De volgende stap na Facebook / Twitter etc.

Na het zien van ‘The Social Network’ reist bij velen de vraag: geniaal idee, maar waarom heb ik dat destijds niet bedacht? Visionair als ik ben probeer ik na het stellen van die vraag, een vervolgvraag te stellen: na hypes als Facebook en Twitter, maar ook andere sites waar Jan met de pet voor reporter kan spelen (content kan genereren) zoals op NUfoto.nl… What’s next? Onderstaand artikel geeft een mogelijk antwoord op deze vraag. Ongetwijfeld niet realiseerbaar, dus graag zie feedback in de vorm van beren op de weg. Nog liever heb ik echter feedback in de vorm van het voorkomen van deze beren of juist de kleine zijweggetjes (iets aanpassen van het idee).

Een ongeluk trekt veel bijkijks

Het geniale aan Twitter is mijns inziens dat het juist een stapje terug doet: door een limiet op het aantal letters te zetten wordt het primitief, maar juist dat is de kracht in deze. Less is more! Hierdoor heeft Twitter tot dusdanige grote kunnen groeien, dat ik voor de meest betrouwbare informatie betreffende bijvoorbeeld grote storingen op het spoor (of weeralarmen) op Twitter kijk. Op deze manier kan ik zien hoe het er elders in het land aan toe gaat op DIT moment. Live.
In zekere zin geldt hetzelfde voor sites als NUfoto.nl. Mensen met een camera kunnen foto’s van evenementen of gebeurtenissen uploaden, waarna deze er dezelfde dag nog op staan. Niet heel erg live, maar zeker wel populair.
Uit vorige twee voorbeelden is niet zo moeilijk een volgende stap te voorspellen: live video. Anno 2011 loopt iedereen met een camera van sublieme kwaliteit (voor 1996-maatstaven) die nota bene ook nog eens direct met internet in verbinding staat. Hoe moeilijk kan het zijn om een app te schrijven zodanig dat als je je telefoon pakt, het binnen 2 seconde is opgestart, je camera actief heeft, is ingelogd op een internetaccount en klaar is om beelden te streamen?

Laatst had ik het hier met een vriend over. Hij gaf al meteen aan dat dit met oog op privacy waarschijnlijk onmogelijk zal zijn. Fair enough, maar ik denk dat dat wel los zal lopen. Mensen zijn meer en meer gewend aan minder privacy omwille van hun veiligheid. Ik denk dat we ten opzichte van 20 jaar geleden een stuk minder privacy hebben, en ik voorspel dat dit over 20 jaar nog een stuk minder zal zijn. George Orwell is wat overdreven, maar wel enigszins in die richting.
In Nederland is het – voor zover ik weet – zo dat je op straat ongestrafd foto’s van andere mensen mag maken zolang het niet voor commerciele doeleinden is. Of dit met film ook zo geregeld is weet ik niet, maar ik kan me zo voorstellen dat iets gelijks geldt.

Mensen willen graag op de hoogte zijn van het nieuws, wat tegenwoordig steeds sneller en informatiever kan. Na user generated content in de vorm van korte tekstberichten en foto’s, is film de volgende stap. Stel er gebeurt op een kruispunt in de buurt een groot ongeluk. Je hoort dit op de radio, ziet een traumahelicopter vliegen of leest het op twitter/facebook. Dan zou je het liefst toch zo spoedig mogelijk inloggen op een site waar je streaming  -Live!- de beelden geschoten door toevallige passanten kan bekijken? Mensen doen dit nu al met foto’s, want wij zijn nou eenmaal ramptoeristen. Zeg nou zelf: was jij niet ook nieuwsgierig naar hoe erg die branden in Moerdijk nou daadwerkelijk waren? Dat had je graag met ‘eigen ogen’ live gezien, toch?

8 gedachten over “De volgende stap na Facebook / Twitter etc.”

  1. Inderdaad interessant idee. Technisch is dit niet heel moeilijk, je koppelt Google Maps aan Facebook oid. Je kan zelfs een app ontwijkkelen waarmee je mobiele kiekjes kan uploaden en dat dan koppelen aan de positiegegevens van je mobiel. Oid.

  2. Die ideeën bestaan al, in 2008 een Amerikaanse documentaire over gezien. In Nederland nadert de realisatie echter ook, niet geheel wenselijk als je het mij vraagt. En Niek, zou ik de volgende keer nog heel even snel je artikels op kleine foutjes mogen nakijken? :)

    1. Natuurlijk mag dat! Wat voor fouten? Als je fouten tegenkomt mag je die via een aparte reactie geven dan kan ik na het verbeteren de reactie verwijderen.

      Overigens is timing natuurlijk alles. In 2008 was de wereld er misschien nog niet klaar voor (of is het een groot succes geworden in VS?). Achja, ben benieuwd… Het verbaast me ook niks dat het al bestaat.

  3. Niek,

    twitter heeft zo kunnen groeien omdat ze al gebruik maakten van netwerken. Iedereen die een netwerk had kon zijn netwerk aan twitter toevoegen, vervolgens begonnen ze een hype te creeeren omtrend spam waardoor ze nog bekender werden als Twitter. Als affiliate heb ik twitter vanaf dag 1 zien ontstaan en heb hun tactieken bestudeerd. De hele key rondom Twitter is dat ze de spamwetgeving gebruikten door iedereen constant te waarschuwen tegen spam, dan wordt je ook bekend.Ze waren minstens een half jaar elke dag bezig met iedereen te waarschuwen hoe ze omgingen met spam waarbij het woord Twitter dan elke keer voorop stond.

Laat een reactie achter