Een zware EMP laat weinig heel van on beschermde elektronica. In één klap zijn we dan terug in de steentijd.

Elektromagnetische puls: hoe bescherm je jezelf tegen EMP?

Zowel zonnestormen als atoombommen die hoog in de atmosfeer ontploffen kunnen een EMP opwekken, een elektromagnetische puls met verwoestende werking op niet-beschermde elektronica. Wat kan je als particulier doen om je voor te bereiden?

Wat is EMP, de elektromagnetische puls?

Gewoonlijk bevinden elektronen zich netjes in een baan om de atoomkern. Soms worden elektronen massaal losgerukt van het atoom waar ze bijhoren, door een vloed radioactieve straling of golf kosmische deeltjes bijvoorbeeld. De elektronen nemen de bewegingsenergie van de deeltjes over en bewegen massaal in dezelfde richting. Samen wekken ze, mede in interactie met het aardmagnetisch veld, zo een snel veranderend magnetisch veld op, dat weer een sterk elektrisch veld opwekt. Deze effecten samen heten een elektromagnetische puls, EMP.

Gevolgen van een EMP

Lichamelijk merk je maar weinig van een EMP. De gevolgen voor je elektrische apparatuur zijn veel vervelender.

Een zware elektromagnetische puls laat weinig heel van onbeschermde elektronica. In één klap zijn we door de EMP dan mogelijk terug in de steentijd.
Een zware elektromagnetische puls laat weinig heel van onbeschermde elektronica. In één klap zijn we door de EMP dan mogelijk terug in de steentijd. Bron

Door de snel veranderende magnetische velden ontstaan grote inductiespanningen en dus enorme piekstromen in stroomdraden, die weinig heel laten van gevoelige elektronische onderdelen als transistoren en computerchips. EMP was al langer bekend bij een klein groepje natuurkundigen, maar werd in 1962 over de hele wereld bekend na een uit de hand gelopen kernproef.  Bij bovengrondse kernproeven boven de Stille Oceaan veroorzaakte een enkele kernontploffing het doorbranden van straatverlichting en elektronische apparatuur op Hawaii, vele honderden kilometers verderop. De Sovjets slaagden er met Project K zelfs in een ondergrondse stroomkabel in Kazachstan zulke hoge piekstromen op te wekken dat een naburige elektriciteitscentrale in de stad Karaganda in brand vloog. Op hogere breedtes is het magnetisch veld sterker en het EMP-effect veel groter. Vermoedelijk daarom zijn bovengrondse kernproeven sinds die tijd verboden.

EMP-wapens

Uiteraard is een wapen om in één klap de vijand totaal mee lam te leggen de droom van iedere generaal. Geen wonder dus dat beide nucleaire grootmachten sindsdien EMP-wapens hebben vervolmaakt en ook kleinere versies voor precisie-aanvallen hebben ontwikkeld. Zo kan je met een sterke EMP-puls de auto-elektronica van een wegvluchtende auto door laten branden. Een grote vloed gammastraling, afkomstig van de kernexplosie, ript zoveel elektronen los dat hierdoor een elektrisch veld van miljoenen volt per meter wordt opgewekt. De gevolgen hiervan zijn verwoestend: vergeet niet dat elektrische en magnetische velden elkaar beurtelings opwekken. Vaak blijft zoveel restlading achter dat ook dit restje alsnog in staat is ellende te veroorzaken.

Niet alleen kernexplosies, ook zeer zware zonnestormen hebben een dergelijk vernietigend effect. Als de zonnestorm van 1859 zich weer herhaalt, hebben we een serieus probleem.

Hoe voorkom je dat een elektromagnetische puls je elektrische apparatuur verwoest?

In principe brengt een kooi van Faraday, dat is een afgesloten en (uiterst belangrijk) geaarde (dat is: elektrisch met de aarde verbonden)  elektrisch geleidende kooi of doos. Kleinere voorwerpen hoeven  niet te worden geaard.Aardingskabels kunnen zelfs werken als antenne.

Metalen zijn zeer goede stroomgeleiders, die alles binnen de kooi beschermen. Dat is helaas niet het gehele verhaal. Een sterke stroom, zoals door de Kooi van Faraday, wekt op zijn beurt een magnetisch veld op. Ook binnen de kooi. Dat op zijn beurt wekt weer een elektrisch veld op, waardoor je kostbare chips alsnog doorbranden. Er is dus dubbele ‘shielding’ nodig. Voor echt zware EMP-aanvallen (de nieuwste EMP-wapens) moet zelfs een driedubbele laag aangebracht worden. De geleider mag uiteraard de elektronica niet raken. De elektronica moet geheel ingekapseld liggen in de geleider, elke opening biedt een plek waar de EMP-puls kan (en zal) toeslaan. De isolerende laag moet minimaal tweetiende millimeter dik zijn (zwaar plastic is in principe voldoende).

