Nog dit jaar komt Lytro, een Amerikaans bedrijf, met een eerste type Light Field Camera. De camera fotografeert in tegenstelling tot de huidige chips niet 2d maar 3d, en scherpstellen? Dat hoeft niet meer. Platte, saaie, statische plaatjes worden voorgoed verleden tijd. Met de slogan ‘Shoot first, focus after‘ belooft deze nieuwe camera inderdaad een nieuw tijdperk in de fotografie in te luiden.
De huidige generatie camera’s gooien door hun beperkingen hele bakken aan informatie weg. Een camera die alle beschikbare informatie van het Light field – de kleur, de intensiteit én de richting – kan vangen zal het schieten van het perfecte plaatje een stuk makkelijker maken. Doordat een nieuwe chip ook de richting van het licht mee neemt, kan er naderhand softwarematig worden scherp gesteld.
Snelheid is bij fotografie soms erg belangrijk. En aangezien het scherpstellen bij de huidige camera’s het meeste tijd in beslag neemt, zal er met de Light Field camera een grote snelheids winst geboekt worden waardoor er minder prachtige momenten gemist zullen worden. Ook zullen de prestaties bij weinig licht verbeteren door de grote hoeveelheid informatie die de chip opneemt.
Ren Ng, de bedenker van de camera, legt het principe als volgt uit: “When a regular camera focuses physically, what the regular camera is doing is adjusting the lens relative to the sensor to bring different parts of the scene into focus. So if we have the whole light field, what we can do what that physical lens would normally have done, but in computation.”
Spelen met een voorbeeldfoto kan hieronder.
Bron: PCMag
Zie voor een complete uitleg de dissertatie van Ren Ng zelf.
Klinkt toch wel mooier dan het is.
Bij het achteraf inzoomen op een bepaalde achtergrond wordt de voorgrond wazig. Dit had softwarematig kunnen aangepast worden.
De huidige fototoestellen laten toe verschillende foto’s te nemen met verschillende brandpuntsafstanden en automatisch een foto samen te stellen met de scherpste delen van het beeld.
Tevens is de licentie op het opslagformaat een hypotheek op het nieuwe systeem.
Een mooie technische prestatie, maar meer een leuk hebbeding dan echt praktisch en nuttig.
Maar wat concurrentie voor de bestaande systemen kan natuurlijk geen kwaad.
Dat achteraf inzoomen zal een mogelijkheid zijn in de bewerkings software. Je zal ook kunnen kiezen dat alles scherp is. Alles scherp is nu maar binnen bepaalde grenzen mogelijk, straks kan alles scherp.
Ik vind het een prachtige vinding.
Omdat de sensor naast het licht zelf ook de hoek van het licht registreerd is de effectieve resolutie per definitie lager dan die van een reguliere sensor.
Naast dit “nadeel” (want hoeveel mp heb je eigenlijk nodig?) is het een revolutionaire uitvinding, we zullen later aan de kinderen van dan uit moeten leggen dat je vroeger “scherp” moest stellen en slechts één brandpuntsafstand had……. :-)
En echte 3d foto’s???
Chris
http://en.wikipedia.org/wiki/Stereoscopy
http://stereo.gsfc.nasa.gov/classroom/3d.shtml
http://www.youtube.com/watch?v=89cGA4-yPRw
@Moerstaal: Als je meer dan 2 links in je reactie zet, wordt het automatisch door de spam-filter tegen gehouden en moet het door een mod goedgekeurd worden. Dan weet je dat voor een volgende keer :)
Alles scherp kan leuk zijn maar maakt het plaatje juist weer plat.
Scherptediepte is juist het mooie van fotografie. Zo werkt je oog ook. Je ziet niet alles scherp tenslotte.
Wel een fantastische techniek. Zeker zeer interessant. Als fotograaf is voor mij scherpstellen om diverse redenen vaak een crime. Indien niet zelf vooraf ingesteld is de camera vaak zelf te langzaam bijvoorbeeld.