Deze Wageningse robots doen het werk, dat tot nu toe alleen door mensen kon worden: het plukken van oogstrijpe komkommers, terwijl de onrijpe exemplaren blijven hangen.
Al sinds de jaren vijftig staan er robots in fabrieken. In regelmatige, voorspelbare omgevingen functioneren robots goed, maar in bijvoorbeeld de landbouw, waar elke plant sterk afwijkt van een andere, was de inzet van robots op kleine schaal onhaalbaar. Nu, dankzij de Wet van Moore die de rekenkracht van computers enorm heeft vergroot, is dat veranderd. Deze robot herkent met krachtige software komkommer en ‘ziet’ aan de kleur en vorm of de komkommer oogstrijp is.
Dit betekent, dat veel tuinbouw, die nu in lage-lonen landen plaatsvindt, weer terug zal keren naar Nederland. Dit geldt ook voor veel industrie. Toch is de situatie niet hopeloos voor de mensen in lage-lonenlanden. Exponentiële technieken zullen hun leven sterk verbeteren en nieuwe werkgelegenheid scheppen.
Meer informatie:
Oogstrobot voor komkommer (Wageningen Universiteit)
Nou het gaat wel aardig traag. Maar het is ook nog maar een experimenteel prototype zeker?
Of maakt dat niet uit omdat die het gratis doet?
Ik weet hoe het zit: Die over enthousiaste komkommerboer heeft een komkommertatoeage op z’n been laten zetten, (of ergens anders…..) Nooit aan gedacht dat zo’n robot daar in zou kunnen bijten natuurlijk. Dus tsja, die robot moet het rustig aan doen, zodat boer kommer zijn komkommer blijft hangen waar die hangt….
Tjongejonge kan die vent niet ff gaan klaverjassen als die robot moet werken?
Ja het ziet er niet echt razendsnel uit. Maar dit is idd een prototype waar nog bugs uitgehaald moeten worden. Het uiteindelijke commerciele model voor de markt zal er heel anders uitzien en uiteraard sneller zijn.
Het hoeft niet snel te zijn een werkdag van een mens is 8 uur waarvan nuttig vaak 4-6 uur. Een robot werkt 24 uur en mag ruwweg 3 a 4x zo traag zijn.
Een robot is vaak ook nog eens goedkoper en klaagt minder over eentonig werk!