Lucide dromen: een beknopte handleiding

“Het leven is kort. En tot overmaat van ramp brengen we tussen een kwart en de helft van ons leven in slaap door. De meesten van ons hebben de gewoonte als een soort zombie door onze dromen te wandelen. We slapen, gedachteloos, door vele duizenden mogelijkheden om volledig bewust en levend te zijn.”

Bovenstaande passage komt uit een boek waarin de essentie van het lucide dromen wordt uitgelegd. Door te leren lucide te dromen opent zich een fantastische wereld vol met avonturen en spektakel. Maar wat is dat lucide dromen nou eigenlijk?

Kort gezegd is lucide dromen het weten dat je droomt terwijl je droomt. Voor sommige mensen klinkt dit onmogelijk, maar velen hebben hier wel ooit een keer mee te maken gehad en zullen het herkennen. Het mooie is dat je jezelf er in kan trainen, zoals hieronder uitgelegd wordt. Op het moment dat je tijdens je droom beseft dat je droomt, ben je letterlijk de regisseur van je eigen film. Vrijwel alles is mogelijk! Seks met een onbereikbare liefde en handelen tegen de natuurwetten in – zoals vliegen of onder water ademen – staan onder andere in de top 10 meest voorkomende bezigheden tijdens een lucide droom.

Tijdens het vak Sportpsychologie leerde ik onder andere dat het loont om bepaalde oefeningen in je hoofd te doen. Het lichaam blijkt in zekere mate als het ware ‘door te trainen’ door alleen maar te denken aan de training. Dit is natuurlijk prachtig, maar het zou nog mooier zijn als we tijdens onze slaap, waar de beleving vaak realistischer is dan in onze gedachte, onze oefeningen kunnen herhalen of zelfs uitbreiden. Of hier onderzoek naar gedaan is weet ik niet, maar ik kan me zo voorstellen dat dit een positief effect op de training heeft.

Hoe kan je lucide dromen leren?
Iedereen droomt. Er zullen mensen zijn die bij dageraad hun dromen niet meer herinneren, maar ook voor hen geldt dat zij dromen. En een ieder die droomt kan in principe leren lucide te dromen. Het enige wat daar voor nodig is, is een pen, papier en wat doorzettingsvermogen. De stappen zijn als volgt:

Stap 1. Dromen opschrijven
Om te leren lucide te dromen is het allereerst belangrijk dat je je dromen herkent. En om ze te herkennen, moet je ze onthouden. Met een pen en papier (schriftje of iets dergelijks) op het nachtkastje is het eerste wat je ’s ochtends doet bij het wakker worden het opschrijven van je dromen. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt, want binnen een half uur dat je wakker bent, ben je vaak al de complete droom vergeten.
Als je moeite hebt je droom te herinneren, kun je proberen even te blijven liggen met je ogen dicht en je gedachten een beetje vrij te laten. Vaak komt er dan langzaam maar zeker een droombeeld terug. Helaas vergt het vaak wel enige discipline om als je net wakker wordt jezelf aan te zetten tot een vrij moeilijke handeling als schrijven. Daarentegen kan het wel weer erg komisch zijn om dit later terug te lezen; ten eerste is het handschrift moeilijk leesbaar en ten tweede kloppen de zinnen soms ook van geen kant.

Stap 2. Herken de patronen
Het blijkt dat er bepaalde patronen in iemands dromen te vinden zijn. Als je je dromen hebt opgeschreven, zul je na verloop van tijd terugkerende elementen ontdekken. Dit kunnen bijvoorbeeld personages of gebeurtenissen zijn, maar ook locaties of combinaties van deze dingen. Ook kenmerken vele dromen zich door hun absurde gebeurtenissen zoals pratende huisdieren of kledingloos op het werk verschijnen. Door dergelijke patronen en gebeurtenissen te herkennen, wordt het makkelijker dit ook terwijl je slaapt te herkennen.

