De Happy Planet Index is dit jaar voor de derde keer uitgekomen (happyplanetindex.org). Costa Rica komt wederom als winnaar uit de bus. Nederland moet het met plaats 67 doen. Onderstaande presentatie bij TED laat zien wat de HPI precies inhoudt.
De happy planet index wordt samengesteld door het ervaren geluksgevoel in een land te vermenigvuldigdigen met de levensverwachting en dat totaal wordt gedeeld door de ecologische voetafdruk. De eerste twee factoren zijn zo een indicatie van hoe gelukkig en gezond mensen zijn, de ecologische voetafdruk laat zien hoe lang de huidige levensstijl in landen ook door toekomstige generaties in dat land is vol te houden. De Happy Planet Index wil zo een ander beeld van welvaart stimuleren om landen richting lange termijn overleving te sturen in balans met hun omgeving, waarbij de mens en de aarde voorop staan.
In het uitgebreide rapport wordt uitgelegd waarom volgens de HPI Costa Rica wederom de eerste plek heeft weten te bemachtigen:
De Nederlandse wikipedia over Costa Rica laat zien dat dit land in 1948 het leger heeft ontbonden. Daarnaast zou het volgens het rapport inmiddels 99% van haar energie uit volhoudbare energiebronnen halen. Geen oorlog voeren om fossiele energiereserves maar inplaats daarvan investeren in hernieuwbare energiebronnen lijkt zo zijn vruchten af te werpen. Daarnaast investeert het land een boel in de natuur om zo de toeristenindustrie op gang te houden.
Wat zouden we in Nederland allemaal kunnen doen om wat hoger te klimmen op deze Happy Planet Index? En wat kan Nederland van Costa Rica leren?
Meer informatie:
-) www.happyplanetindex.org
-) Uitgebreide presentatie over HPI op TED.com
Minder bevolking en meer natuurlijke producten gebruiken ipv olieproducten en alles in je eigen omgeving verbouwen/verbruiken.
In Nederland gebeurd alles 50 jaar later is een oud gezegde.
De component ervaren geluksgevoel geeft een traditioneler rijtje 1. Denemarken 2. Canada 3. Noorwegen 4. Zwitserland 5. Nederland 6. Zweden.
De mensen zijn kennelijk het gelukkigst in het gebruikelijke rijtje koude en welvarende landen.Â
Leuk artikel.
Deze index is inderdaad multidimensioneel, combineert zowel ecologische component als ervaren geluksgevoel. Filosofisch is dit inderdaad fout zou je zeggen. Aan de andere kant: Costa Rica is waarschijnlijk over tientallen jaren ook in absolute termen één van de gelukkigste landen, omdat het land dan nog steeds over de duurzame hulpbronnen beschikt die andere landen kapot hebben gemaakt.
Ja ik vond het ook wel een logische indeling eigenlijk, we zijn in Nederland nu relatief gelukkig maar wel afhankelijk van enorme energieimporten. Als dat wegvalt… Het is dus vanuit een lange termijn perspectief wellicht zeer moeilijk dit geluk vast te houden als we niet onze bron van energie veranderen.Â
Sowieso lijken landen rond de evenaar die van nature dus beschikking hebben over veel zon en voedsel het erg goed te doen in deze index. Cuba scoort ook enorm hoog bijvoorbeeld.
Misschein toch maar eens een vakantiehuisje scoren in Costa Rica :-)
Â
Nee, Cuba!…Veel gezelliger, overal muziek!
Cuba staat wel op de shortlist idd mede omdat ze peakoil daar al gehad hebben en grootschalig hun hele landbouwsysteem op permacultuurprincipes zijn gaan baseren. Ken je deze docu? How Cuba survived Peak Oil? http://current.com/community/89990938_the-power-of-community-how-cuba-survived-peak-oil.htm
Dus wie weet, en anders maar en en denken, vakantiehuisjes of adressen in Cuba en Costa Rica. :-)
Nee, nog niet gezien!.. ga ik kijken thx!.
In Cuba was ik in 2001…jezus wat is dat alweer lang geleden!Â
Het gaat natuurlijk ook om macht. Rijke landen hebben de mogelijkheid om grondstoffen te importeren.
Het kan zijn dat landen die zelf een kleine ecologische voetdruk hebben op die manier worden leeggeplunderd, met name in Afrika zie je dat gebeuren (waarbij met name China zonder veel scrupules van alles importeert).
Dus ook als mensen zelf de grondstoffen van een land niet opmaken is het goed mogelijk dat buitenlanders dat doen. En ook dan blijft de bevolking van dat land met lege handen en een kapot ecosysteem achter.Â
Â
Â
Opbeurend betoog. Ja, zodra ik begin te mijmeren van ‘wat zou nou een leuke plek zijn om te leven’ dringt Costa Rica zich op.
Â
Petje af voor afschaffen van het leger. Da’s pas lef!
@ Douwe,
Dat relatief gelukkig mag je wat mij betreft met dikke letters schrijven en dubbel onderstrepen. Kijk eens goed om je heen en vraag mensen eens of ze echt gelukkig zijn. De meeste mensen die ik ken, en ik ken mensen in alle lagen van de bevolking, zijn niet gelukkig maar tevreden dat ze het nog net allemaal redden. Ik persoonlijk zit ook in die categorie. Ben ik gelukkig? Neen!
Ik ben pas gelukkig als mensen elkaar niet meer afschieten voor winsten. Als wij de natuur gaan respecteren en leren co-existeren met de natuur in plaats van deze uit te buiten. Als ik wil stoppen met schrijven van artikelen omdat er geen noodzaak meer bestaat daarvoor.
Ik kan mij niet volledig gelukkig voelen in de wetenschap dat elders mensen vermoord worden en sterven aan ondervoeding of dorst.
Ik ben niet de druppel maar de oceaan en ik zie dat een heel groot deel druppels pijn heeft waardoor ik NIET de oceaan kan zijn die ik wil zijn.