Zou het niet makkelijk als je een huis kan oppompen als een ballon en dat dan hard kan laten worden? Aan de universiteit van het Duitse Kassel hebben ze klaarblijkelijk iets dergelijks gedacht.
Gregor Zimmermann, verbonden aan de universiteit, kwam met de “Membran Beton Gitterschalen Tragwerke”, een concept om snel te kunnen bouwen.
Het werkt ongeveer als volgt. In de eerste stap wordt het gebouw, bijvoorbeeld in de vorm van een geodetische koepel, met perslucht opgeblazen. De koepel bestaat uit twee lagen, waar tussen kanalen zitten. De kanalen worden volgepompt met snelhardend, licht en sterk beton, in vaktermen UHPC (Ultra High Performance Concrete). Zodra het beton uithardt, wordt langzamerhand de luchtdruk in de koepel teruggebracht.
Gregor Zimmermann denkt dat zijn oppompbare betonkoepel ideaal is voor door rampen getroffen gebieden. Het enige wat namelijk nodig is is een grote tank met vloeibaar beton, een compressor en een opgerold skelet voor het huis. Je zou zo in enige uren een huis kunnen bouwen.
Meer informatie:
Universiteit van Kassel (Duits)
Beter goed gestolen dan slecht bedacht,
Dit idee is in de USA al jaren in gebruik.
http://www.monolithic.com/
Volgens mij werkt dit idee iets anders, Cees.
Ik snap dat zo iemand trots en enthousiast is, maar wanneer hij stelt dat dit concept ideaal is voor rampgebieden dan is hij toch echt een probleem bij een oplossing aan het zoeken. Er zijn al zoveel concepten om snel te kunnen bouwen, waarvan velen minder materiaal-, kosten- en transportintensief zijn dan een betonnen koepel.