Direct achter Sugata Mitra’s high-tech bedrijf begon één van de armste sloppenwijken van Delhi. Mitra liet een gat in zijn kantoorgevel breken en installeerde een computer. De gevolgen waren verbijsterend…
Sloppenwijkbewoners verdienen zelden meer dan een euro per dag. Een computer ligt ver buiten bereik. Ze mogen al blij zijn als ze hun eerste levensbehoeften kunnen betalen. Dr. Sugata Misra, die elke dag werd geconfronteerd met de sloppenwijk vlak bij zijn kantoor, vond dit onaanvaardbaar en vond een soort computerkiosk uit die alleen door kinderen is te gebruiken. De kinderen gaan onder het metalen luik staan (wat het licht afschermt). Ze kunnen met hun kleine handen onder de doorzichtige afdekplaat die het toetsenbord afdekt.
Het idee bleek meteen al een groot succes. Zes- tot achtjarigen maakten kennis met de computer en deden het direct veel beter op school. De cijfers voor Engels stegen met 11%, die voor wiskunde zelfs met 19%. In een sloppenwijk in Delhi met dertig van deze kiosken kunnen nu zevenduizend van de negenduizend kinderen met computers omgaan (en dus lezen en schrijven). Op dit moment staan er op 23 plekken in India. Ook Cambodja en negen Afrikaanse landen worden nu voorzien van deze computercentra.
Bron: hole-in-the-wall.com
Dit klinkt als een geweldige uitvinding. Een enorme stap vooruit voor deze kinderen, die gedoemd zijn in armoede hun leven te leven. Heel goed uitgedacht dat alleen kinderen er gebruik van kunnen maken. Ik ben benieuwd wat het gevolg hiervan is voor hun verdere leven. Zouden ze kans zien om uit de armoede te geraken? Ik hoop het zo voor hen.
Latijns Amerika zelfde verhaal, ik denk dan concreet aan de sloppenwijken in Brazilië. Echt precies hetzelfde soort initiatief en idem resultaten.