Meer 3D printen

Nog een interessante presentatie over 3d printing of additive manufacturing. Voorbeelden van 3d printen van dagelijkse gebruiksproducten, medische toepassingen, kunst, mode, toepassingen in de bouw, de productie van motoren etc. De mogelijkheden lijken werkelijk onbeperkt te zijn. Daarnaast komen er ook interessante vragen aan bod over wat dit soort technologie kan betekenen qua milieu impact, of wat er gaat gebeuren met copyright of tot slot wat gaan we doen met alle fabrieken die dicht kunnen en alle arbeiders die niet langer nodig zijn in deze fabrieken.

 

Voor de mensen die zelf willen leren 3d ontwerpen te maken kan de gratis software van Google SketchUp, Tinkercad en 3DTin wellicht uitkomst bieden. Ook een goede 3d scanner is handig, deze scanner maakt 3d computermodellen van datgene wat je scant. Deze ingescande modellen kun je vervolgens aanpassen en 3d printen. Daarnaast zijn op shapeways.com (met vestiging in Eindhoven NL), i.materialise.com en op freedomofcreation.com 3d geprinte producten te vinden die vandaag de dag voor consumenten al te koop zijn.

Wat voor mogelijkheden en toepassingen kunnen de lezers van visionair hier allemaal nog verzinnen voor 3d scanning en printing?

Aanverwante artikelen:
-) Eerdere artikelen over 3D Printen op Visionair
-) Youtube over 3d Printing en Additive Manufacturing
-) TED.com over 3d Printing 

5 gedachten over “Meer 3D printen”

  1. Ik zat zelf nog te denken aan energieneutrale huizenbouw. Je zou toch een soort “baksteen” moeten kunnen printen die van binnen een boel luchtkamers heeft en daardoor uitstekend zou moeten isoleren waardoor je theoretisch veel energiezuinigere huizen zou moeten kunnen bouwen. 

    Ook kun je wellicht met een bepaald patroon de bakstenen zo printen dat je ze in elkaar kunt klikken inplaats van specie en cement nodig hebt. Dan zou je een huis na de tijd ook weer gemakkelijk uit elkaar moeten kunnen halen. Wel zo cradle to cradle. Een soort groot legohuis wat te printen is, wat enorm energieefficient is en wat volledig is her te gebruiken als het eventueel afgebroken zou moeten worden. Volgens mij kan 3d print technologie er goed bij helpen. 

    Daarnaast wordt het volgens mij in vliegtuigen al veel gebruik maar kan me voorstellen dat ruimtevaart er ook een stuk beter op wordt. Elke kilo die je kunt besparen aan vracht scheelt enorm in brandstofkosten. En tot slot zou het supergaaf zijn als je kleine windmolens en grote windmolens zou kunnen printen. Dan kunnen mensen hun 3d design met elkaar delen en kun je relatief goedkoop kleine windmolens printen. 

    1. Ik heb het meer op zonne energie, windmolens vind ik landschapsvervuiling en de vogels knappen er ook niet van op.
      En huizen moet je niet te makkelijk uit elkaar kunnen halen vanwege inbrekers.

Laat een reactie achter