Paradigma’s: een algemene benadering (I)

Update: in deze artikelenreeks was er oorspronkelijk sprake van een videoserie bestaande uit 3 video’s en daarom zijn er ook 3 artikelen. De originele video’s zijn helaas verwijderd. Als vervanging zijn er nu 2 video’s geplaatst die dezelfde inhoud hebben met Spaanse of Portugese ondertiteling. Andere vervanging was helaas niet voorhanden. De video’s zijn bij de eerste 2 artikelen te vinden. Het laatste artikel zal geen video meer bevatten.       

Joel Barker is een Amerikaanse auteur en futuroloog die het fenomeen paradigmaverschuiving heeft gepopulariseerd. Geïnspireerd op het boek The Structure of Scientific Revolutions van Kuhn heeft hij hier een eigen invulling aangegeven en meer in het algemeen uitgewerkt.

In de onderstaande videoserie bestaande uit 3 video´s geeft Barker uitleg over zijn zienswijze. De video´s kunnen wat gedateerd aan doen en hebben ook een commerciële inslag die bedoeld zijn voor een zakelijk publiek. Toch bevat het waardevolle informatie die interessant kan zijn om je eigen beeld met betrekking tot paradigma´s te verrijken.

Hij gaat in op de vraag waarom het voor veel mensen zo moeilijk is om nieuwe ideeën te zien, te accepteren en te begrijpen. Waarom is er altijd zoveel weerstand tegen nieuwe ideeën?

Ook heeft hij een eigen definitie voor het woord paradigma.

Een verzameling van regels en procedures die 2 dingen doen:  1) ze definiëren bepaalde grenzen en 2) deze regels en procedures geven vervolgens aan hoe je succesvol kunt zijn in het oplossen van problemen die vallen binnen deze grenzen. 

https://www.youtube.com/watch?v=XlAo9VobuF4

De overige video’s komen in de vervolgartikelen aan de orde. Het tweede artikel kan hier worden gevonden en het derde hier.

 

 

4 gedachten over “Paradigma’s: een algemene benadering (I)”

 1. Voor de liefhebbers, deze filmpjes zijn ook allemaal nog wel interessant met betrekking tot dit thema. 

  18)  The Decision Matrix
  19)  Stage 1. Denial
  20)  Stage 2. Anger
  21)  Stage 3. Bargaining
  22)  Stage 4. Depression
  23)  Stage 5. Acceptance
  24)  Think Outside Of The Cell
  25)  See The World Anew
  26)  Question Everything
  27)  Your Indoctrination
  28)  Technical Difficulties
  29)  The Key To Freedom
  30)  Normalcy Bias
  31)  Cognitive Dissonance
  32)  Doublethink
  33)  Societal Illusions

 2. Interessant een duidelijke uitleg van de tijd waarin we verkeren in een best wel klassieke en tijdloze video.Het laat voor mij ook zien dat er subliminaal ook wel zaken te volbrengen zijn maar dat is wat off-topic in deze.Het filmpje toont ook en legt uit dat een paradigma zich gedraagt als een filter welke de data screent die er voor wetenschappers als uitkomst zichtbaar zal zijn en komen.Tegelijk zie ik het dan in deze tijd als een waardevol ‘gereedschap/wapen’ ten dienste van de corpocraten/super-eliten die op dit moment de  regerende macht aan lijkt te sturen.Wat me vanuit die gedachten eigenlijk wel wat zorgen baart is dat er gevaren zijn die groter zouden kunnen worden als er geen wisseling van macht gaat komen.Macht die aan de gelijke eisen en waarden van het nieuwe paradigma zouden moeten voldoen lijken me een must om de juiste veranderingen richting algehele verbetering dus evolutie door te kunnen voeren en aan te kunnen brengen.
  Tegelijk zie ik dat het huidige systeem zich gewapend lijkt te hebben in de vorm van belangenverstrengeling en afhankelijkheid door sociaal economische belangen , komend aan de veilig gewaande kaders en regels die het oude paradigma heeft gesteld en welke door mogelijke manipulatie ook een paradigma effect kan uitlokken buiten de gewone/geaccepteerde filterende werking.
  Moeilijke tijden dus voor wetenschappers in het algemeen voor hen die de morele en ethische kwesties doorzien en haast wel machteloos lijken toe te kijken of haast gedwongen moeten accepteren dat de moraliteit in de wereld ver te zoeken is bedekt door de mantel van winst in een kapitalistisch systeem.Ik hoop dat ze de kracht , moed en opening vinden om de nodige verandering af te gaan dwingen dan wel aan te sturen , ik wens het hen toe.Alhoewel het voor mij zichtbaar is dat de verandering al gaande is aangestuurd door enkele zeer dappere individuen en groepen binnen het huidige systeem.

 3. Hmm, ik raakte verstrikt in de uitleg die de wiki geeft over een paradigma verschuiving (‘een ontwikkeling in de wetenschap die leidt tot een dramatisch ander beeld van hoe de werkelijkheid in elkaar zit’) en hoe ik het in een mijn hoofd had; een andere zienswijze.

  Zoals ik meldde in je vorige artikel over dit thema, lijkt mij dat de wetenschap een culturele impact gehad die vertaald kan worden in de frase ‘what you see is what you get’. In mijn artikel over mensverbetering had ik het over causaliteit, maar niet in de trant van het simpele oorzaak-gevolg, maar meer dat alles in verband staat met elkaar. Volgens mij werkt de wetenschap ook bottomup, door alles te verdelen in kleine partjes en ze op een later samen te voegen tot een groter geheel, terwijl mijn voorkeur is om te kijken naar het grote geheel, en daarop actie te ondernemen.

  Paradigma verschuivingen zoals in dit artikel naar voren komt vinden m.i. constant plaats. Ik zal een paar voorbeelden noemen

  -van computer naar draagbare computers

  -in de politiek was het tot voor kort notdone om buitenlanders als probleemgroep aan te merken

  -new age was een paradigma verschuiving

  -hoe we omgaan met milieu, duurzaamheid en energiegebruik

  etc.

  Omdat de wereld zo complex en veel deelgebieden in zich heeft, kunnen paradigmaverschuivingen (of radicale veranderingen) ook op allerlei gebieden plaatsvinden, bv. de politiek, onderwijs, gezondheidszorg, financieel systeem, in het algemeen hoe we met elkaar omgaan. Als mens zijn we individuen en volgens mij zijn we ook constant bezig om elkaars visie (of producten eigenlijk) aan elkaar te verkopen (of informatie of gevoelens te delen wat weer in een cultureel context gebeurt).

Laat een reactie achter