Een eenvoudiger oplossing: leg je telefoon en andere kleine elektronica in een magnetron: dit is een kooi van Faraday. Een magnetron is zo ontworpen dat deze radiostraling binnenhoudt. Om precies die reden houdt de metalen kooi van een magnetron radiostraling ook buiten.

Bron (onder meer): Future Science

16 gedachten over “Elektromagnetische puls: hoe bescherm je jezelf tegen EMP?”

  1. Heel interessant, vooral dat stukje aan het eind over de magnetron. Moet in de magnetron je app. ook 3 dubbel geisoleerd zijn?

    Kan ik mijn laptop daar ook inleggen of moet die in een Faraday kooi?

  2. dus als ik het goed heb begrepen kun je je spullen dus ook in een auto opbergen? qua kooi van faraday
    kan nl wat meer in dan een magnetron.
    Dat is toch ook de veiligste plaats tijdens onweer.

    1. Manus,

      Een auto is tijdens een onweer niet de veiligste plaats. Een bolbliksem kan zo intens zijn dat hij het metaal van een auto makkelijk kan smelten, een bolbliksem kan er zelfs hele gaten in slaan. Het zal je wel bekend zijn dat je nooit onder een boom moet gaan staan als het bliksemt, toch is statistisch de meest veilige plaats een bos.Maar goed, dit heeft weinig met EMP te maken, ik vermoed dat al sje werkelijk veilig wil zijn bij een EMP dat je naar een voetbalveld moet gaan met kunstgras of een kunstskipiste. En als dat allemaal niet in de buurt is ren je gewoon het eerste het beste gebouw in wat gemaakt is van beton en kijkt of er 1 of meerdere panicrooms zijn. Bijna elk gebouw heeft wel panicrooms.

  3. Een kooi van faraday kan handig zijn voor je gsm en misschien een generator. Maar bij een emp heb je niets aan een gsm want alle belstations en zendmasten zijn dan ook kapot. Dus een frituurpan in je kooi met een generator is genoeg. Wat zullen de buurtbewoners jaloers zijn zeg als je de enige bent met licht en warme bitterballen…
     

  4. Als er een EMP wapen is gebruikt ben je terug bij af, want er zal ook geen elektriciteit meer zijn. Een EMP wapen is geniepig, alles blijft fysiek heel, behalve de elektronica. Niets zal er dan meer werken, de auto niet, de trein niet, geen enkel vervoermiddel zal het nog doen. Alleen je fiets kan je dan nog gebruiken. Landbouwwerktuigen en vrachtwagens doen het ook niet meer, er zal hongersnood zijn. Het inzetten van EMP wapens zal indirect miljoenen doden veroorzaken. Er zal ook geen water meer uit je kraan komen.

  5. Als er EMP komt is het vd amerikanen. Zeer zeker, Zij zitten in 148 landen, 149 intussen met troepen en tanks. Rusland nergens…. denk daar maar eens over na wie de invallers eigenlijk zijn???? de russen of de amerikanen die iedere oorlog die er is geweest sinds 1800 hebben veroorzaakt of hebben gezorgd dat het land voorzien is v wapens en geld. Ook hitler kreeg geld vd amerikanen. Doe uw opzoeking goed. Alles is opgezet spel. Sinds de amerikanen de indianen in amerika verdreven hebben en ze de eerste president hebben verwijderd is er een maffia geld systeem gefabriceert voor slechts 13 families. Die beheren ALLE banken en eigendommen in de wereld. Ook uw huis waarvoor u geld geleend hebt bij de bank…. denk er maar eens over na. BEkijk wie de eigenaars zijn vd FED, Bilderbergroup, ECB, wereldbank ( afrikalanden), IMF….. de amerikanen hebben al vele FALSE FLAGS gedaan om ergens een conflict – oorlog te kunnen beginnen…. pentagon en twin towers hebben ze zelf opgeblazen. Bin laden heeft er veel geld voor gekregen en zit in zuid amerika, samen met nog vele ex duitse kopstukken uit WOII die daar leven. Als je de puzzel kan leggen, passen alle stukjes samen….. Vlucht MH370 is neergehaald omdat er heel de directie en bestuur inzat v firma die zij maar deeltje eigenaar v waren, de firma had uitvinding gedaan waarbij vliegtuigen compleet vd radar kunnen verdwijnen, raar maar was NET dat vliegtuig ook niet vd radar verdwenen????

Laat een reactie achter