Volledige onderdompeling in de virtuele wereld, inclusief geuren en voelen, zal volgens Kurzweil bereikt worden in de jaren 2030.

Vijf voorspellingen voor na 2020

Uitvinder en futuroloog Ray Kurzweil heeft een opmerkelijk talent voor voorspellingen. Meer dan 80% van zijn voorspellingen over de toekomst blijken uit te komen. Hieronder zijn voorspellingen over de jaren na 2020, nog slechts enkele jaren van tegenwoordig verwijderd dus.

1. In het begin van de jaren 2020 zullen we de middelen hebben om levensverlengende behandelingen te ontwikkelen. Hiermee kunnen we een einde maken aan ziekte en veroudering. Voor deze voorspelling baseert Kurzweil zich op de exponentieel toenemende computerrekencapaciteit (deze verdubbelt elke 18 tot 24 maanden). Geneeskunde wordt een informatiewetenschap, waardoor geneeskundig onderzoek maximaal kan profiteren van deze explosie in rekenkracht. Computers worden zo snel en zo krachtig, dat wij precies het gedrag van geneesmiddelen in de cel en het lichaam kunnen voorspellen, en ook geneesmiddelen ontwerpen die precies datgene doen wat wij willen. Tot nu toe waren geneesmiddelen toevalstreffers. In het decennium 2020 kunnen we het DNA van cellen veranderen zonder dat de lichaamscel wordt beschadigd, en bijvoorbeeld genen die ouderdomsziekten veroorzaken repareren, mitochondriën (de ‘krachtcentrales’ van een cel) verjongen en te korte telomeren verlengen (waardoor cellen verjongen).

Volledige onderdompeling in de virtuele wereld, inclusief geuren en voelen, zal volgens Kurzweil bereikt worden in de jaren 2030.
Volledige onderdompeling in de virtuele wereld zoals in de Matrix films, inclusief reuk en tastzin, zal volgens Kurzweil bereikt worden in de jaren 2030.

2. In 2030 zal zonne-energie in staat zijn al onze energiebehoeften te vervullen. De productie van voedsel en schoon water zal ook exploderen. Kurzweil denkt dit, op basis van nu exponentieel afnemende kosten van zonne-energie per watt. Hiervoor hoeven wij slechts een tienduizendste deel van alle zonlicht dat op aarde valt, op te vangen.
Op dit moment is zonne-energie al in veel tropische en subtropische landen goedkoper dan fossiel.
Hebben we eenmaal voldoende energie, dan kunnen we vrij eenvoudig alle water zuiveren dat we nodig hebben. Per kubieke meter zoet water is 1 tot 2 kWh nodig. Tegen 2030 produceren we zoveel zonne-energie, dat we alle water dat we nodig hebben tegen afbraakprijzen kunnen zuiveren.
Kurzweil gelooft ook in gekweekt vlees, waarvan het prototype mede door Nederlandse wetenschappers is ontwikkeld, en plantenteelt in door robots bestuurde wolkenkrabbers vlakbij menselijke bevolkingsconcentraties. Hierdoor eindigt dierenleed en de enorme belasting voor het milieu die de gangbare landbouw vertegenwoordigt.

3. Begin 2020 zullen we een groot deel van de producten die we gebruiken, inclusief kleding en donororganen, met 3D printers fabriceren. Kurzweil ziet de vroege jaren 2020 als de gouden jaren van 3D printing. Op dit moment is er veel enthousiasme voor 3D printen. Na de desillusie enkele jaren later, zal de werkelijke revolutie beginnen. Ongeveer zoals ook met internet gebeurde. begin 2020 zullen we open source designs van bijvoorbeeld kleding kunnen downloaden en uitprinten. De mode-industrie zal dan net als boekenuitgevers eerder, een digitale industrie worden. Onderzoekers kunnen nu al een biologisch afbreekbaar skelet printen en dat bevolken met de stamcellen van een patiënt. Begin 2020 zal dit gangbaar zijn in de geneeskunde.

