Game-ontwikkelaar David Braben heeft een computertje ontwikkeld, zo groot als een grote sleutelhanger, dat aangesloten kan worden aan een tv en USB-stick.
David Braben is in de gamewereld met de ontwikkeling van games als Elite en Rollercoaster Tycoon een grootheid. Nu heeft hij zich op de hardware geworpen. Met een computertje dat je in je zak mee kan nemen lijkt dat aardig gelukt. Met 700 Mhz en 128 MB geheugen lijkt de performance van de Raspberry Pi op die van een state-of-the-art computer vijf jaar geleden.
Braben wil dat het onderwijs meer aandacht besteedt aan de werking van computers en het schrijven van programma’s, in plaats van (zoals nu) het aanleren van computerkunstjes en denkt dat zijn kleine custom-made computer, waarvan de prijs zo laag is door het ontbreken van een beeldscherm of andere randapparatuur, precies dat bereikt. Naar eigen zeggen wil hij zo de lol terugbrengen in het computeronderwijs en een nieuwe generatie computerwizards kweken.
Een visionair en bewonderenswaardig streven. Hopelijk zal hij slagen in zijn strijd tegen de oprukkende verduffing en verdomming in het onderwijs. Maar misschien had hij beter een betaalbare programmeerbare microcontroller voor robots kunnen ontwikkelen. Braben is nu in ieder geval op zoek naar makers van educatieve software die hun producten gratis ter beschikking willen stellen voor de Raspberry Pi. Over een jaar moet zijn oplossing in de winkel liggen…
Bronnen
Raspberry Pi Foundation
BBC
Wederom een leuk initiatief waar je waarschijnlijk nooit meer wat van hoort. Of ben ik nu een pessimist? ;)
Overigens… wat is het verschil tussen dit ding en een telefoon? Is een telefoon zoveel langzamer / groter? Kan je op dit dingetje angry birds spelen? Ook al kost deze maar een habbekrats, mensen zijn kennelijk bereid er meer voor uit te geven. Dat is waarom ik denk dat dit niks gaat worden.
Het voornaamste verschil lijkt me het ontbreken van bepaalde hardware en de lage prijs. Dit val;t volgens mij in een heel andere niche. Gebrukikers kunnen hiermee op een willekeurige tv het ding inpluggen en an het werk. Ik zie je op bijvoorbeeld een mobiele telefoon niet snel een werkstuk typen of een analyse uitvoeren. Het blijven onpraktische ondingen wat dat betreft. Bij deze kleine pocketcomputers kan dat wel. Je kan hier ook veel gemakkelijker apparatuur op aan sluiten dan op een mobiele telefoon.
Ik wil je graag geloven, maar toch vrees ik dat het tegen valt. De iPad vervangt in zekere zin al de laptop in de college zalen, en mist al de ruimte- en energie vretende harde schijf. Bovendien heb ik ook mensen aantekeningen zien maken op de smartphone.
Allicht is het een andere niche, maar ik vraag me af of de niche groot genoeg is om voor een doorbraak te zorgen.
Als dit apparaat software heeft waarmee je van elke plasmatelevisie een touchscreen kan maken dan zie ik wel mogelijkheden ervoor.
Anders niet…
Een Personal Digital Assistant lijkt me het handigst en meest waardevol voor wetenschappelijke functies.
Ik had liever gezien dat ie verder werkte aan Elite 4. Dat is al in de jaren 90 aangekondigd.