Hoe overleef je als laagopgeleide de toekomst?

Laagopgeleiden hebben het steeds zwaarder. Een vaste, goedbetaalde baan is iets uit een ver verleden. Toch is er voor de laagopgeleide ook een winnende strategie om het ook in de toekomst te overleven. Hiervoor moeten laagopgeleiden gebruik maken van hun unieke sterke punten.

Wat is het verschil tussen een hoogopgeleide en een laagopgeleide?
In het kort: de opleiding. Tijdens de opleiding leren hoogopgeleiden niet alleen kennis en vaardigheden, maar ook het taalgebruik en de heersende opvattingen binnen de bedrijfstak waarbinnen ze gaan werken. Een opleiding is ook een vorm van opvoeding. Hoogopgeleiden krijgen door de vele abstracte dingen die ze leren, ook een breder kader. Nadeel is dan weer dat ze rigide, volgens de patronen van hun opleiding denken. De reden dat bijvoorbeeld Peter Thiel en de ‘unschooling‘ beweging zeer kritisch staan tegen opleidingen.

Laagopgeleiden voelen zich vaak als een indiaan in een grote stad.

Laagopgeleiden voelen zich vaak als een indiaan in een grote stad.

Welke voordelen heeft de laagopgeleide ten opzichte van de hoogopgeleide?
De laagopgeleide staat dichter bij de menselijke essentie dan de hoogopgeleide. Hij of zij neemt waar met alle zintuigen en gaat op het gevoel af. Laagopgeleiden, vooral dyslectici, zijn daarom doorgaans betere mensenkenners en zakenlieden dan hoogopgeleiden. De laagopgeleide is ook praktischer, bescheidener (tenzij het Dunning-Kruger effect toeslaat. Ken je grenzen. Vraag als je iets niet weet) en kan vaak improviseren.

De winnende strategie voor laagopgeleiden
Theoretische kennis of inzicht ontbreekt, wat een enorm nadeel is in echt onverwachte situaties. Het is voor een laagopgeleide daarom nuttig om in ieder geval een intuïtief gevoel aan te kweken voor de belangrijkste natuurwetenschappelijke theorieën in zijn vakgebied. Daardoor verbreedt hij zijn scope enorm. Dat gevoel kan je als laagopgeleide aankweken door videofilmpjes te bekijken. Een jarenlange studie kan je niet vervangen, maar met 20% van de inspanning bereik je 80% van het resultaat. Wees, en blijf, nieuwsgierig. Overal kan je van leren.

Mensen en mensenkennis blijven belangrijk. Het zijn mensen die de beslissingen (blijven) nemen. Scherp je mensenkennis voortdurend.

Hoogopgeleiden delen vaak hun kennis graag (en vervelende mensen die dat niet doen, kan je het beste uit de weg gaan). Laat de kennis van anderen voor je werken en geef jouw kennis terug. Als laagopgeleide kan je gezond verstand teruggeven, praktische hulp en voor hoogopgeleiden onverwachte gezichtspunten.

Kweek je eigen ‘superbrein’ van specialisten, waar je altijd een beroep op kan doen.

Wees niet bang om totaal onverwachte dingen te proberen, als je het niets kost.

Volg technische ontwikkelingen op de voet. Er openen zich steeds nieuwe mogelijkheden. De wereld is, gelukkig, onvolmaakt. Maar enkelen hadden de markt voor het bijvullen van printerinktpatronen zien aankomen. Er komen nog veel meer van dit soort kansen, als de robotbouwers en virtual reality ontwikkelaars totaal los gaan.

Denk als een muis. Je hoeft niet net als Zuckerberg een miljard te verdienen met een nieuw sociaal netwerk. Als je iets kleins, maar handigs bedenkt voor een nieuw product, kan je ook een aardige boterham verdienen. Zie je mensen vastlopen of zich ergeren, dan is daar je kans. Bedenk een manier om ze te helpen.

Blijf speels.

Kom je afspraken na. Period.

Wees zuinig. Zorg dat je altijd een buffer van minimaal enkele maanden inkomen op de bank hebt voor onverwachte zaken, of om te investeren in een project.

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Hottstuf schreef:

  Hier hebben we t beleid van onze wetgevers overheden en eucommisie in n nootedop:
  http://www.newworldwar.org/dictatorship.htm
  Because the pathocracy is forever threatened by the normal people, the physical, psychological, moral, and economic destruction of as many normal people as possible becomes a biological necessity. This can be accomplished using death camps. Another method is war. War serves multiple purposes. And it has two fronts: the internal and external, both of which contain enemies.
  An external war allows the psychopaths to kill a considerable number of normal people who have been deceived into fighting for some great cause. War also allows the regime to expand and prolong its existence. There is always a highly developed system of armed forces in dictatorships, which legalize violence in order to maintain themselves. In some cases the violence is concealed so that legitimacy is maintained.
  As the regime solidifies its control over the country it is continually criticized by the normal people. In order to remove this threat to their power, the psychopaths must use all means of terror. This includes the targeting of patriotic groups and individuals.

Geef een reactie