Het voorlopige dieptepunt: mannen die demonstreren tegen de aanrandingen in onder meer Keulen door rokken te dragen. In Rusland werden dit soort aanranders stevig afgeranseld. Bron: NOS.nl

Men to Go Their Own Way versus Pick Up Artists

Ontkennen heeft weinig zin. De man in de westerse wereld bevindt zich in een crisis. Hoe kunnen mannen weer een nieuwe, waardige rol vervullen?

Biologie
Er zijn maar enkele mannetjes nodig om veel vrouwtjes te bevruchten. Dat betekent dat in principe de meeste mannetjes in de weg lopen. Bij door de mens gehouden diersoorten zie je dat meestal de mannelijke dieren (stierkalfjes, haantjes) als jong dier worden gedood of worden gecastreerd (ossen, ruinen, beren). Landbouwhuisdieren zijn overweldigend vrouwelijk. Kortom: biologisch gezien kunnen mannen makkelijk gemist worden. Vijf tot tien potente mannen op honderd vrouwen kunnen in principe het menselijk ras voortzetten. Waarom dan deze enorme biologische verspilling, gegeven het feit dat mannen veel meer hulpbronnen gebruiken dan vrouwen? En hoe komt het dat het lichaam van vrouwen veel meer seksuele kenmerken vertoont dan dat van mannen, wat zeer uitzonderlijk is in het dierenrijk?

De man als kostwinner en strijder
Toch werd tot voor kort een man als waardevoller gezien dan een vrouw. De reden: mannen deden het lichamelijk zwaarste werk, zetten hun leven op het spel in oorlogen (en verloren het vaak). Met als extreem voorbeeld Paraguay, waar in een vernietigende oorlog in de negentiende eeuw tweederde van alle mannen afgeslacht werd, en nauwelijks vrouwen. Mannen zijn beter dan vrouwen in staat om georganiseerd hulpbronnen aan de natuur te onttrekken en tot iets min of meer nuttigs om te bouwen. Of om georganiseerd geweld toe te passen.

Het voorlopige dieptepunt: mannen die demonstreren tegen de aanrandingen in onder meer Keulen door rokken te dragen. In Rusland werden dit soort aanranders stevig afgeranseld. Bron: NOS.nl
Het voorlopige dieptepunt van de degeneratie: mannen die demonstreren tegen de aanrandingen in onder meer Keulen door rokken te dragen. In Rusland worden dit soort aanranders stevig afgeranseld. Bron: NOS.nl

Functie voor de man gezocht
Hierin is tegenwoordig een omslag gekomen. Mannen en vrouwen verdienen ongeveer hetzelfde. Er zijn geen exclusief mannelijke beroepen meer. De dingen waarin een man uitblinkt, zoals spierkracht, rechtlijnig denken en agressiviteit, zijn niet meer nodig (tenzij in vaak slechtbetaalde beroepen als programmeur of technicus) en werken in de maatschappij van nu zelfs vaak tegen hem. Vrouwen hebben mannen economisch gezien niet meer nodig. Een man  zal vooral een goede entertainer moeten zijn om bij vrouwen in de smaak te vallen.

Er zijn in principe twee strategieën die mannen kunnen volgen om te overleven in een dergelijke wereld, onze wereld. Die van de pick up artist en van de MGTOW-beweging. Niet voor niets groeien beide bewegingen onder mannen enorm in populariteit. Zijn deze bewegingen het enige antwoord op de crisis in het man-zijn of zijn er nog andere oplossingen?

De pick up artist
Enkele nerdy types, die het beu waren om keer op keer een blauwtje te lopen bij het schone geslacht, besloten hun wetenschappelijke skills los te laten op het kraken van de vrouwelijke psyche. Hun doel: zo mooi mogelijke vrouwen zo snel mogelijk in bed krijgen. De door hen ontwikkelde technieken duiden ze aan als game, en zichzelf als PUA (pick up artists), of ook wel alpha males. Dit is een biologische term voor de succesvolste mannetjes in de groep, zij die met de meeste vrouwtjes paren.