Stap 3. Luciditeit versterken
Wat als het lukt? De eerste paar keer dat je tijdens je droom het vermoeden krijgt dat het een droom is, is het moeilijk om je droom vast te houden. Je schrikt als het ware van je ontdekking, en wel zo hard dat je er wakker van wordt. Dat is jammer, maar wel een teken dat je de goede kant op gaat! Het schijnt dat in je droom rondjes draaien of in je handen wrijven werkt om je aandacht bij de droom te houden.
Wat ook kan gebeuren is dat je niet zeker weet of je wel droomt. In dat geval zijn er een heel aantal ‘werkelijkheidstests’ die je kan uitvoeren. Hieronder volgen er een aantal, kies zelf je favoriet:

 • Lichtknopjes werken nooit in een droom. Probeer het maar, en je zal zien dat de lichtsterkte hooguit een klein beetje verandert.
 • Klokken werken ook slecht. Soms kun je er wel de tijd vanaf lezen, maar als je dan even weg kijkt en nog een keer probeert, zul je zien dat er iets totaal anders staat.
 • Spiegels zijn er niet of werken ook niet zoals het hoort.
 • Als je in een droom van kamer A naar kamer B loopt en vervolgens weer door dezelfde deur terug loopt, zul je nooit meer op kamer A uitkomen.
 • Je kunt je in je droom niet herinneren wat je 10 minuten geleden hebt gedaan.
 • Je kunt in een droom door de muur lopen. Of makkelijker te proberen: je kunt met je ene hand door je andere hand heen gaan.
 • Je kunt rennen zonder moe te worden (dat zou wat zijn; moe worden in je slaap!).
 • Het is moeilijk om iets te lezen in je droom, en ook hetgeen je probeert te lezen verandert continu (en in vaak in totale onzin).
 • …
In de film Inception vouwt Ariadne de wereld dubbel

En als dat dan lukt, je weet zeker dat je droomt en je blijft ook in je droom, dan kun je in principe alles doen wat je wilt. Dit vergt wel enige oefening. Een vriend van me vertelde laatst dat hij een week lang iedere avond droomde dat hij kon vliegen, en aan het eind van de week ging het een stuk makkelijker en sneller dan aan het begin!

 

Dromen gebeurt tijdens de REM-slaap, de periode in de slaap wanneer de ogen hevig knipperen. Het bestaan van lucide dromen is wetenschappelijk aangetoond. Er is zelfs een methode om tijdens je slaap op een abstracte manier te communiceren met de werkelijke wereld, namelijk via oogbewegingen.

Bronnen:
Eigen ervaring
Boek: Exploring the world of Lucid Dreaming (Stephen LaBerge)
Wikipedia: Lucide Droom
Grenswetenschap: Lucide dromen: een beknopte handleiding
Artikel in Quest: Hoe werken lucide dromen?

20 gedachten over “Lucide dromen: een beknopte handleiding”

 1. Voor de mensen die het interessant vinden: morgen verschijnt een artikel waarin ik op filosofische manier het lucide dromen reflecteer en besluit in mijn slaap de grenzen van mn wereld op te zoeken.

 2. Ik heb dit inderdaad een meertal keren ervaren. Een geweldig verfrissend iets, wat vreemd is om mee te maken. Over dromen (inclusief lucide dromen) heb ik een aantal theorieën op mijn thuiscomputer staan. Graag zal ik deze uitwerken en hier posten.

 3. De makkelijkste manier om lucide te worden:

  Volg stap 1 voor een maand met genoeg discipline, je zal merken dat je aan het eind van de maand na het wakker worden hele dromen kan onthouden ipv fragmenten. Blijf je dromen opschrijven, de patronen die voorkomen in je dromen zullen later van pas komen.

  Hoe raak je lucide? Door te beseffen in je droom dat je aan het dromen bent.
  Doordat je in je normale leven je ook nooit afvraagt of je realiteit misschien een droom is of een illusie zul je het in je dromen al helemaal nooit afvragen, je ziet tenslotte de raarste dingen zonder te beseffen dat wat je ziet eigenlijk onmogelijk is.

  Hoe besef je in een droom dat je aan het dromen bent? REALITY CHECKS!

  Na stap 1 succesvol te hebben gevolgd en je brein er weer aan gewend is geraakt om je dromen te houden en de prioriteit hiervan te verhogen dmv concentratie/wil/verlangen is het tijd voor het implementeren van reality checks in je dagelijkse leven.

  Wat zijn reality checks? Simpele manieren om je realiteit te ’testen’.
  Ik zal zometeen een paar reality checks opnoemen, het is de bedoeling om van de reality checks een gewoonte te maken zodat het automatisch ook in je dromen zal voorkomen

  Vraag je zelf nu je dit leest af: Droom ik? Of ben ik wakker?
  Je hebt zojuist een simpele realitycheck uitgevoerd.