4. Binnen vijf jaar zullen zoekmachines menselijke taal begrijpen.
Kurzweil werkt als technisch directeur voor Google en is daarom uitstekend op de hoogte van de stand van zaken bij Google. Op dit punt wordt bij Google intensief gewerkt aan nieuwe zoektechnologie, die menselijke taal kan herkennen. Dit doet Google door letterlijk elk document op het web en ieder boek te analyseren op betekenis en zo een semantisch web te bouwen. Als je een dubbelzinnige vraag stelt, zal Google om verduidelijking vragen.

5. In de vroege jaren 2020 zullen we routinematig werken en recreëren in qua beeld en geluid levensechte virtuele werelden. in de jaren 2030 zal het ook mogelijk zijn voorwerpen in de virtuele wereld te voelen, zoals in het holodeck van Star Trek. Het huidige videobellen, zoals met bijvoorbeeld Skype, zal over 5-10 jaar opgevolgd zijn door levensechte VR. Het zal lijken alsof een persoon die zich honderden kilometers van ons af bevindt naast ons zit. Een volledig onderdompeling in een virtuele wereld, zoals in de Matrix-films, zal pas 10 jaar later gebeuren. Tegen die tijd zijn er nanorobotjes, die in ons bloedstroom kunnen reizen en de signalen die door onze zintuigen komen, kunnen veranderen en versterken.

Bron
CNN.com

21 gedachten over “Vijf voorspellingen voor na 2020”

 1. En nog weer later zullen we misschien steeds meer op cyborgs gaan lijken omdat mechanische prothese onderdelen betrouwbaarder zijn dan onze biologische originele exemplaren.
  Want ook zonder veroudering kunnen die total loss gaan.
  Of misschien dat kunstmatig gekweekte exemplaren veel goedkoper zullen worden voor de vervanging dan de mechanische.
  En misschien kunnen ze die dan sterker maken met materialen die voor kronen gebruikt worden, of voor piercings.

  1. Maak je geen zorgen, pas als er geen nieuwe onderdelen meer worden gemaakt -of als je die niet kunt betalen/betrekken… ;)- moet je je wenkbrouwen gaan fronsen.
   Gekheid op een stokje, het gaat hard zo. En mss is het ook best bevreemdend wat mr Kurzweil zo beschrijft, maar zeker ook spannend. Als met name het water/energie/voedsel aspect op een sociale manier wordt uitgevoerd en niet door corporaties wordt gebruikt als manier om de darren te ketenen, zou het een gigantische stap vooruit zijn tav al het voorgaande in onze totale geschiedenis!

   1. Volgens mij wordt het wel eenvoudig om het zelf te gaan doen a la permacultuur.
    Alleen zal de roverheid het dan misschien weer als melkkoe gaan gebruiken.
    Maar misschien kunnen we dan toestemming krijgen om een vrijstaat te stichten in Nederland of ergens anders.
    En dan kunnen ze dat niet doen.

 2. Uitvinder en futuroloog Ray Kurzweil heeft een opmerkelijk talent voor voorspellingen. Meer dan 80% van zijn voorspellingen over de toekomst blijken uit te komen. 

  Waar is de bron om deze claim te kunnen staven?  

   