Anders dan de in hun ogen sullige average frustrated chums, of beta males, verafschuwen pick up artists dure dineetjes of andere gebruikelijke hofmakerij. Het doel is niet een langdurige relatie, maar een wip. Alles is geoorloofd, tot liegen aan toe. Een geoefende, lichamelijk redelijk aantrekkelijke pick up artist slaagt er soms in om binnen enkele uren, soms zelfs minder, na kennismaking met een vrouw, in haar te zijn. Een prestatie die in de lair van mede-pick up artists wordt bejubeld. Soms gaan er vrienden mee als wing man om te helpen bij een lastige verovering.

De pick up artists moeten veel tijd, energie en geld besteden aan hun hobby, waardoor ze voortdurend zonder geld zitten. Ook slopen ze door het grote aantal kortstondige relaties effectief hun vermogen om lief te hebben.
Een tweede nadeel is dat deze strategieën niet meer werken als elke man ze gaat toepassen. Wat uiteraard het geval is: niemand wil een blauwtje lopen. Ook gedraagt de man zich hier als artiest die buigt voor de vrouwelijke grillen, in plaats van te leven zoals hij dat zelf wil. Dit alles voor een kortstondig genoegen van enkele minuten.

Dan maar het klooster in?
Dan maar het klooster in?

De Men Going Their Own Way-beweging
Een tweede oplossing is om als man vaarwel te zeggen tegen de psychologische en culturele eisen die aan mannen worden gesteld. Een extreem voorbeeld is het klooster in te gaan, zonder seks te leven (denk aan de Japanse ‘graseters’) of homo te worden. Hiermee bevrijdt een man zich van het juk om vrouwen te moeten behagen. Deze benadering wordt MGTOW (Men Going Their Own Way) genoemd (de afkorting wordt in de Anglosfeer uitgesproken als ‘migtouw’). Iedere constructie waarin vrouwen mannen uitbuiten, zoals een huwelijk, opdraaien voor een kind of belasting betalen, of de ideologie van feminisme, is uit den boze.

De verzameling aan websites, meetings en dergelijke waar MGTOW-aanhangers bijeenkomen is de man-o-sphere. Er bestaat een overlap tussen de PUA-beweging en de MGTOW’ers. In feite zien veel MGTOW’ers PUA-game als een valide MGTOW-strategie. PUA’s zien MGTOW’ers dan weer als klagende beta’s of nog erger:  omega-mannen (outcasts, die wat ze ook doen, nooit aan een vrouw komen)

Gecombineerde strategie
De Amerikaanse datinggoeroe Caleb Jones, een veertiger die op internet actief is onder de naam Blackdragon, heeft zijn hele leven ingericht rond het bereiken van zakelijk en seksueel succes. De man is naar eigen zeggen een INTJ, de Myers-Briggs classificatie voor planmatig-strategische, gedisciplineerde en introverte mensen.
Het ultieme levensgeluk is volgens Jones te bereiken door een overvloedige beschikbaarheid van seks met bereidwillige jonge, mooie vrouwen en het nastreven van een ‘mission’, een ultiem levensdoel dat je aanzet tot grootheid. Hiervoor onderhoudt hij een groep van langduriger seksuele relaties met enkele vrouwen en min of meer losse scharrels,  ‘fuckbuddies’ of ‘friends with benefits’, waaronder meisjes die half zo oud zijn als hij. Dit alles om gegarandeerd drie keer per week seks te kunnen hebben met een aantrekkelijke vrouw. De meest voor de hand liggende optie, monogamie, wijst hij af. Dit kweekt namelijk emotionele afhankelijkheid, het uitdoven van de lust en relatiedrama.  Vrouwen die vervelend doen, degradeert hij tot fuckbuddy of zet hij voor een paar maanden in de wacht. Door zijn dynamische harem komt hij naar eigen zeggen nooit seks te kort.

De droom van menige man: veel vrouwen.
De droom van menige man: veel vrouwen.

