uitdrogende, maar zich technisch snel ontwikkelende koninkrijk Mordor, een baken van cultuur, verlichting en beschaving in het door de elfen dom en barbaars gehouden Midden-Aarde.
In 2010 kwam de Engelse vertaling beschikbaar, die als gratis download onder dit artikel staat. Gandalf, de grote held van Tolkiens epos, noemt Mordor, net als Reagan de Sovjetunie, het Rijk van het Kwaad en is een agressieve oorlogshitser die samenwerkt met de elfen om Mordor te vernietigen en zo te voorkomen dat de moderne beschaving zich over Midden-Aarde zal verspreiden.

Zouden sommige van onze mythen en sagen ook dit soort conflicten weerspiegelen? Zo worden er in de Indiase vedische mythen vliegtuigen (vimana’s) en wapens zoals luchtafweerraketten beschreven. Weliswaar zijn er geen technisch geavanceerde overblijfselen gevonden van een dergelijke beschaving, maar wie weet kende deze recycling of was de techniek geconcentreerd in handen van een kleine elite. En een andere gedachte: stel dat de westerse beschaving door een enorme ramp uiteen zou vallen. Hoe zouden toekomstige mythen en legenden er over ons uitzien? Stel dat de overwinnaars niet-westerlingen zouden zijn, zouden wij dan ook niet worden voorgesteld als boze, verdorven tovenaars?

Bronnen
The Last Ringbearer
Boek: The Last Ringbearer (gratis download, Engels) (directe link)

6 gedachten over “‘Sauron was held’”

 1. Degene met de beste propaganda middelen schrijven echter de meeste geschiedenis.

  Zo werd Hitler voor 75% verslagen aan het Oostfront.
  Echter zijn er juist wel veel documetaires, films en series (bedenk hierbij ook dat Reagan een Hollywood acteur was) gemaakt over D-Day en het Westfront, maar is bv. de slag bij Kursk (Rusland) nooit in het westen verfilmd!?! Daar sneuvelden bij deze ene slag alleen al tussen de 500.000 en 1.000.000 soldaten en ongetwijfeld ook veel burgers.
  Maar misschien is/was het Oostfront altijd al wel te gruwelijk om te verfilmen want hoe laat je het sterven van 36 miljoen mensen (vnl. Russen 72%) zien zonder onpasselijk te worden.

  Veelzeggend plaatje hier:
  http://users.erols.com/mwhite28/ww2-loss.htm

 2. alleen jammer dat de elven juist NIET de overwinnaars zijn, hun rijken in Midden Aarde zijn één grote neergang en verlies aan cultuur, kennis en techniek juist door de oorlog met het Oosten. Uiteindelijk trekken ze allemaal weg naar de Landen Overzee. Zelfs de koninkrijken van de mensen zijn aan het eind van de strijd een schim van hun oorspronkelijke omvang. Weinig overwinnaarsroes in de LoTR.

 3. Het lijkt Mij Meest Opspoorbaar ALS er eerder geavanceerde Beschavingen waren om naar Radioactieve Wastedumps te Zoeken? Kan op zijn akkertje met vliegtuig of satelliet.

  Gezien ONZE evolutie (nou ja technische dan.We hebben nu bananenpellers) is zoeken naar dioxineconcentraties als beschavingswaste van veel processen en technieken ook wel een idee.

  Volgens Gerucht zou er in Noord Syrie Zuid Turkeye nog Sporen moeten zijn van een 8000 jaar oude Polonium Waterstofbom explosie.Op google Earth is een 80 kilometer radius gebied in Noord Syrie te Zien dat wel eens er mee te maken zou kunnen hebben. Ben nieuwsgierig naar wat voor Sporen een waterstofbom explosie gebaseerd op Polonium nog meer Oplevert na 8000 jaar.Tectiet en glasvormingen in ieder geval!

  Zo Moet er ook een pyramide ten Zuiden van de pyrineeen zijn dat ook wel te zijner tijd zal opduiken met die satelliettechniek van tegenwoordig waar mee ze kort geleden al honderden nieuwe archeologische plaatsen in Egypte Vonden.

Laat een reactie achter