  1. Heeft men ook kritisch naar deze ‘nostra damus’ gekeken. Wat is zijn lobby/achtergrond wie schuift hem naar voren en waarom? Heeft dat een bepaald doel? Ik vind punt 1 al een voorbeeld van een voorspelling wat men zeer luchtig kan oppakken. Zijn de huidige computers nog niet zo krachtig of mist men slechts de kennis om op cel-niveau te kunnen ingrijpen? Waarbij het van belang zal zijn dat de natuurlijke stabiliteit gegarandeerd is zonder dat het natuurlijke ouderdoms mechanisme op cel-niveau andere schadelijke bijwerkingen zal hebben of slechte invloed danwel schadelijke invloed op andere cellen? Of men dat binnen 6 a 7 jaar kan bereiken?? Forever Young ?
   Punt 2 , volgens mij kan de zon dat nu ook al aan hoor diegenen die winst hebben aan op olie gebaseerde producten ondermijnen al jaren andere vormen van energie. Niks nieuws onder de zon.
   Punt 3 :  bezit een mogelijkheid en zal ook koren op de molen zijn van hen die grondstoffen bezitten nog meer eenzijdige verrijking en grotere armoede voor de derde wereld landen want die raken hun banen kwijt. Zou men dat bedoelen als de top-eliten over overbodige eters praat, vergeet niet dat men voorsprong in kennis heeft en de richting aangeeft waarin het systeem zich ontwikkeld. Ieder voordeel heb zen nadeel of zen Cruijfiaans gezegd.
   Punt 4 : lijkt me een toevallige bijkomstigheid waarom Kurzwell een beetje in de toekomst zou kunnen kijken. Of zou hij nij die groep horen welke ik in de gedacht die ik bezit bij punt 3  welke ik aanhaal. Ik lijk wel helderziend, haha :)
   Punt 5 : zien we nu al in hollywood films, of het werkelijk zo tastbaar zal zijn als men doet voorkomen. Ben benieuwd of ik me dan al zal stoten aan een holografisch projectie.
   Maar als we toch gaan voorspellen dan voorspel ik dat 2014 en 2015 zeer turbulent zullen gaan worden i.vm. de bijbelse apacolytische eindtijd. 2015 is het joods jaar 5775 en dat is 5+7 + 5+7 = in de gematria 6+6+6+6  plus de laatste bloedmaan heeft totaal zo’n 666 keer plaatsgevonden in 6000 jaar en dat ook nog een precies op een nieuwjaarfeest van joodse gelovigen en ook 6.000.000 zionistische anders gelovigen. En 666 dat is het getal van ….. Dat word pas een bijzonder feest, geloof me want dat is voorspelbaar. Mvg.Jasper.

   1. Heeft de mens een ziel, zoals je stukje veronderstelt? Er zijn in de loop der jaren duidelijke verbanden gevonden tussen afwijkingen in hersenanatomie en geestelijke afwijkingen. Het is niet nodig om een ziel te veronderstellen om de menselijke geest te begrijpen. 

    1. Goeie vraag voor Wiki, want Germen geeft niet zo vaak antwoord op vragen.
     In sommige betekenissen is het begrip geest verwant aan het begrip ziel.
     Daarnaast wordt het begrip in overdrachtelijke zin gebruikt, zonder dat het door een uitgebreide filosofie onderbouwd wordt, bijvoorbeeld in de betekenis van scheppende drijvende kracht.
     De rest van het artikel “geest” moet je maar op Wiki lezen, want het is te veel om even over te schrijven in een reactie.
     Maar Germen gebruikt het dus in de overdrachtelijke zin.

 3. De menselijke geest functioneert en is aanwezig, bij de gratie van het althans redelijk functioneren van alle componenten, (inclusief het lichaam) waaruit het brein samengesteld is. De geest kan bezield raken door interesses en eigenschappen, maar dat kan alleen als de geest daartoe in staat is. De ziel is dan een product van de geest, de geest een product van het brein. Het is die verdeling die ik niet los van elkaar kan zien. De ziel heeft geen eigen leven als product van brein en geest, maar de bezieling kan in anderen (ook andere soorten) voortleven als herinnering. Lees bijvoorbeeld een voor jou bijzonder interessant boek. Je kunt bezield raken van het gedachten goed van de schrijver. Verbrand of verdwijnt het boek, de bezieling blijft in jou aanwezig. Sterft een persoon die jou bezield heeft, de bezieling blijft bij jou aanwezig in de geest, tot jouw geheugen eindigt door schade of sterven. Zonder geheugencapaciteit dus geen bezieling bij de mens, maar een op één volgen van moment opnames, in de tijdstroom van het bestaan.       

  1. Je zegt bijna dat de mens zelf een projectie is van de geest, het idee van een ‘menselijke’ geest is dan onmogelijk. Wellicht dat Germen dat schreef vanuit de identificatie waardoor de verwarring ontstaan is. Aangezien de geest niet altijd antwoord, is het gissen natuurlijk. 

Laat een reactie achter