Interessant aan Jones is dat hij een weliswaar ethisch nogal omstreden, maar wel consequente en goed doordachte levensfilosofie heeft. Ethisch omstreden, omdat zijn sekspartners, doorgaans emotioneel weinig stabiele kindvrouwtjes van 18-23 jaar oud, aan de ‘receiving end’ van de relatie zitten en emotioneel afhankelijk van hem worden. Hij heeft modern-westerse waarden als individualisme en levensgenieten tot de uiterste consequentie doorgevoerd. Elk onderdeel van het proces om aan jong vrouwenvlees te komen, houdt hij nauwgezet bij in spreadsheets. Wie Jones weerzinwekkend vindt, lees bijvoorbeeld dit verslag van een dag uit zijn leven, vindt de gebruikersmentaliteit van de hedendaagse westerse samenleving weerzinwekkend. Ik ben een van die mensen. We hebben beter verdiend dan dat. Jones deed nuttig werk door de foute filosofische uitgangspunten van de moderne westerse maatschappij tot de uiterste consequentie door te voeren.

Common sense
De beschreven strategieën kunnen gunstig uitpakken voor een individuele man, als je de gedachte aan het slapen met honderden vrouwen en mensen manipuleren het einde vindt dan, maar zijn slecht nieuws voor het voortbestaan van de westerse samenleving. Wat er dan ontstaat is iets dat lijkt op de Caraïbische samenlevingen: alleenstaande vrouwen, die de backbone van de maatschappij vormen en vaak alcoholistische of drugsgebruikende mannen die zich alleen druk maken om eer, machogedrag en versieren (waarbij alleen rijke, succesvolle mannen aan veel vrouwen komen). Kortom: leven als losers en snel sterven. De beste oplossing is als mannen weer een eerlijke plaats wordt gegund, waarin er ook weer waardering komt voor typisch mannelijke eigenschappen, zoals trouw, standvastigheid, durf, moed en doorzettingsvermogen.

Liefhebbend stel Amerikanen.
Liefhebbend stel Amerikanen.

Niet dat we weer een nieuwe oorlog moeten starten (denk aan Paraguay), maar meer excentrieke activiteiten in plaats van eenheidsworst (daar zijn mannen doorgaans dan weer beter in), ontdekkingsreizen, halsbrekende toeren en meer waardering voor het vaderschap zal zeker helpen. Monogamie wordt vaak door mannen vervloekt, maar voor de meeste mannen, en ook vrouwen, is het per saldo een goede samenlevingsvorm. Alleen moet het hardnekkige probleem van verveling en uitdoven van de lust geadresseerd worden.

Dit probleem zit voornamelijk bij vrouwen en de manier waarop mannen met vrouwen omgaan. Vrouwen snappen denk ik vaak onvoldoende dat seks voor mannen erg belangrijk is, een eerste levensbehoefte, en dat ze hun mannelijke partner het beste kunnen plezieren door veel met hem te vrijen, van hem te houden en waardering voor hem te uiten. Uiteraard is er dan voor meneer dan ook een pittig boodschappenlijstje: zijn geliefde nooit als vanzelfsprekend zien, haar beschermen en steunen, van haar houden boven alles, altijd zijn beste beentje voorzetten voor haar, zijn wederhelft, die hem boven alle andere mannen uitkoos en haar lichaam met hem deelt.

Wat denken jullie? Moeten we de man op een paar procent dekhengsten na, afschaffen? Of is de man toch mede de backbone van de samenleving?

Lees ook
Steeds meer mannen zeggen vrouwen vaarwel

8 gedachten over “Men to Go Their Own Way versus Pick Up Artists”

