Het lichtgevende textiel van Philips.

Lichtgevend behang kan tv-scherm zo groot als een kamer worden

In plaats van lampen, een complete muur die licht geeft? Tot voor kort was deze gedachte alleen al pure science fiction, maar Philips neemt in samenwerking met het bedrijf Kvadrat nu het eerste lichtgevende behang in productie. Nooit meer lampen die je in je gezicht schijnen.

Het lichtgevende textiel van Philips.
Het lichtgevende textiel van Philips.

OLEDs, een vorm van platte LEDs die dus licht geven over een heel oppervlak in plaats van één punt, bestaan al langer. Ze worden onder andere in de schermpjes van veel mobiele telefoons gebruikt. Ze zijn zuiniger dan LCD-schermen maar zeer lastig te maken, wat ze duur maakt. Philips ontwikkelde een vorm van lichtgevend textiel, wat gecombineerd wordt met de akoestische panelen van Kvadrat. De bedoeling is hiermee licht en geluid te combineren tot één multimedia-ervaring. Uiteraard is deze techniek ook te gebruiken voor kamerbreed display van een tv- of videobeeld.

Voorlopig wordt deze vinding geleverd voor openbare ruimten, maar op termijn zou dit wel eens heel goed op kunnen duiken in huiskamers. Als de tv uitstaat, overheerst het ding de woonkamer. Veel mensen zouden graag de televisie wegwensen als ze er nie naar keken. Wie weet is het binnenkort al zover en hebben we dan het grootste en platste tv-scherm denkbaar. Er zijn dan ook andere toepassingen denkbaar. Zo zou je je kamer snel kunnen veranderen in een oerwoud, een gezellig café of een buitenaards landschap. Een soort primitief holodeck dus.

Bron:
Physorg

2 gedachten over “Lichtgevend behang kan tv-scherm zo groot als een kamer worden”

  1. Kunnen jullie de scene in de Paul Verhoeven-film Total Recall uit 1990 nog herinneren waarin Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone ’s ochtends aan het ontbijt het nieuws kijken op een plat scherm aan de wand, en dan met een druk op de knop verandert de gehele wand in één groot scherm waarop een rustgevend boslandschap te zien is, begeleid door rustgevende muziek.
    De wand en het kleinere scherm waren dus in feite onderdeel van een veel groter, kamerbreed scherm van vloer tot plafond.

Laat een reactie achter