De komende technische explosie, samengevat in vijf minuten

Steeds meer technologie maakt gebruik van computers als werkpaard, en omdat de rekencapaciteit van computers exponentieel toeneemt, sleurt deze explosieve toename ook deze technologieën mee op een steeds verder versnellend traject. Het gevolg: de komende kwart eeuw zal uitermate ontrwrichtend zijn. Rijker dan ooit, spannender dan ooit en vooral: wonderlijker dan ooit eerder in de geschiedenis.

In dit filmpje van Kurzweils Singularity University een korte samenvatting.
NB: het lijkt er op dat de exponentiële toename van computerrekencapaciteit de laatste jaren aan het afnemen is. Alleen als computermakers overstappen op een radicaal andere technologie dan wat de huidige chipsbakkers ons voorschotelen, maakt de Wet van Moore nog een kans.

10 gedachten over “De komende technische explosie, samengevat in vijf minuten”

 1. Nou misschien met data transport via kwantumverstrengeling zoals in Delft.
  Voor zover je van transport kunt spreken, het gaat wel van a naar b maar is niet onderweg ondertussen/tussenin.

 2. Met kwantumverstrengeling wordt data teleporteert met de snelheid van het licht. Dit is sneller dan fiberkabel waarbij lasers en elektronica het licht begrenzen. Met kwantumverstrengeling haal je 100% lichtsnelheid en is het tijdloos (bij de snelheid van het licht stopt tijd). Sneller dan het licht computen lijkt me niet mogelijk omdat je dan tijdreist of je moet alles daarop gaan aanpassen. Met polarization synchrotron idee of een computer met een (soort van) warpdrive kun je sneller als het licht schakelen.

  1. Als ik een ‘warpdrive pc’ heb en ik stuur een ander een bericht (met dus meer dan de snelheid van het licht) dan komt dat bij hem eerder aan dan ik het heb verzonden. Zover loopt het nog niet spaak, hetzelfde is als ik me klok van de pc terug zet en ik ga e-mailen dan ontvangt degene het met een verkeerde tijdvermelding. Echter alle hardware/software die de exacte tijd nodig hebben om te funcioneren (syncen) kunnen niet sneller werken dan op lichtsnelheid.

 3. Informatie kan niet sneller reizen dan c. Dat is dus ook niet wat er gebeurt hier. De informatie reist van  A naar B, maar met een snelheid lager of gelijk aan de lichtsnelheid. Opmerkelijk is alleen dat in het tussenliggende traject niets is.

  1. Ben nog even gaan researchen en kom tot de volgende conclusie. Bij kwantumverstrengeling spreekt men over twee deeltjes verstrengelen. Nadat ze verstrengeld zijn kunnen ze communiceren over onbegrensde afstand. Zodra je het eerste deeltje schakelt, schakelt de andere meteen mee alsof ze aan elkaar vast zitten (verstrengeld dus). Hierbij reist het niet, heeft het heeft geen snelheid en teleporteert het ook niet. Als je dit bij computers zou inzetten dan zou de informatie dus ook niet eerder aankunnen komen dan het verstuurd wordt want het duurt altijd 0,000000000000.. sec om van A naar B te gaan ongeacht de afstand.

   1. Je hebt dus altijd twee computers nodig waarbij de deeltjes verstrengeld zijn om te kunnen communiceren. Je kan ook meerdere deeltjes verstrengelen. Een supernet kan je dan verstrengelen met hardware (modems) voor gebruikers. Onderling communiceren zie ik dan allen via het dat supernet. je kan niet alle modems/computers gaan verstrengelen.

    1. Ik weet niet hoe ze het voor elkaar gekregen hebben in Delft, maar ik zit te denken aan een CPU die niet meer zo klein kan (en hoeft) te zijn.
     En dan met verstrengeling veel sneller kan werken, met waarschijnlijk veel extra componenten erin om dat mogelijk te maken.

 4. Natuurlijk zal er geen informatie explosie zijn. Immers alle informatie moet handmatig gediend  en gevonden en in en uit gevoerd zijn mede maar door zo veel mensen behandeld gelezen of gebruikt wat al een door aantal gebruikers beperkt hoeveelheid geeft.

  Al heb je tien bibliotheken per seconde voor t hoofd dan nog wordt het beperkt door de realiteit de capaciteit van de Wereld. Aan elk io van elk computer staan maar zo veel handen die maar zo veel kunnen en meer niet.

  Komt bij dat als computers een grammetje capabeler worden de programmeurs dat gelijk wel weten op te snoepen met zwaarder groter omvangrijker werk en alles op level zx10 of pentium 200 houden als ze alle tijd al doen.

  Ook is heel de Westerse Wereld dermatig verarmd gemaakt dat introducties al af geremd worden en investeringen op elk gebied hard teruglopen en nog steeds industrie weg trekt en het dus niet beter wordt voorlopig.

  En “technische explosie” ? Roepen ze dat niet al wat tientallen jaren?

Laat een reactie achter