  Reality check 1: Tijdsbesef
  Vraag jezelf af waar je bent, waar je een uur geleden was en hoe je tot dit punt bent gekomen, in dromen zit meestal geen vaste logica dus kan je in dromen niet goed nadenken waar je vandaan kwam en wat je ervoor hebt gedaan. Zodra deze reality check in je droom voorkomt zul je merken dat je het niet kunt herinneren dus aan het dromen bent, dit besef zal je lucide maken.

  Reality check 2: Indien je een patroon hebt ontdekt van onmogelijkheid zal dit een makkelijke tool kunnen zijn om lucide te raken, zie jij bijvoorbeeld regelmatig een roze varkentje vliegen in je dromen dan moet je bij jezelf blijven voornemen dat de eerstvolgende keer dat jij een roze varkentje ziet vliegen dat het niet echt is en dat jij droomt, je zult merken dat na een bepaalde tijd dit een trigger zal zijn tot lucide dromen

  Reality check 2: Symbolen (Getallen en Letters) DIT IS DE ALLERMAKKELIJKSTE REALITY CHECK EN MEEST EFFECTIEVE!!!
  Mensgemaakte symbolen zoals bijvoorbeeld cijfers (0-9) en letters uit het alfabet(a-z) blijken bijna nooit te kloppen en constant te veranderen.
  Zowel klokken/horloges kloppen bijna nooit, ook digitale niet. Je kijkt bijvoorbeeld naar je horloge en het is half 4, kijk even weg en kijk terug, je zult zien dat de tijd is veranderd, of dat de wijzers alle kanten op draaien. Tijd klopt nooit! Kijk dus regelmatig op je horloge, kijk bijvoorbeeld om de 40minuten naar je horloge hoe laat het is en zie of je iets raars ziet, kijk weg en kijk nog eens terug. Hetzelfde geld voor teksten uit boeken/borden of wat dan ook, Kijk ernaar, kijk weg en kijk er nog eens naar. In dromen zullen deze tekens constant veranderen van vorm/inhoud.

  Implementeer de horloge reality check overdags en je hebt gegarandeerd binnen no time resultaat.
  Doordat je brein er een ‘gewoonte’ van maakt zul je dit meenemen in je dromen, als je dagelijks in je normale leven al vaak op je horloge kijkt doe je dit automatisch in je dromen ook al, je weet het alleen niet en je hebt er nooit bedoelingen bij om je realiteit te controleren, je wilt slechts weten hoe laat het is. Dus uiteindelijk zul je een horloge/klok tegenkomen in je dromen en omdat je gewend bent de reality check uit te voeren elke keer als je spontaan een klok of de tijd tegenkomt zul je dit ook in je droom doen. Zodra je ziet dat er iets niet klopt zal er iets spontaans gebeuren, het brein wakker terwijl je lichaam nog slaapt.

  Je zal waarschijnlijk de eerste keer uit enthousiasme wakker worden, maar geef niet op. De key is om kalm te blijven.

 4. hoi ik ben 12 jaar en ik herrinder in mijn dromen dat ik droom.
  maar de meeste zeggen dat je droom er heel realistisch uit ziet.
  bij mij is de droom een beetje vaag en waasig, is dat normaal???

 5. Ik was dinsdag dus ziek en ik had buikpijn ik kon ook nie slapen toen later toen droomde ik ik zag alles gebeuren maar ik bewoog ook veel en dat merkte ik en ik voelde de pijn in mijn buik ook en de blijschap van mijn droom tegelijk was dit een lucide droom?

 6. Een handige tip van de lucid dreaming reddit:
  http://www.reddit.com/r/LucidDreaming/comments/1gi2mk/one_simple_change_has_given_me_lds_pretty_much_at/

