Video: Eerste robot om mens te vervangen bij gevaarlijke reddingsoperaties ontwikkeld

De door een Japans team ontwikkelde SCHAFT-robot (waarvan het bedrijf vervolgens werd opgekocht door zoekmachinegigant Google) verpulverde de concurrentie bij een door de Amerikaanse militaire onderzoeksorganisatie DARPA uitgeschreven competitie. SCHAFT kan zich voortbewegen op plaatsen waar een mens dat ook kan, apparatuur bedienen (zoals in een bedieningskamer van een kernreactor) en zelfs een auto besturen.

SCHAFT werd ontwikkeld uit frustratie over de afschuwelijke menselijke tragedie onder Japanse technici en reddingswerkers, die hun leven en gezondheid op het spel zetten (en in veel gevallen de hoogste prijs betaalden) om een nog grotere kernramp in Fukushima te voorkomen. SCHAFT wordt nog steeds voortbewogen door menselijke operators en is dus meer een voorbeeld van telepresence dan een echte volledig zelfstandige humanoïde robot, zoals deze in veel science fiction boeken en films voorkomt. Toch zijn de vorderingen van het SCHAFT team indrukwekkend. Voor het eerst beschikt de mensheid nu over een middel om in te grijpen in voor mensen onbegaanbare zones, zoals kerncentrales vlak na een meltdown.

5 gedachten over “Video: Eerste robot om mens te vervangen bij gevaarlijke reddingsoperaties ontwikkeld”

 1. Nou dan wordt, en blijft het schafttijd voor ons (als de AI nog een beetje doorzet).
  Ik ben benieuwd hoe ze de bediening dan doen. Met een exoskelet?
  Of met voorgeprogrammeerde protocollen voor de moeilijke dingen zoals het lopen.
  Waar de bediener alleen maar een commando voor hoeft te geven?

 2. Misschien kunnen ze deze robots al gaan inzetten bij het puinruimen ipv zwervers van de straat te plukken.
   
  @bemoeier
  Als ik het goed heb zijn dit voorgeprogrammeerde protocollen welke ze vele maanden aan het perfectioneren zijn geweest, al moet de robot ook zelf zijn balans houden en opmerken als hij over afval heen moet lopen.
  Ik heb even gezocht:
  “could allow control of robots by non-expert operators, lower the operator’s workload, and allow effective operation even with low-fidelity (low bandwidth, high latency, intermittent) communications.”
  Deze robots worden dus wel degelijk bestuurd maar in principe is het de bedoeling dat iemand zonder al te veel uitleg ermee overweg kan. De robot is dus zelf verantwoordelijk voor dingen als balanceren.
  Interessant is dat de robots hun werk moeten kunnen doen met een slechte verbinding (dit kan denk ik het geval zijn bij een hoge dosis straling?)

 3. Bedenk ook dat alle teams die niet wonnen ook veel aan de techniek hebben bijgedragen, bijna elk team heeft wel iets waarmee ze toegoegde waarde leveren voor de toekomst, bijv. beste software, open source software, beste sensoren.

  1. Wat denk je van specialistische robot hulpverleners in de nabije toekomst, op hun beurt aangestuurd door speciaal daarvoor opgeleide deskundige hulpverleners. Die kunnen zo door een agressieve menigte raddraaiers bewegen om hun taken uit te voeren, of brandende gebouwen ingaan om mensen in nood hulp te verlenen. Geweldige ontwikkeling. 

Laat een reactie achter