 1. Een probleem is ook dat er teveel competitie is (teveel mannen) en de vrouwen het voor het uitkiezen hebben. Een vrouw aanschrijven met hoe gaat het, wat ben je leuk etc werkt niet omdat ze die berichtjes 100x (overdreven) per dag ontvangt. Door met wat origineels te komen vang je haar aandacht of met grapjes kun je haar winnen. Maar je kan ook een foto van je penis sturen want een vrouw ziet graag een goede penis (en vrouwen houden van penis zuigen) maar ook hier teveel competitie (en overladen worden met penis foto’s hangen ze dan ook snel de kont uit). Een vrouw is een verwent kut wezen geworden als je mij vraagt die daarnaast ook nog eens altijd wat te zeiken heeft (uitzonderingen daargelaten). Als je een vrouw zoekt dan kun je het beste je omkijken in een supermarkt of dergelijks. Als een vrouw je leuk vindt zal ze je steeds even bekijken/checken waarna je met een kort gesprek al een date/nummer zult hebben. De jongere vrouwen zijn vaak verlegen en worden zenuwachtig van je als je b.v. achter haar staat bij de kassa. Andersom als je een vrouw aankijkt (met een lach) en ze lacht niet terug en of kijkt geen 2de keer terug dan heeft ze geen interesse in je (of iig niet op dat moment). zorg dat je een date krijgt en ga niet liggen appen/chatten want er zijn er veel die komen alleen aandacht tekort en nemen je als chat buddy. Zeg dan steeds na wat kort appen dat je weer verder moet of geen tijd hebt en zorg dat je haar steeds ziet met een date. een vrouw heeft geen gevoelens voor je via de digitale weg (en wie videobelt nog, niemand).

 2. Ik denk dat Nederlandse mannen gisteren een mooie overwinning hebben behaald met het afschaffen van ’trouwen in gemeenschap van goederen’ als standaard-huwelijksvorm. Ook de zeer royale alimentatie-regelingen staan op de nominatie iets soberder te worden ingericht (of zijn dat mogelijk al). Trouwen wordt weer iets aantrekkelijker. En ik denk dat dat een goede zaak is. Het monogame huwelijk is voor kinderen mijns inziens toch wel de meest aantrekkelijke, rustige en stabiele omgeving om in op te groeien. (Mits er sprake is van een ‘gezond’ huwelijk natuurlijk.)
  Ik geloof niet zo in al die relationele hypes; in dit geval geloof ik – hoewel ik hartstikke atheïstisch ben – toch wel enigszins in de Westerse, christelijke traditie.

  1. Overigens een goed videootje: ‘War on Boys’. Echter het onderliggende probleem wordt niet aangekaart: in het onderwijs – vooral het basisonderwijs – zie je steeds minder mannelijke leraren. En als ik me goed herinner was een van de oorzaken hiervan: pedofilie, of het risico beschuldigt te worden van pedofilie of geassocieerd te worden met pedofilie.
   Terwijl ik me kan herinneren dat ik ook toen ik een jaar of acht, negen was ik ook al aanliep tegen het onbegrip van een ‘juffrouw’. Hartstikke mooi, jong mokkel (…) maar ze kon absoluut niet omgaan met mijn toenemende testosteron-spiegel en ietwat wilde gedrag…

   1. Er zijn denk ik net zoveel pedo vrouwen als mannen, en vrouwen zijn grotendeels ook bi dus. En hoe vaak heb ik niet gelezen dat een lerares een verhouding heeft met een minder jarige leerling. Dus een leraar vervangen met een lerares helpt niet tegen pedofilie.

    1. Misschien heb je gelijk maar tegelijkertijd zou ik geen enkele vrouwelijke pedofiel uit de NL media voor de geest kunnen halen terwijl pedo-mannen betrekkelijk regelmatig in het nieuws komen.
     Maar buiten dat: ik noemde pedofilie ook slechts als één van de problemen.

 3. Vind uit welk type persoon/relatievorm in de praktijk het beste bij jou past, wees jezelf en heb geduld. Leer dat zelfs de meest ideale personen, inclusief jijzelf, in de loop der tijd veranderen onder invloed van factoren en interacties met de omgeving. Om de rust te krijgen die ik voor mijzelf nodig heb om stabiel te blijven, heb ik geleerd de zogenaamde toxische personen uit mijn leven te bannen. Ben daarin heel consequent geweest op zoek naar de innerlijke vrede met mijn eigen persoonlijkheid. Doe je dat niet dan blijf je je eigen trol voor het leven, want aan zichzelf ontkomt men niet. Vorm jouw eigen mening op basis van objectief rationeel denken, word geen wandelende subjectief, suf georiënteerde massamens. Onderscheidt jezelf zo door kennis en feiten te hanteren, i.p.v. meningen, culturen, conservatieve doctrines, en modebeelden, die voorspelbaar en voor altijd zullen blijven veranderen.

Laat een reactie achter