  One simple change has given me LDs pretty much at will.
  Sleep sitting up.
  Not the whole night, just the latter half. What you need to do is sleep 3-4 hours in your bed, wake up (with an alarm) and go finish your sleep in a recliner or deck chair that has head and neck support.
  I used to only LD once every few months, now I have them whenever I drag myself to the recliner (a few feet from my bed) in the middle of the night.
  The technique is explained in full detail here:
  http://www.dreamviews.com/beyond-dreaming/118621-sitting-technique-maximize-your-chances-obe-astral-projection.html
  It works because your body, being exhausted, will easily fall asleep, but your mind senses (through the vestibular system) that you’re in an upright position and so remains aware. The bottom line is that you’re asleep, but the higher mental processes that are usually offline at this time such as planning, working memory, attention, problem solving, and self-referential mechanisms are prevented from being shut down. Most of these functions are located in the prefrontal cortex, so I’m guessing that specific part of the brain remains active while sleeping upright and shuts down while asleep in natural positions. Also, you don’t go into the deep sleep stages, so you remain in the sweet spot between waking and coma-like sleep.
  A few notes
  -Read the link, it has quite a few helpful tips and illustrations.
  -Every single one of the LDs I’ve had from this method (which is more than 70 now) begins in a replica of my room (the place where my recliner is). As such, my room functions as the loading dock of my entire LD universe.
  -This method produces LDs that are very high level.
  -As the creator of the technique says, make sure you support your lower back with a pillow. If you’re not comfortable, you won’t fall asleep.
  -Also helps to have a pillow behind your neck so that you’re facing forward like you are in waking life.
  -The recliner/deck chair should be roughly at a 120-130 degree angle.
  -Put the alarm on the other side of the room to make you get out of bed.
  -If you’re having a hard time falling asleep after waking up, I’ve found that sleep deprivation (30 hours+) works just as well with no need for WBTB. What you do in that instance is stay up for about 40 hours then go straight to the recliner/deck chair rather than your bed. This results in sleep paralysis which you can then convert into an LD. For some reason, going to the recliner in the first half of the night doesn’t work without sleep deprivation (rem rebound?).
  -If you have trouble falling asleep and don’t want to use sleep deprivation, I guess you can only sleep 2-3 hours before WBTB. I’d still strongly recommend you use sleep dep if you can’t fall asleep after 3-4 hours sleep, as I haven’t experimented with 2-3 hours (because I fall asleep fine on 3-4).
  -Whatever you do, don’t turn on the lights. That makes it much harder to fall asleep. If your laptop/computer has to be on, download F.lux to eliminate blue glare.
  -This technique has made lucid dreaming a choice for me. What I mean is that before I struggled and struggled with little to show for it. Now I simply ask myself, do I want to LD tonight? Y/N? If I’m too tired, have an early wake up or a hectic schedule the next day, I just decide that I’ll LD the night after. If I’m not zonked out and don’t have any commitments the next day, it’s a go. I’m now on the choice side of the LD equation. I simply have them when I want to have them rather than just desperately hoping for them.
  -This is the chair I’m using, just to give you an idea:
  http://www.tesco.com/direct/tesco-textilene-recliner/492-0126.prd?pageLevel=&skuId=492-0126#BVRRWidgetID
   
  I picked it up for £24. You don’t need an elaborate la-z-boy set up. It just has to be comfortable enough for you to sleep in.

  1. Principieel is dat eenvoudig en sterk afhankelijk in welke sfeer je wil vliegen of bewegen. Immers, door je tweeledige natuur is alles een lucide droom. De term ‘lucide’ is daarom een beetje misleidend maar dat is het leven nu eenmaal.  

 7. Heel interresant onderwerp , jezelf sturen in andere demensies en je droom overnemen. Ik heb ergens gelezen dat je droom je voorbereid op je dagelijkse leven, alleen is een droom soms een droom binnen een symbolische wereld/dimensie als het ware.Dan lijkt het me wat moeilijk om te regiseren je bevat dan ook niet meteen de richting die het uit lijkt te gaan.Zo ben ik ooit een blaadje geweest die door de wind meegenomen werd en ik kwam in een hele lange spiraal naar beneden , ik schoot lichtelijk hardop lachend wakker.Ook daar viel niet veel in te sturen in die droom.
  Je kunt rennen zonder moe te worden (dat zou wat zijn; moe worden in je slaap!).
  Dat doet me denken aan een periode in mijn leven dat ik een terugkerende waarschuwende droom bleef hebben.waarbij ik op een voor mij bekende weg op een tweesprong terecht kwam en de keuze had 1 van die twee wegen in te slaan.In mijn droom koos ik de gemakkelijkste kortste weg .Door die keuze te maken verzuurde ik helemaal in mijn spieren tot ik geen stap meer kon zetten , ik kwam niet meer vooruit en tegelijk liep ik enig gevaar in die droom.Het bleek achteraf een symbolische waarschuwing te zijn om meer te gaan bewegen.Heel apart was die beleving van die terugkerende droom.Life is sometimes very mysterious.

 8. Wow, ik was zo dichtbij lucide dromen…

  Ik droomde namelijk dat ik droomde dat ik mij realiseerde dat ik droomde. Een soort lucide droom IN een droom dus.
  Op het moment dat ik droomde dat ik een lucide droom kreeg zag ik zwart en stopte de droom xD

  Misschien krijg ik de volgende keer een echte lucide droom

Laat een reactie achter