Het einde van de aarde, een reis van begin tot eind

Wat, als je een tijdmachine had om de tijd vanaf het ontstaan van de aarde tot het einde van de aarde, in één jaar mee te maken? In deze video zie je de aarde van het ontstaan tot de ondergang van onze planeet.

De voorspelling van deze video is somber. Want de mensheid roeit zichzelf uit. Bovendien gaat de rest van de biosfeer ook naar zijn grootje. Want de CO2-hongersnood zal de aarde onleefbaar maken in de toekomst. Maar dat moesten de filmmakers ook wel. Want anders klopt de verhaallijn niet meer met wat we weten over de toekomstige ontwikkeling van de aarde, geologisch gezien. Het is veel moeilijker om te voorspellen wat toekomstige technologie met de aarde gaat doen, dan wat er gebeurt als de mens niets doet.

In werkelijkheid hebben we een goede kans om dit te overleven. Als we tenminste niet zo dom zijn om een ramp te ontketenen. Of zo suf zijn om op de aarde, of in het zonnestelsel te blijven. We kunnen bijvoorbeeld de zon een afslankkuur geven. Ook wel bekend als starlifting. Daardoor brandt de zon minder fel en gaat deze langer mee. Ook kunnen we emigreren naar een planeet rond een rode dwergster. Rode dwergen gaan honderden miljarden jaren mee. Of, een snel roterende schil rond een witte dwerg.

Kunnen we het einde van de aarde voorkomen?

Dat kunnen we zeker. Onze technologie zal zich exponentieel blijven ontwikkelen. Als we verstandige keuzes maken, zullen we uiteindelijk Kardashev-II bereiken. We kunnen dan alle energie van de zon benutten. Zaken als starlifting zullen dan binnen onze mogelijkheden liggen. We zouden bijvoorbeeld Jupiter kunnen ombouwen tot rode dwergster. Een nieuwe zon, die honderden of zelfs duizenden miljarden jaren lang mee gaat. Kortom: hoewel de geologische toekomst van de aarde redelijk vast ligt, kunnen we deze geologie en de zonnefysica ingrijpend veranderen. Dit zal niet de eerste keer zijn dat de mensheid een dreigend noodlot af heeft gewend.

Het einde van de aarde hoeft niet het einde van de mens te betekenen. En we kunnen in de verdere toekomst zelfs het einde van de aarde afwenden.
Gememificeerd van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Artist%27s_impression_of_the_planet_orbiting_Proxima_Centauri.jpg

Laat een reactie achter