Voxel8: de eerste commerciële elektronicaprinter.

Eerste 3D printer ooit die elektronica print, ontwikkeld

3D printers nu zijn erg nuttig om voorwerpen in allerlei vormen en maten te maken, bijvoorbeeld een werkende opwindklok, maar afgezien daarvan, kan je er nog weinig mee. Electronica, bijvoorbeeld, ligt off limits. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen.

In samenwerking met printgigant Autodesk heeft Voxel8 nu een printer ontwikkeld, die in staat is met elektrisch geleidend plastic te werken. Een tweede zeer waardevolle toevoeging is de mogelijkheid, de print gedurende het printproces stil te leggen, waardoor de gebruiker elektronische onderdelen, denk aan motortjes, printplaten of condensatoren, er in kan leggen. Na afronding van het printproces ontstaan zo apparaten, die zonder 3D printen niet gemaakt hadden kunnen worden.

Voxel8: de eerste commerciële elektronicaprinter.
Voxel8: de eerste commerciële elektronicaprinter.

Voor consumenten die weinig van elektronica afweten, vrijwel iedereen dus, of voor onbemande toepassingen in bijvoorbeeld ruimtevaartuigen, zou in een wat verdere toekomst ook een robotarmpje en magazijnen met standaard weerstandjes, condensatoren en andere elektroniche onderdelen toegevoegd kunnen worden. Dit zou echt ongekende mogelijkheden opleveren. Je zou dan wetenschappelijke meetinstrumenten ter plekke op een planeet of asteroïde uit kunnen printen. Een fiasco zoals op komeet 67/P met de Rosetta-missie zou tot het verleden behoren. Ook zou je zo zelfreplicerende mijnbouwfabrieken kunnen printen.

6 gedachten over “Eerste 3D printer ooit die elektronica print, ontwikkeld”

 1. Welk fiasco van de Rosetta missie?
  Ik denk wel dat hiermee een grote stap is gezet in het intergalctisch verkennen van het heelal. (dmv zelf-replicerende technologie) In feite is de mens een geavanceerde versie hiervan. Germen, hoe heet die theorie ook al weer?

 2. Leuk stuk, hoewel de voxel8 nog wel redelijk in de kinderschoenen staat gaat het niet lang duren voor 3d printers in de meeste huiskamers staan.
  Een van de 3D printer fabrikanten die hier overigens ook mee bezig is is CEL Robox, we verwachten dat zij elektronica printing nog verder omhoog gaan stuwen in 2015 (review te vinden op 3D printer )

  Overigens ook een leuke printer om in de gaten te houden is de mini metal maker, een succesvol gebacked crowdfunding project op IndiGoGo.
  Deze printer is in staat om metalen te printen waardoor simpele kleine machines te bouwen zijn maar ook bijvoorbeeld sieraden: http://vimeo.com/78961565

 3. Niks nieuws hier onder de zon. Een beetje doorgewinterde reprapper is al een tijdje bekend met het printer van electronica. Zo is op “hackaday” genoeg te vinden.
  Keerzijde van het brengen van deze technologie is dat 95% van de mensen al moeite hebben om een normaal 3d object te ontwerpen, laat staan kennis hebben van electronica en dit in 3d ontwerpen.
  De mensen die beide skills al hebben zien de voxel8 nou niet als een toevoeging aangezien er Zichtbaar alsnog een handwerk in gaat zitten die in dit geval met zoon machine het onbetrouwbaarder maakt en vertraagd. Leuke marketing stunt dus.

Laat een reactie achter